Η κυβέρνηση μετά και τις δυσμενείς εξελίξεις που υπήρξαν τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά με άξονα τη Ρόδο, δρομολογεί αλλαγές στο επιχειρησιακό δόγμα του μεταναστευτικού. Είναι κοινή παραδοχή στην κυβέρνηση ότι οι λαθροδιακινητές έχουν αναπροσαρμόσει τη δράση τους, καθώς πλέον χρησιμοποιούν όλο και συχνότερα ταχύπλοα και σκάφη που δεν παραπέμπουν στα γνωστά πλέον καρυδότσουφλα, ενώ στοχεύουν και σε διαφορετικές ρότες από αυτές των τελευταίων ετών.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα έγιναν προ εβδομάδων στη Ρόδο, με εκατοντάδες μετανάστες να περιπλανώνται και να κατασκηνώνουν στην καρδιά της παλιάς πόλης του νησιού, το οποίο εξακολουθεί να έχει τουριστική κίνηση λόγω των καλών καιρικών συνθηκών. Ενας νέος «στόχος» των διακινητών είναι και η Κρήτη, η οποία επίσης δεν έχει προσφυγικές δομές, με αποτέλεσμα να δοκιμάζονται οι αντοχές συγκεκριμένων περιοχών.
Η κατάσταση στη Ρόδο
Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να παρέμβει πιο δραστικά στο πεδίο, καθώς το Μεταναστευτικό αποτελεί «αγκάθι», αλλά και «καύσιμο» για τα κόμματα εκ δεξιών της Ν.Δ. Ειδικά στη Ρόδο, όπου διαχρονικά η τοπική κοινωνία αντιστεκόταν στην ιδέα της δημιουργίας μιας κλειστής προαναχωρησιακής δομής, στα πρότυπα των νησιών του ΒΑ Αιγαίου, πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός κέντρου κράτησης, το οποίο θα λειτουργεί η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με άλλους φορείς. Το εν λόγω κέντρο θα είναι αμιγώς κλειστό και θα προορίζεται μόνο για την πρώτη καταγραφή των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στο νησί μέχρι να μεταφερθούν στην ενδοχώρα. Πρόκειται για θέμα ολίγων ημερών στις περισσότερες περιπτώσεις, καθώς οι διαδικασίες γίνονται με ταχύτητα.
Αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν ότι η ουσιώδης διαφορά αυτού του κέντρου σε σχέση με τα κλειστά προαναχωρησιακά των νησιών είναι ότι οι μετανάστες θα κρατούνται σε αυτό και δεν θα αφήνονται να κυκλοφορούν ελεύθερα με την υποχρέωση να επιστρέψουν τις βραδινές ώρες. Με τη μεταφορά τους σε δομές της ενδοχώρας θα υποβάλλονται σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για να εξεταστεί το αίτημα ασύλου τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Μετανάστευσης σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ έχουν επιλέξει 2-3 υποψήφιες περιπτώσεις χώρων, περιλαμβανομένων και παλαιών στρατοπέδων στο νησί. Οποιος χώρος επιλεγεί βεβαίως θα πρέπει να διαμορφωθεί κατάλληλα και αυτό θα διαρκέσει από μερικές εβδομάδες μέχρι λίγους μήνες. Σε κάθε περίπτωση, η ύπαρξη και μόνο κάποιου είδους δομής στο νησί συνιστά τομή στον χρόνο.
Νέα πρόσωπα
Την ίδια ώρα, οι αλλαγές στο επιχειρησιακό δόγμα που δρομολογεί ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος αντανακλώνται και στα πρόσωπα. Την περασμένη Πέμπτη υπέβαλε την παραίτησή της η μέχρι πρότινος γενική γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Ασυλο Δήμητρα Λυγούρα. Η κυρία Λυγούρα είχε μετακινηθεί το καλοκαίρι στο υπουργείο Μετανάστευσης από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «πακέτο» με τον έτερο γενικό γραμματέα Μάνο Λογοθέτη. Ο κ. Λογοθέτης παραμένει σε άμεση συνεργασία με τον κ. Παναγιωτόπουλο, ενώ η κυρία Λυγούρα χρεώθηκε την κακή διαχείριση της κρίσης στη Ρόδο προ εβδομάδων, καθώς της αποδίδεται ότι δεν επέδειξε τη δέουσα σπουδή να μετακινηθούν οι μετανάστες με fast track διαδικασίες από το νησί στην ενδοχώρα, με αποτέλεσμα να καταγραφούν εξαιρετικά δυσάρεστες σκηνές. Η απόφαση είχε βεβαίως και την έγκριση του κ. Μητσοτάκη, πράγμα κρίσιμο αν σκεφτεί κανείς ότι η κυρία Λυγούρα ήταν πρόσωπο του ευρύτερου περιβάλλοντος του πρωθυπουργού.
Τη θέση της κυρίας Λυγούρα παίρνει ο κ. Δημήτρης Γλυμής, αντιστράτηγος εν αποστρατεία και άλλοτε επιτελάρχης στο ΓΕΣ. Στη θητεία του είχε συμπέσει με τον κ. Παναγιωτόπουλο, όταν ο τελευταίος ήταν υπουργός Εθνικής Αμυνας, χωρίς όμως να έχουν τακτική συνεργασία. Επίσης, όπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», δύο απόστρατοι στρατηγοί της ΕΛ.ΑΣ. καταλαμβάνουν δύο καίρια νέα πόστα: ο άλλοτε αρχηγός Λάζαρος Μαυρόπουλος θα αναλάβει τη θέση του Εθνικού Συντονιστή Επιστροφών, καθώς οι απελάσεις μεταναστών έχουν καταστεί Νο 1 προτεραιότητα τόσο της κυβέρνησης όσο και της Ε.Ε, όπου παρατηρείται μια πολιτική στροφή.
Φωτογραφία άρθρου: ΚΕΔ Λέρου
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr