Τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στην Δυτική Μακεδονία επισκέπτεται ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, τον οποίο συνάντησαν κατά την άφιξή του στην Κοζάνη και συνόδευσαν στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρυπίδης, ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, και οι βουλευτές της περιοχής, Δημήτρης Δημητριάδης και Θεμιστοκλής Μουμουλίδης.
Στον πρώτο σταθμό της περιοδείας, στα λιγνιτωρυχεία Νοτίου Πεδίου, ο κ. Σκουρλέτης ενημερώθηκε για τη λειτουργία τους από τα υψηλόβαθμα διευθυντικά στελέχη της Επιχείρησης, μεταξύ των οποίων και η Γενική Διευθύντρια Ορυχείων, Όλγα Κουρίδου. Παρών ήταν και το μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ, ως εκπρόσωπος των εργαζομένων, Άρης Βατάλης. Ακολούθησε επίσκεψη στο πεδίο εξόρυξης και στη συνέχεια, ενημέρωση για την πορεία εργασιών στην υπό κατασκευή μονάδα «Πτολεμαΐδα 5».
Επόμενος σταθμός της περιοδείας ήταν ο ΑΗΣ Καρδιάς, όπου τα στελέχη της Επιχείρησης ξενάγησαν τον υπουργό στις εγκαταστάσεις του. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνομίλησε, επίσης, με τους εργαζόμενους για περίπου δυόμιση ώρες, ακούγοντας τις απόψεις τους, αλλά και ενημερώνοντας για την πολιτική της κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα και ειδικότερα για την ΔΕΗ.
Αργά το απόγευμα, ο κ. Σκουρλέτης πρόκειται να συμμετάσχει σε σύσκεψη φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε:
« Μέσα από την «Καρδιά» του ηλεκτρικού συστήματος της Ελλάδας θα ήθελα να σας πω ότι πρωτίστως όλοι θα πρέπει να αισθανόμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στην Δυτική Μακεδονία για αυτά που έχει προσφέρει, έτσι ώστε να έχουμε το αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, θέλω να πω πως η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού έχει παρελθόν παρόν και μέλλον, από τη στιγμή που διαμορφώνει μία στρατηγική προσαρμογής στις νέες συνθήκες, μία στρατηγική που θα της επιτρέπει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Μια Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, η οποία ακριβώς εξασφαλίζει τη δυνατότητα να υπάρχουν φθηνές και ασφαλείς υπηρεσίες προς τον ελληνικό λαό, γιατί αυτό τελικά είναι το ζητούμενο για όλους μας. Κάποιοι επιμένουν να κινδυνολογούν ασύστολα και ανεύθυνα εις βάρος της ΔΕΗ. Αυτοί όλοι είναι πρώτα από όλα θα έλεγα πολιτικάντηδες. Η ΔΕΗ έχει τη δυνατότητα να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις και στο πλαίσιο ενός εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού, ο οποίος θα σέβεται την ανάγκη για διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά θα δίνει ταυτόχρονα το μερίδιο εκείνο που αναλογεί στο λιγνίτη. Νομίζω, λοιπόν, ότι με καλό σχεδιασμό και όραμα, και η ΔΕΗ θα πρωταγωνιστεί για τις επόμενες δεκαετίες, και αυτοί οι οποίοι προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν με βάση κάποιες συγκυριακές δυσκολίες θα διαψευστούν.
Οι απόψεις της κυβέρνησης δεν εκφράζονται μόνο από τον εκάστοτε υπουργό αλλά από τις προγραμματικές της δηλώσεις. Και αυτές ήταν σαφείς. Και στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει μια μεγάλη νίκη. Σας θυμίζω ότι σήμερα, πια, στην Ελλάδα, έχει κατοχυρωθεί ο Δημόσιος χαρακτήρας των Δικτύων Υψηλής Τάσης, του ΑΔΜΗΕ δηλαδή, ο οποίος κατά 51% παραμένει κάτω από Δημόσιο έλεγχο. Σας θυμίζω ότι έχει καταργηθεί με νόμο το παλιό σχέδιο για τη «Μικρή ΔΕΗ» και θεωρούμε ότι πρέπει να ξεμπερδεύουμε και με αυτή τη δέσμευση των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας για την πώληση του 17% της ΔΕΗ.
Ο νόμος που ψηφίσαμε, με απόλυτη σαφήνεια, προβλέπει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μειωθεί το 51% του Δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ. Αναφορικά με το 17% της ΔΕΗ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, θεωρούμε ότι θα πρέπει να περάσει μαζί με το υπόλοιπο 34% στο Υπερταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, το οποίο δεν έχει ως σκοπό την πώληση και την ιδιωτικοποίηση».