Σε ένα αφιέρωμα – ποταμό στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, η βρετανική Telegpraph αναφέρεται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για να βγει η χώρα από τη μεγάλη κρίση, μέσω της μείωσης φόρων και των επενδύσεων, καθώς και του στόχου για ανάπτυξη και δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Telegraph, που τιτλοφορείται «Μέσα στο σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για να θεραπεύσει την Ελλάδα μετά τη Μεγαλύτερη Ύφεση: μείωση φόρων και προσέλκυση ξένων επενδύσεων» (Inside New Democracy’s plan to cure Greece after the Greatest Depression: cut tax and court foreign investors), η ΝΔ σχεδιάζει να ακολουθήσει διαφορετική πολιτική, καθώς θα επικεντρωθεί στη σύγκλιση των συμφερόντων μεταξύ των αγορών και των Ελλήνων, με μια κεντρώα, φιλελεύθερη πολιτική ατζέντα.

Η εφημερίδα παραπέμπει και σε παλιότερες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι «η μοναδική μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα είναι ο τρόπος αύξησης των επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ».
Η μείωση των φορολογικών βαρών και οι μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας θα καταστήσουν τη χώρα ελκυστική για να έρθουν επενδύσεις από το εξωτερικό, υποστηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρει η Telegraph, προσθέτοντας πως με τη μετεγκατάσταση της έδρας της ΝΔ ο πρόεδρος του κόμματος εξοικονόμησε 90.000 ευρώ μηνιαίως.

«Η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ, προτάσσοντας την αποκατάσταση της σχέσης της Ελλάδας με τις αγορές, μιας σχέσης που έχει τραυματιστεί», επισημαίνει στο αφιέρωμά της η Telegraph.

Aποκατάσταση της σχέσης της Ελλάδας με τις αγορές, η προτεραιότητα της ΝΔ

Η Κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέρεται στο δημοσίευμα, προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ προτάσσοντας την αποκατάσταση της σχέσης της Ελλάδας με τις αγορές, μιας σχέσης που έχει τραυματιστεί.

Το μείγμα της μείωσης φόρων και των μεταρρυθμίσεων που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα για να έρθουν επενδύσεις θα θεραπεύσει την Ελλάδα, ύστερα από την βαθύτερη οικονομική ύφεση στη σύγχρονη εποχή, υποστηρίζει ο Μητσοτάκης, γράφει η Telegraph και συμπληρώνει: Ο Μητσοτάκης σχεδιάζει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των δανειστών παρουσιάζοντας ένα ισχυρό «αναπτυξιακό στόρι» το οποίο θα μπορεί να πουλήσει στους επενδυτές. Στη συνέχεια σχεδιάζει να ζητήσει από τους δανειστές της Ελλάδα να αφήσουν περισσότερο «χώρο» στην Ελλάδα για να «αναπνεύσει» και να μειώσει και να ελαφρύνει την πίεση που αισθάνονται οι Έλληνες οι οποίοι έχουν υποφέρει από την ύφεση.

Η Νέα Δημοκρατία, ύστερα από μια άνετη νίκη στις Ευρωεκλογές, μπορεί να κερδίσει με καθαρή πλειοψηφία την επόμενη Κυριακή, με μια διαφορά 8-10 μονάδων μπροστά από το ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Η Telegraph αναφέρεται στις μειώσεις φόρων που έχει προαναγγείλει η Νέα Δημοκρατία, ειδικά στο φόρο επιχειρηματικών κερδών που θα μειωθεί στο 20%, από 29%, παράλληλα με τη μείωση των φόρων στην ακίνητη περιουσία και τις ασφαλιστικές εισφορές. Η χρηματοδότηση αυτών των σχεδίων, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του κόμματος Σοφία Ζαχαράκη θα προέλθει από μείωση δαπανών κατά 1,5 δισ. ευρώ μέσα στα πρώτα δύο χρόνια.

