Για έναν μαραθώνιο, σε έναν δρόμο με πολλές και επικίνδυνες στροφές, προετοιμάζεται το Μέγαρο Μαξίμου στην αφετηρία του δεύτερου και καθοριστικού για την εξέλιξη της πανδημίας απαγορευτικού στην χώρα μας.
Τη σχετική φράση ανέδειξε άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός για να περιγράψει την περασμένη Πέμπτη τους λόγους της απόφασης ενός νέου lockdown, σε μια στιγμή ιδιαίτερης έξαρσης της πανδημίας. Ο κ. Μητσοτάκης ξέρει καλά – σύμφωνα με συνεργάτες του – ότι ακολουθούν πολλές και δύσβατες στροφές μέχρι την εξασφάλιση του εμβολίου κι ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει από τώρα και με ακρίβεια την διάρκεια του μαραθωνίου. Γι’ αυτό και από το επόμενο λεπτό της απόφασής του για το δεύτερο απαγορευτικό άρχισε να εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας και των μέτρων αντιμετώπισης των πληγμάτων στην οικονομία. Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής του παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής, η ισχυροποίηση του συστήματος υγείας και η θετική αντίδραση των πολιτών στην προτροπή της Πολιτείας για την πιστή εφαρμογή του απαγορευτικού των τριών εβδομάδων.
Κυβερνητικά στελέχη ανησυχούν, προβληματίζονται αλλά επιχειρούν να διατηρήσουν την αισιόδοξη οπτική για την έκβαση της μάχης που βρίσκεται στο κρισιμότερο σημείο. Αρκούν οι τρεις εβδομάδες για την ανάσχεση της πανδημίας και πόσο μόνιμα χαρακτηριστικά θα έχει η προσδοκώμενη και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα από τις αρχές του Δεκέμβρη: «Όλα θα εξαρτηθούν από την συμπεριφορά του ιού αλλά και από τον βαθμό ανταπόκρισης των πολιτών στο κάλεσμα εφαρμογής των μέτρων», υποστηρίζει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος αναγνωρίζοντας την δυσκολία επίτευξης του στόχου αν επικρατήσει στο μεσοδιάστημα ένας συνδυασμός αρνητικών παραγόντων, σχετιζόμενων με την εξέλιξη της πανδημίας.
«Από την πλευρά μας κάνουμε όλα όσα απαιτούνται, ακούμε προσεκτικά τις παραδοχές και τις προτάσεις των επιστημόνων και δεν προσπαθούμε να κρύψουμε τα λάθη και τις αστοχίες κάτω από το χαλί, αραδιάζοντας ψέμματα και προσπαθώντας να ρίξουμε αλλού την ευθύνη», λέει το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος υπενθυμίζοντας ότι τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή του δεύτερου απαγορευτικού θα φανούν όχι νωρίτερα από τις 20 Νοέμβρη.
Που σημαίνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου προσανατολίζεται σε «διαρκείς» τροποποιήσεις του σχεδίου ανάσχεσης της πανδημίας, όπου και όταν χρειάζεται, και σίγουρα μέχρι την λήξη του συναγερμού. Θέλει να «κλειδώσει» το καλύτερο φυσικά σενάριο και να επιστρέψει σταδιακά στα ηπιότερα μέτρα πριν από τις φετινές γιορτές των Χριστουγέννων. Ωστόσο η παράταση του απαγορευτικού δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η εικόνα του αδιαχώρητου σε δρόμους, καταστήματα και πλατείες πριν την έναρξη του απαγορευτικού, τα τετραψήφια νούμερα κρουσμάτων, ο ανησυχητικός αριθμός διασωληνωμένων και θανάτων δημιουργεί στην κυβέρνηση γκρίζα ερωτηματικά για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί και την ενδεχόμενη επίδειξη απειθαρχίας έστω και από την μειοψηφία των πολιτών. Έτσι εξηγείται, για τους καλά γνωρίζοντες, η επιλογή διπλασιασμού του προστίμου για τους παραβάτες. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά κι ότι θα συμβάλει στην διαμόρφωση ενός ασφαλούς πλάνου για το διάστημα των τριών εβδομάδων.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και το… τέλος της συναίνεσης στο πολιτικό επίπεδο, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν διαφοροποιήσει αισθητά την στάση τους από την περασμένη άνοιξη. Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης χρεώνουν στην κυβέρνηση την επιστροφή στην λύση του lockdown, την κατηγορούν για εγκληματική καθυστέρηση στην πορεία της αναγκαίας ισχυροποίησης του Συστήματος Υγείας και προβλέπουν “μαύρες ημέρες” για την κοινωνία και την οικονομία. Προαναγγέλλουν επί της ουσίας σφοδρές επιθέσεις σε όλα τα επίπεδα και σκληρή αντιπολίτευση, εντός και εκτός βουλής. Ενδεικτική θα είναι αναμφίβολα η αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς την προσεχή Τρίτη στην βουλή- στην πραγματικότητα επιλέχτηκε από τον κ. Μητσοτάκη και ως απάντηση στο αίτημα του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Ο κ. Μητσοτάκης θα επισημάνει την ανάγκη συνεννόησης εν μέσω «πολέμου» με την πανδημία αλλά και θα ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης υπερασπιζόμενος την κυβερνητική προσπάθεια και δράση. Δεν πρόκειται να εξωραϊσει την κατάσταση της οικονομίας μετά την επέλαση της πανδημίας, αλλά θα επιχειρήσει να αναδείξει την στρατηγική στόχευση υπέρβασης της πολυεπίπεδης κρίσης.
Στα ενθαρρυντικά σήματα ανήκει σύμφωνα με την κυβέρνηση το ότι ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας.
Πρόκειται, όπως υπογραμμίζουν για μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την Ελλάδα και την οικονομία της, καθώς η αξιολόγηση έγινε σε συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας και των επιμέρους εθνικών οικονομιών, καθώς και υψηλής αβεβαιότητας που η πανδημία έχει επιφέρει.
Η εξέλιξη αυτή συνιστά -σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό τιμ της κυβέρνησης- αποδεικτικό στοιχείο αυξημένης εμπιστοσύνης προς τη χώρα και την Κυβέρνηση, για τη διαχείριση της τρέχουσας κρίσης, τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Μπορεί η πανδημία να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις προσεχώς: Ο πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε προσπάθησε να κλείσει την συζήτηση εκτιμώντας ότι δεν βλέπει κάποιο λόγο που θα μπορούσε ή θα έπρεπε αυτή η περιπέτεια να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις.
Και μάλιστα έσπευσε να υπενθυμίσει με νόημα ότι: «Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πόλεμο μπροστά μας. Ο στρατός είναι σε πλήρη ανάπτυξη. Αυτός είναι ο στρατός μας, με αυτόν θα πολεμήσουμε».