search icon

Ελλάδα

Στηρίζει το θεσμό του οικογενειακού γιατρού ο ΕΟΠΥΥ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία σύναψης συμβάσεων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με οικογενειακούς γιατρούς

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία σύναψης συμβάσεων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με οικογενειακούς γιατρούς, η προθεσμία της οποίας παρατάθηκε μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσει νέα προκήρυξη για τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), αλλά και πρόσκληση ενδιαφέροντος από τον ΕΟΠΥΥ για τους γιατρούς των άλλων ειδικοτήτων.

«Μετά από 6 χρόνια και με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της δωρεάν και καθολικής υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού, ο ΕΟΠΥΥ προχωρά στη σύναψη συμβάσεων με οικογενειακούς γιατρούς, οι οποίοι σε συνέργεια με Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) θα ενισχύσουν το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)» αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος αφορά σε 2.152 θέσεις ειδικότητας γενικής ιατρικής-παθολογίας, καθώς και 677 θέσεις παιδιατρικής, (ο αντίστοιχος αριθμός συμβεβλημένων του ΕΟΠΥΥ σε αυτές τις ειδικότητες δεν ξεπερνά σήμερα τις 2.000). Αυτοί οι γιατροί θα έχουν την ευθύνη ενός συγκεκριμένου πληθυσμού αναφοράς, ενώ δεν θα υπάρχει πλέον το «πλαφόν» των 200 επισκέψεων το μήνα. «Είναι η πρώτη φορά που ο ΕΟΠΥΥ δίνει σε νέους γιατρούς την ευκαιρία να συμβληθούν με τον Οργανισμό» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο Υγείας διευκρινίζει, επίσης, προς τους γιατρούς και τους πολίτες τα εξής:

Η αποζημίωση ενός οικογενειακού ιατρού υπολογίζεται με βάση τον εγγεγραμμένο σε αυτόν πληθυσμό ευθύνης, με ανώτατο όριο τα 2.000 ευρώ (μικτά). Ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης (εγγεγραμμένος) για τους οικογενειακούς γιατρούς ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας, είναι 2.250 εγγεγραμμένοι ενήλικες. Για τους οικογενειακούς γιατρούς ειδικότητας παιδιατρικής είναι 1.500 παιδιά. Κατά το πρώτο τρίμηνο της σύμβασης -δηλαδή μέχρι να ολοκληρωθεί η εγγραφή των πολιτών- η εγγυημένη αποζημίωση ορίζεται στα 1.623 ευρώ, ανεξαρτήτως αριθμού εγγεγραμμένου πληθυσμού. Μετά το πέρας των τριών μηνών η αποζημίωση προσδιορίζεται από τον πραγματικό αριθμό εγγεγραμμένου πληθυσμού και κατά συνέπεια δίνεται η δυνατότητα στον γιατρό να επιλέξει τον μέγιστο αριθμό ληπτών υπηρεσιών που επιθυμεί να εξυπηρετήσει.

Οι συμβεβλημένοι γιατροί δηλώνουν συγκεκριμένο καθημερινό ωράριο, εντός του οποίου δέχονται τους εγγεγραμμένους σε αυτούς πολίτες, εντελώς δωρεάν. Ο «δεσμευμένος» χρόνος των γιατρών σε εβδομαδιαία βάση δεν μπορεί να υπολείπεται των 24 ωρών, ενώ στο υπόλοιπο καθημερινό πρόγραμμα του ιατρείου τους έχουν τη δυνατότητα να ασκούν ελεύθερα ιδιωτική ιατρική, χωρίς καμία επιπλέον υποχρέωση προς τον ΕΟΠΥΥ.

Οι πολίτες σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι σε θέση να κλείνουν τα ραντεβού τους στους συμβεβλημένους γιατρούς εντελώς δωρεάν μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ για τα ραντεβού, αλλά και να εγγράφονται διαδικτυακά στον οικογενειακό γιατρό τους.

Καταργείται το στρεβλό σύστημα των 200 επισκέψεων που εξαντλούνταν τις πρώτες ημέρες του μήνα. Το νέο πλαίσιο συμβάσεων διασφαλίζει ότι θα υπάρχει, καθόλη τη διάρκεια του μήνα, δεσμευμένος χρόνος για τη δωρεάν εξυπηρέτηση των πολιτών.

Παράλληλα, το σύστημα της πάγιας αντιμισθίας εξασφαλίζει ομαλότερη ροή εκκαθάρισης και πληρωμών για τους συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς, αυστηρά εντός 45 ημερών από την ολοκλήρωση του παρεχόμενου μηνιαίου έργου.

Σημειώνεται, ότι η νέα καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων είναι η Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου και για την αποστολή του φακέλου με τα συνημμένα δικαιολογητικά η Τρίτη 20 Φεβρουαρίου. Αίτηση μπορούν να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι και σε όμορους δήμους (σε σχέση με την έδρα του ιατρείου τους) και δίνεται, επίσης, η δυνατότητα σε γιατρούς με πιστοποιητικό ιδιότητας γενικής ιατρικής να υποβάλουν αιτήσεις για την κάλυψη θέσεων οικογενειακών γιατρών.

Επιπλέον, κατόπιν αιτήματος πολλών ιατρικών συλλόγων της χώρας, αίρεται ο ηλικιακός περιορισμός για τους ενδιαφερόμενους γιατρούς, διατηρώντας, ωστόσο, το ισορροπημένο σύστημα μοριοδότησης των υποψηφίων προκειμένου, αφενός να αναγνωρίζεται η εμπειρία, αφετέρου να πριμοδοτείται ουσιαστικά η διάθεση προσφοράς των νεότερων, και μέχρι σήμερα αποκλεισμένων από τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, γιατρών.

Exit mobile version