Τέλος στην πολύωρη αναμονή των δικηγόρων, διαδίκων και μαρτύρων, έξω από τις αίθουσες στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης επιχειρεί να βάλει άμεσα η πλατφόρμα dikes.moj.gov.gr, την οποία παρουσίασαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στη διάρκεια εκπαιδευτικής ημερίδας δικαστικών υπαλλήλων.
Πρόκειται για την πλατφόρμα που ήδη λειτουργεί πιλοτικά στο Πρωτοδικείο των Αθηνών και παρέχει σε κάθε ενδιαφερόμενο ενημέρωση –μέσω του Διαδικτύου και σε πραγματικό χρόνο– για την πορεία των πινακίων / εκθεμάτων, τόσο στα πολιτικά όσο και ποινικά δικαστήρια.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρακτικά δίνει τη δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να γνωρίζει ποια υπόθεση εκδικάζεται εκείνη τη στιγμή σε ένα συγκεκριμένο πινάκιο ή μια συγκεκριμένη αίθουσα δικαστηρίων, συμβάλλοντας στην αποφυγή συνωστισμού στις αίθουσες των δικαστηρίων και στην ομαλότερη ροή των δικαστηριακών διαδικασιών.
Η υπηρεσία θα τεθεί τις επόμενες μέρες σε λειτουργία για τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκη, ενώ πρόκειται να επεκταθεί στο Εφετείο Αθηνών και τα Πρωτοδικεία Πειραιά και Χαλκίδας. Το επόμενο δε, διάστημα θα ενεργοποιηθεί και υπηρεσία αποστολής SMS, μέσω της οποίας ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ενημερώνεται για την πορεία των εκθεμάτων.
«Μετάβαση στην ψηφιακή εποχή της δικαιοσύνης»
Στην ομιλία του ο κ. Τσιάρας έκανε λόγο για μία ακόμη πρωτοβουλία προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι ο κεντρικός σχεδιασμός του υπουργείου είναι έως το 2025 να έχουμε μπει στην εποχή του e-Justice.
Ο ίδιος γνωστοποίησε, εξάλλου, ότι από κοινού με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα το έργο της τηλεδιάσκεψης στα δικαστήρια, που θα συμβάλλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την απονομή της Δικαιοσύνης, μιας και θα δίνει τη δυνατότητα σε μάρτυρες και διαδίκους να καταθέτουν από απομακρυσμένα σημεία.
Εξήρε δε τη συμβολή του κ. Πιερρακάκη, τονίζοντας ότι αυτή είναι «εξόχως καθοριστική και σημαντική», καθώς γνωρίζει την ψηφιοποίηση όσο κανείς άλλος.
Στη στρατηγική συνεργασία που έχουν αναπτύξει τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης, υλοποιώντας μία σειρά από έργα που «ταλαιπωρούσαν για πολλά χρόνια τον χώρο της Δικαιοσύνης» αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
Μιλώντας για το ηλεκτρονικό πινάκιο που τίθεται σε λειτουργία στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, είπε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο καθώς το θέμα των πολύωρων αναμονών απασχολούσε τους δικηγόρους της πόλης. «Βήμα βήμα, ξεκινώντας από κάθε δικαστικό χώρο, προσθέτουμε τέτοιου τύπου τεχνολογία για να διευκολύνουμε τους πολίτες στην εποχή της ψηφιακής διακυβέρνησης και του ψηφιακού μετασχηματισμού» σημείωσε ο ίδιος.
Το e-πινάκιο και πώς λειτουργεί
Όπως έγινε γνωστό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν τη δίκη/υπόθεση ενδιαφέροντός τους, μέσω αριθμού κτιρίου, αριθμού αίθουσας ή κωδικού πινακίου. Η υπηρεσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους πολίτες, χωρίς εγγραφή ή προσωποποιημένη σύνδεση και αφορά αποκλειστικά στην πορεία των υποθέσεων της ημέρας (υποθέσεις που έχουν δικαστεί, που πρόκειται να δικαστούν ή που δεν θα δικαστούν και ανήκουν στο ίδιο πινάκιο).
Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται είναι ανωνυμοποιημένες, κατ’ εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR). Στο εκάστοτε πινάκιο/έκθεμα εμφανίζονται μόνο ο αύξων αριθμός και οι αριθμοί κατάθεσης δικογράφου της υπόθεσης, καθώς και τα αρχικά των διαδίκων. Στη συνέχεια αναγράφονται ο χρόνος της τελευταίας ενημέρωσης και κατά πόσο η υπόθεση παραμένει σε εκκρεμότητα, εκδικάζεται εκείνη τη στιγμή ή εκδικάστηκε, αναβλήθηκε κ.ο.κ.
Η ενημέρωση των εκθεμάτων/πινακίων γίνεται σε πραγματικό χρόνο μέσα από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Πρακτικών των Δικαστηρίων (ΟΣΠΔ), βάσει των καταχωρήσεων διεξαγωγής των αντίστοιχων συνεδριάσεων από τους Γραμματείς της έδρας. Η εφαρμογή είναι προσβάσιμη από σταθερούς ή φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς και από έξυπνες συσκευές, και είναι συμβατή με όλους τους δημοφιλείς browser.
Διαβάστε ακόμη
Κομισιόν: Πακέτο στήριξης €1 δισ. ευρώ στα Δυτικά Βαλκάνια για την ενέργεια
Τζoρτζ Τσούνης: Ενεργειακή δύναμη η Ελλάδα για την Ευρώπη εν μέσω κρίσης
Citi: Γιατί οι μετοχές μπορούν να σημειώσουν περαιτέρω πτώση 20% – 30%