Επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για «το σκηνικό παρακμής και διαπλοκής στο τηλεοπτικό τοπίο, που υπονομεύει την ενημέρωση και τη Δημοκρατία», όπως υποστηρίζει, κατέθεσε ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού ζητά εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό για τα εξής ζητήματα: «Πώς είναι δυνατόν να προεξοφλεί με δημόσιες δηλώσεις του την έκβαση μιας υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας; Αυτό δεν αποτελεί ωμή παραβίαση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης; Γιατί η Επιτροπή, που συγκροτήθηκε με απόφαση των συνεργατών του πρωθυπουργού, δεν προχώρησε στον ενδελεχή και ουσιαστικό έλεγχο του “πόθεν έσχες” των υπερθεματιστών; Είναι νόμιμο και ηθικό να μπορούν να είναι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών εργολάβοι δημοσίων έργων και προμηθευτές του Δημοσίου;».
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό
Θέμα: Οι κυβερνητικές επιλογές στον χώρο της τηλεόρασης, ο περιορισμός της πολυφωνίας και η διαιώνιση της διαπλοκής
Στην Ελλάδα ήταν και παραμένει επιβεβλημένη η ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου με όρους διαφάνειας, πολυφωνίας και εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος.
Η Πολιτεία με ευθύνη όλων όσοι κυβέρνησαν, δεν κατόρθωσε να θεσμοθετήσει ένα διαφανές και αξιόπιστο πλαίσιο λειτουργίας της τηλεόρασης. Οι σταθμοί λειτουργούσαν με προσωρινές άδειες και θολούς κανόνες. Αυτή η μόνιμη προσωρινότητα ευνόησε τη διαρκή συναλλαγή πολιτικού συστήματος και ΜΜΕ. Η πολιτική επιρροή και η τραπεζική δανειοδότηση με προνομιακούς όρους ορισμένων τηλεοπτικών επιχειρήσεων δημιούργησαν σχέσεις αμοιβαίας εξάρτησης, που στην συνείδηση των πολιτών καταγράφηκε ως «το τρίγωνο της διαπλοκής».
Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αντί να λύσει τα προβλήματα, τα περιέπλεξε και τελικά αναπαρήγαγε όλες τις παθογένειες του παλαιού συστήματος.
Συγκεκριμένα προχώρησε:
· Στην καταστρατήγηση του Συντάγματος, που ορίζει ότι το ΕΣΡ έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για την ρύθμιση των τηλεοπτικών ζητημάτων
· Στον αυθαίρετο ορισμό 4 μόνο καναλιών πανελλήνιας εμβέλειας
· Στην διοργάνωση διαγωνισμού με αμφιλεγόμενες διαδικασίες
· Στην επικύρωση των πόθεν έσχες των «προσωρινών υπερθεματιστών», χωρίς έλεγχο της πραγματικής περιουσιακής τους κατάστασης.
· Στην αναγνώριση ως επαρκών εγγυήσεων για την καταβολή του τιμήματος, δανεικών βοσκότοπων υποπολλαπλάσιας αξίας και διαφιλονικούμενης ιδιοκτησίας.
Όλα αυτά διαμορφώνουν σκηνικό παρακμής και διαπλοκής, που υπονομεύει την ενημέρωση και την Δημοκρατία.
Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω ερωτάται ο Πρωθυπουργός:
1. Πώς είναι δυνατόν να προεξοφλείτε με δημόσιες δηλώσεις σας την έκβαση μιας υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας; Αυτό δεν αποτελεί ωμή παραβίαση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης;
2. Γιατί η Επιτροπή, που συγκροτήθηκε με απόφαση των συνεργατών σας, δεν προχώρησε στον ενδελεχή και ουσιαστικό έλεγχο του “πόθεν έσχες” των υπερθεματιστών;
3. Θεωρείτε νόμιμο και ηθικό να μπορούν να είναι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών εργολάβοι δημοσίων έργων και προμηθευτές του Δημοσίου;
Ο ερωτών βουλευτής
Σταύρος Θεοδωράκης – Α’ Θεσσαλονίκης
πηγή: protothema.gr