Τη διαφωνία του με το μοντέλο της Ιταλίας που εφαρμόζεται και στην Ελλάδα για την χαρτογράφηση των κρουσμάτων κορωνοϊού διατύπωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο προέδρος της ελληνικής εταιρείας τοξικολογίας και καθηγήτης Βιοχημίας και Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.
Αντίθετα πρότεινε να ακολουθηθεί το μοντέλο της Κορέας και της Γερμανίας «που βγήκαν στις πλατείες και έπαιρναν τυχαία δείγματα».
«Με αυτό τον τρόπο εντόπισαν τους φορείς. Το πρόβλημα είναι οι νέοι που διασπείρουν τον ιό. Αυτό έχασε η Ιταλία ενώ αντίθετα η Γερμανία έχει 25% μικρότερο αριθμό κρουσμάτων» εξήγησε ο κ. Κουρέτας, ο οποίος σε ανάρτησή του τις προηγούμενες ημέρες είχε προειδοποιήσει ότι «βαδίζουμε στα βήματα της Ιταλίας και ο κόσμος γελάει».
«Εμείς δεν έχουμε κάνει καταγραφή των κρουσμάτων. Παίρνουμε δείγματα μόνο σε όσους παραπονούνται και όσοι έχουν πρόβλημα. Θα στείλω επιστολή στον πρωθυπουργό και την επιτροπή για τις απόψεις μου» πρόσθεσε ο κ. Κουρέτας.
Σύμφωνα με τον ίδιο «πρέπει να γίνει επίταξη των εργαστηρίων όλο το 24ωρο με το προσωπικό τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή τη στιγμή είναι επτά. Αυτά θα πρέπει να λειτουργήσουν επί 24ωρου βάσεως. Να επιταχθούν εργαστήρια για να φτάξουμε το χάρτη των κρουσμάτων στη χώρα όπως έκαναν Κορέα και Γερμανία».
«Αν γίνει αυτό που προτείνω πιστεύω ότι την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε καλύτερα. Θα υπάρξει πρόβλημα αν συνεχίσουμε με το ίδιο μοντέλο και θα έχουμε μεγάλη πιθανότητα να πάμε προς την Ιταλία» προειδοποίησε ο καθηγητής.
Όσον αφορά, τέλος, τις εξελίξείς για το εμβόλιο για τον κορωνοϊό ο κ. Κουρέτας υπενθύμισε ότι η πρώτη κλινική μελέτη ξεκίνησε τη Δευτέρας στις ΗΠΑ προσθέτοντας ότι «δεν ξέρω αν θα έχουν όλα τύχη. Πιστεύω ότι σε έναν χρόνο να έχουμε τα εμβόλια για να διοχετευτούν στην αγορά. Δεν είμαστε μακριά αλλά δεν είμαστε έτοιμοι και για αύριο».
Με ανάρτησή του στο facebook, ο Δημήτρης Κουρέτας, εκτιμά ότι το αργότερο σε έναν χρόνο από σήμερα θα κυκλοφορήσουν τα πρώτα εμβόλια για τον κορονοϊό. Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση φίλου του, κάτω από την ανάρτησή του, ο κ. Κουρέτας είπε πως δοκιμάζονται κάποια χάπια για συμπτωματική αντιμετώπιση του κορονοϊού, «με αμφίβολα αποτελέσματα».