Του Γιάννη Μακρυγιάννη
Ενθουσιώδες είναι το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου από τις «φλογερές» δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα κατά της λιτότητας και υπέρ της ανάγκης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Στην κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το πώς εξελίχθηκαν οι συνομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά και του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, με τον Αμερικανό πρόεδρο και ελπίζουν ότι το μήνυμα που εστάλη προς τους δανειστές από την σαφή στάση του πλανητάρχη στο θέμα της οικονομικής κρίσης, θα μετρήσει στις λεπτές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αυτό τον καιρό για την αξιολόγηση και το χρέος. «Πρώτη φορά» έγιναν τέτοιου είδους δηλώσεις από αμερικανικά χείλη σε θέματα οικονομικής πολιτικής, σημείωναν με ικανοποίηση κυβερνητικές πηγές.
Η Αθήνα έχει τουλάχιστον… άλλες 24 ώρες για να χαρεί με τις δηλώσεις αυτές, καθώς η δεύτερη και πιο καθοριστική πράξη της παρέμβασης του κ. Ομπάμα θα παιχθεί στον επόμενο σταθμό της ευρωπαϊκής του περιοδείας, το Βερολίνο, όπου και θα κριθεί η αποτελεσματικότητα της επίσκεψής του. Εκείνο που αναμένεται τώρα είναι το πώς θα εξελιχθούν οι συζητήσεις που θα έχει αύριο με την Άνγκελα Μέρκελ και πώς θα αντιδράσει η Γερμανίδα καγκελάριος στις παραινέσεις του να τερματιστεί η λιτότητα και να ελαφρυνθεί το συντομότερο το χρέος, ως μόνη συνταγή για την επίτευξη της ανάπτυξης.
Αντιλαμβανόμενος άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας τη σημασία της γερμανικής στάσης απηύθυνε, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον κ. Ομπάμα, κάλεσμα στην Άνγκελα Μέρκελ να συναινέσει στην άμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Κατά την πρώτη ημέρα της παραμονής του στην Αθήνα ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος έκανε το… καθήκον του και είπε τα αναμενόμενα και προσδοκώμενα από την ελληνική πλευρά, θετικά σχόλια, στέλνοντας τα αναγκαία μηνύματα προς δανειστές και εταίρους. Αναγνώρισε τις θυσίες του ελληνικού λαού και ταυτίστηκε πλήρως με τις θέσεις της κυβέρνησης στα μείζονα, δηλαδή τον τερματισμό της λιτότητας και τη διευθέτηση του χρέους. Παράλληλα βέβαια με αυτές τις θετικές δηλώσεις, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι χρειάζεται προσπάθεια ακόμη, υπάρχει πολύς δρόμος και ότι πρέπει να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις. Ο φόβος που υπάρχει είναι μήπως πίσω από τις τελευταίες αυτές αποστροφές κρύβονται απαιτήσεις του ΔΝΤ για περαιτέρω μέτρα και επώδυνες παρεμβάσεις, αλλά προς το παρόν η κυβέρνηση δεν θέλει να σκέφτεται έτσι.
Η Αθήνα στέκεται ιδιαίτερα στο συνολικά πολύ θερμό κλίμα που επικράτησε στις συζητήσεις, αλλά και σε όλες τις εκδηλώσεις της πρώτης ημέρας της επίσκεψης του κ. Ομπάμα. Ιδίως στην αναγνώριση από μέρους του της ελληνικής προσπάθειας στο προσφυγικό, στην επανάληψη της βούλησης για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στην επιβεβαίωσε της στρατηγική σχέσης των δύο χωρών και την ανάδειξη του σταθεροποιητικού ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.
Ειδικά για το Κυπριακό επισημάνθηκε από κυβερνητική πηγή προς απάντηση σε ορισμένους φόβους ότι «ουδεμία πίεση ασκήθηκε από την αμερικανική πλευρά στην Αθήνα», ότι η ελληνική κυβέρνηση επέμεινε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα λαμβάνει υπόψη της τα ψηφίσματα του ΟΗΕ» και ότι «δεν έγινε εκτενής συζήτηση στα ελληνοτουρκικά».
Στα σημαντικά της επίσκεψης, που έφερε την Αθήνα στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος είναι επίσης και οι αναφορές στην εκλογή Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, καθώς οι Ευρωπαίοι αναμένουν καθησυχαστικές δηλώσεις από τον κ. Ομπάμα για την εξέλιξη των ευρω-αμερικανικών σχέσεων τα επόμενα χρόνια.
Σημειωτέον ότι η επίσκεψη ολοκληρώνεται σήμερα με ομιλία του κ. Ομπάμα για τη Δημοκρατία στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος -αφού προηγηθεί επίσκεψή του στην Ακρόπολη- και αναχώρησή του μετά το μεσημέρι με προορισμό το Βερολίνο.