Ένας άλλος τρόπος για να προκύψουν έσοδα είναι η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, σύμφωνα με όσα είπε η κυρία Ζαχαράκη στην Telegraph, η οποία επικαλείται και μελέτη του ΙΟΒΕ η οποία εκτιμά ότι εάν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές φτάσουν στο μέσο όρο της Ε.Ε. τα έσοδα από Φ.Π.Α. θα αυξηθούν κατά 21% ή κατά 3,3 δισ. ευρώ.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η λογική της μετάβασης σε χαμηλότερη φορολογία θα μειώσει και τα κίνητρα για φοροδιαφυγή.

Στόχος είναι, λέει η κυρία Ζαχαράκη στην Telegraph να επιτύχουμε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4% και να δημιουργήσουμε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Μόλις γίνει καθαρό ότι είμαστε αποφασισμένοι για δουλειά θα ζητήσουμε από τους εταίρους μας να διαπραγματευτούμε εκ νέου τους στόχους για τον προϋπολογισμό μετά το 2020, με το μεγαλύτερο μέρος του χώρου που θα δημιουργηθεί να κατευθύνεται σε νέες μειώσεις φόρων.

Η ελληνική οικονομία αλλάζει σελίδα

Η Ελλάδα έχει τώρα επιστρέψει στην ανάπτυξη και έχει ολοκληρώσει το τρίτο και τελευταίο μνημόνιο αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα λάβει ευχαριστίες γι’ αυτό στις κάλπες της επόμενης Κυριακής, γράφει η Telegraph. Ενα καταστροφικό πρώτο εξάμηνο απείλησε τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ και ανέκοψε την ανάκαμψη της οικονομίας για αρκετά χρόνια.

Το όπλο του Μητσοτάκη είναι η φήμη του στους επενδυτές

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι με τα λίγα περιθώρια χειρισμών που έχει ο κ. Μητσοτάκης, το μεγαλύτερο όπλο του θα είναι η καλή φήμη που έχει στους επενδυτές.

«Ο Μητσοτάκης μπορεί να μοιάζει με μια επιστροφή στην προ κρίσης περίοδο, αλλά οι Έλληνες θέλουν να ζήσουν κανονικά μετά από οδυνηρά χρόνια κάτω από τη ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και αυστηρούς όρους διάσωσης», συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Με ελάχιστο δημοσιονομικό περιθώριο ελιγμών, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Μητσοτάκη θα μπορούσε να είναι η φήμη του στους επενδυτές», αναφέρει η Telegraph, τονίζοντας πως ήδη το κλίμα στην αγορά έχει αρχίσει να αλλάζει, αφού «η απόδοση των 10ετών ομολόγων στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και θα μπορούσε να βυθιστεί κάτω από την απόδοση των ομολόγων αναφοράς της Ιταλίας. Τα κόστη δανεισμού για την κυβέρνηση είναι σχεδόν εννέα φορές χαμηλότερα απ’ ό,τι στα υψηλότερα επίπεδα κατά τη διάρκεια της ταραχώδους εκκίνησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

«Ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας είναι τουλάχιστον ενήμερος για την ανάγκη να εδραιωθεί πρώτα η αξιοπιστία και στη συνέχεια ίσως να αναζητήσει δημοσιονομικό χώρο», επισημαίνει στο τέλος ο Ηλίας Παπαϊωάννου, καθηγητής Οικονομικών στο London Bussiness School. «Θα δείξει στους διεθνείς πιστωτές και στις αγορές ότι η κυβέρνηση και η χώρα επιδιώκουν σοβαρά το να προχωρήσουν στην επόμενη φάση», συμπληρώνει.

Σύμφωνα δε με τον Τάσο Αναστασάτο, επικεφαλής οικονομολόγο της Eurobank, σε σχέση με το 2015 είναι σαν να βλέπουμε μια διαφορετική χώρα. Σιγά σιγά αρχίζει να επικρατεί μια ανανεωμένη και αυξανόμενη διάθεση για τα ελληνικά assets και αυτό το χρειάζεται απεγνωσμένα η χώρα.

Όπως αναφέρει οι ξένες άμεσες επενδύσεις είναι το κλειδί για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και γι’ αυτό η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει τη γραφειοκρατία και να δημιουργήσει ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον.