search icon

Ελλάδα

Στρατιωτική θητεία: Τι αλλάζει για τους στρατεύσιμους

Πώς, παράλληλα με την στρατιωτική θητεία, θα δίνονται πιστοποιητικά άσκησης επαγγέλματος για τεχνικές ειδικότητες, καθώς και άδεια οδηγού

Αλλάζουν όλα στη στρατιωτική θητεία από το 2024. Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας θέλουν το υποχρεωτικό διάστημα της υπηρεσίας προς την πατρίδα να μη θεωρείται από τους νέους χαμένος χρόνος και φιλοδοξούν να πετύχουν αλλαγές ώστε στον χρόνο της θητείας τους οι στρατεύσιμοι να αποκτούν πραγματικές επαγγελματικές δεξιότητες σε μια σειρά από τεχνικά επαγγέλματα, η γνώση των οποίων θα πιστοποιείται από κρατική βεβαίωση επαγγελματικής κατάρτισης.

Το πλαίσιο των αλλαγών σχεδιάζεται από συνεργάτες του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια και τα στρατιωτικά επιτελεία, ώστε σύντομα οι εισηγήσεις να έχουν ολοκληρωθεί και ο συνολικός χάρτης του προγράμματος «Θητεία-Ευκαιρία» να τεθεί σε διαβούλευση και να οριστικοποιηθεί.

Μαζί με τον εκσυγχρονισμό του χρόνου της πλήρους θητείας -η οποία παραμένει μεταξύ 9 και 12 μηνών αναλόγως της μονάδας που τοποθετούνται και υπηρετούν οι κληρωτοί- θα γίνουν αλλαγές στο ημερήσιο πρόγραμμα των οπλιτών για να διασυνδεθεί ουσιαστικά η στρατιωτική θητεία με την αγορά εργασίας.

Προτού εκπονηθεί το σχέδιο των αλλαγών, οι στρατιωτικοί επιτελείς εξέτασαν τα μοντέλα που ακολουθούν άλλες χώρες, όπου επίσης ισχύει το μέτρο της υποχρεωτικής θητείας, όπως το Ισραήλ, η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Δανία, και αντιμετωπίζουν σημαντικές απειλές για την εθνική τους ασφάλεια, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας.

Ως πιο κοντινό στο ελληνικό παράδειγμα θεωρήθηκε το πρότυπο της Φινλανδίας κυρίως σε ό,τι αφορά τον χρόνο της θητείας, αλλά και σχετικά με τη σύνθεση των Ενόπλων Δυνάμεων που αποτελούνται από μόνιμο προσωπικό (δηλαδή αξιωματικούς και υπαξιωματικούς), στρατεύσιμους, εφέδρους και συνοριοφύλακες.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Exit mobile version