Η ζημιά για την HELEXPO-ΔΕΘ ΑΕ αλλά και την τοπική οικονομία της Θεσσαλονίκης θα είναι μεγάλη, όμως η δημόσια υγεία προηγείται της οικονομίας, σημειώνει ο πρόεδρος της διοργανώτριας της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης κ. Τάσος Τζήκας στην πρώτη του αντίδραση μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για ματαίωση της εκθέσεως.

Πλέον, όπως λέει, η διοίκηση της ΔΕΘ επικεντρώνεται στην επόμενη μέρα: «Η ΔΕΘ υπέστη πολύ μεγάλη ζημία σε όλη την περίοδο της πανδημίας. Τώρα, μετά και την ακύρωση της ΔΕΘ, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τις κλαδικές εκθέσεις του φθινοπώρου, πώς θα τις προσαρμόσουμε στα νέα δεδομένα», εξηγεί στο ΑΠΕ. Όσον αφορά το αν θα υπάρξει κάτι που θα μπορούσε -έστω σε περιορισμένο βαθμό- να λειτουργήσει σαν αντίβαρο στην ακύρωση της ΔΕΘ, σημειώνει ότι θα πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικά σενάρια, όπως η διοργάνωση ενός πολιτικο-οικονομικού φόρουμ.

«Τεράστιο το πλήγμα»

Την ίδια ώρα αντιδράσεις υπάρχουν απ’ τους επαγγελματικούς φορείς της πόλης. Χαρακτηρίζουν «τεράστιο» το πλήγμα για την τοπική οικονομία και ζητούν απ’ την κυβέρνηση αντισταθμιστικά μέτρα για την στήριξη της.
«Η ματαίωση αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στην οικονομία της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας γενικότερα, πλήγμα από το οποίο πολύ δύσκολα να συνέλθει η περιοχή μας», σημειώνει σε δήλωση του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Ζορπίδης προσθέτοντας πως «από τη στιγμή που οι υπεύθυνοι επιστήμονες το κρίνουν επιβεβλημένο θα πρέπει να το αποδεχθούμε αδιαμαρτύρητα, όπως άλλωστε και όλα τα περιοριστικά μέτρα».

Παρ’ όλα αυτά, όπως τονίζει «η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αρχής που λέει ότι όποιος θίγεται θα πρέπει να ενισχύεται, είναι υποχρεωμένη απέναντι στο λαό της Θεσσαλονίκης και τους φορείς να βρει άλλους τρόπους με τους οποίους θα μπορεί να ισοφαρίσει το χτύπημα αυτό. Τέτοιοι τρόποι θα μπορούσε να είναι ένα χρηματοδοτημένο από ευρωπαϊκούς πόρους ειδικό πακέτο στήριξης προς την περιοχή μας, με κίνητρα και ελαφρύνσεις προς τις επιχειρήσεις αλλά και η επίσπευση της κατασκευής έργων υποδομής και η συμπλήρωση του σχεδιασμού τους με νέα. Είμαι βέβαιος ότι οι φορείς της πόλης θα μπορέσουν να συμβάλλουν στο σχεδιασμό αυτού του πακέτου, εφόσον κληθούν από τον πρωθυπουργό», καταλήγει.

«Ορθή απόφαση»

Απ’ την πλευρά του το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο χαρακτηρίζει «ορθή την απόφαση» και ευελπιστεί ότι σε μια από τις επόμενες διοργανώσεις της ΔΕΘ θα δοθεί η δυνατότητα στη Γερμανία να φιλοξενηθεί ως τιμώμενη χώρα.

Υπεθυμίζεται ότι η 85η ΔΕΘ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου, με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία

«Με την ακύρωση της 85ης ΔΕΘ, λόγω νέας εξάπλωσης του Covid-19, χάθηκε -προσωρινά- μια μοναδική ευκαιρία η Γερμανία να παρουσιάσει στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, το ισχυρό δυναμικό της στο πεδίο των επενδύσεων, της τεχνολογίας, της καινοτομίας και εν γένει της επιχειρηματικότητας», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση, ορθά πράττοντας, έθεσε σε προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών όπως και των επισκεπτών της ΔΕΘ και έλαβε την απόφαση να ακυρώσει τη φετινή Έκθεση».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει ως εξής: «Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ευελπιστεί ότι σε μια από τις επόμενες διοργανώσεις της ΔΕΘ θα δοθεί η δυνατότητα στη Γερμανία να φιλοξενηθεί ως τιμώμενη χώρα, ενώ έχει ενεργοποιήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να ενημερώσει τους εμπλεκόμενους φορείς και εταιρίες για την ακύρωση της διοργάνωσης.

Στο μεταξύ, Ελλάδα και Γερμανία παραμένουν εστιασμένες στο στόχο τους για περισσότερες νέες επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως και για περαιτέρω ένταση των εμπορικών και οικονομικών τους συναλλαγών και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να εργάζεται το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. Σε ότι αφορά τις εκδηλώσεις τις οποίες σχεδίαζε να πραγματοποιήσει το Επιμελητήριο στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, ορισμένες θα λάβουν χώρα εντός του Φθινοπώρου ή το αργότερο έως τέλος του έτους και θα διεξαχθούν σε ψηφιακό περιβάλλον, ενώ οι υπόλοιπες θα μεταφερθούν για την Άνοιξη του 2021 με την προοπτική να υλοποιηθούν είτε βάσει ενός υβριδικού μοντέλου διοργάνωσης, είτε αμιγώς ψηφιακά.

Σύντομα θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις σχετικά με τις ανωτέρω δράσεις.

Πρώτη φορά μεταπολεμικά που δεν θα διεξαχθεί ΔΕΘ

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά μεταπολεμικά που δεν θα πραγματοποιηθεί η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία μπήκε στην αφετηρία το 1926. Από την πρώτη διοργάνωσή της υπήρξε μόνο μια δεκαετία παύσης, από το 1941 ώς το 1950, λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του γεγονότος -μεταξύ άλλων- ότι πριν αποχωρήσουν από τη Θεσσαλονίκη οι Γερμανοί είχαν ανατινάξει τα κτίρια της ΔΕΘ, που τα χρησιμοποιούσαν ως αποθήκες στη διάρκεια της Κατοχής.