search icon

Ελλάδα

Στην Αθήνα ο Νίμιτς – Συναντήσεις με Κοτζιά, Κουμουτσάκο

Σύμφωνο που θα περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα μέσα στον Φεβρουάριο προαναγγέλλει ο Κοτζιάς Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ζήτησε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό αμετάφραστο

Σε ρυθμούς σκοπιανού κινείται επισήμως η χώρα, με το πολιτικό σκηνικό να μοιάζει με μία ατέρμονη παρτίδα πόκερ ή καλύτερα πασιέντζας. Η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρούν να πετύχουν έναν εξαιρετικά δύσκολο συνδυασμό: δηλαδή να βγάλουν συμφωνία και συνάμα να διατηρήσουν την κυβερνητική σταθερότητα. Επί της ουσίας, όμως, ο χρόνος είναι αμείλικτος, δεδομένου ότι ο απώτερος χρονικός ορίζοντας είναι το Μάρτιο. 

Εν τω μεταξύ καταφθάνει σήμερα στην Αθήνα και αύριο στα Σκόπια ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Οι πληροφορίες τον θέλουν να διατηρεί την αισιοδοξία του για μια πιθανή πρόοδο στη διαμάχη για το όνομα της πΓΔΜ. Παρά την ευοίωνη του αυτή στάση, αναφορικά με την ελληνική πλευρά, το σκοπιανό έχει λειτουργήσει διχαστικά για την κυβέρνηση, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς ο Νίκος Κοτζιάς με συνέντευξή του στην ΕΡΤ σημείωσε ότι «πρέπει να αναγνωριστεί η χώρα (σ.σ. ΠΓΔΜ) με το συνταγματικό της όνομα», το οποίο είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Παράλληλα είπε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι «στη σύνθετη ονομασία θα ζητήσουμε γεωγραφικό προσδιορισμό αμετάφραστο».

«Έχει μεγάλη σημασία η λέξη που θα συμφωνηθεί για σύνθετη ονομασία να μην είναι στα αγγλικά, αλλά στη γλώσσα της χώρας, αμετάφραστη» επέμεινε, τονίζοντας ότι η χώρα μας θα είχε εθνικό και οικονομικό όφελος από την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, η Ελλάδα θα παρουσιάσει ένα Σύμφωνο στη βάση μιας θετικής ατζέντας ανάπτυξης των σχέσεων με την ΠΓΔΜ, με πρώτο μήνυμα το τέλος του αλυτρωτισμού. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας είναι προϋπόθεση για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Εντός Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει Σύμφωνο στους διαπραγματευτές και τη γείτονα χώρα, που θα περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα του ονόματος, το θέμα του αλυτρωτισμού και του Συντάγματος» γνωστοποίησε ο υπουργός.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ακόμη ότι οποιαδήποτε συμφωνία με την ΠΓΔΜ θα πρέπει να συνοδεύεται από συνταγματικές αλλαγές στη γειτονική χώρα, ωστόσο παρατήρησε ότι ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ, δεν διαθέτει πλειοψηφία για την αναθεώρηση του συντάγματος.

Σημείωσε εξάλλου ότι η όποια συμφωνία θα έρθει στη Βουλή, ενώ κάλεσε τους ξένους παράγοντες (ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία, ΝΑΤΟ) να μην εμπλακούν στη διαπραγμάτευση, γιατί, όπως εκτίμησε, «σημαίνει ότι δεν θέλουν λύση».

Να κλείσει μέτωπα επιχειρεί η κυβέρνηση

Σε αυτό το χαοτικά πολιτικό κλίμα η κυβέρνηση μοιάζει αποφασισμένη να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα σε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο. Εκτιμά, μάλιστα, ότι μπορεί να βρει πεδίο συνεννόησης με την Κεντροαριστερά. Συγκεκριμένα, κοινή πεποίθηση στους κόλπους του Μαξίμου είναι ότι λύνοντας το συγκεκριμένο εθνικό θέμα, συσπειρώνει όλη την «προοδευτική» πλειοψηφία της Βουλής και τα προοδευτικά τμήματα της κοινωνίας. Προς τούτο, εντείνει την πίεση προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, βάζοντας ευθέως δίλημμα περί προόδου και στασιμότητας. Μοιάζει, μάλιστα, να κλείνει ιδιαίτερα το μάτι στο Ποτάμι και στον Σταύρο Θεοδωράκη. Εξάλλου, μπορεί ο Πάνος Καμμένος να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να πέσουν οι τόνοι, αλλά όλοι οι παίκτες γνωρίζουν ότι προχωρούν σε θολά νερά χωρίς να είναι δυνατόν να αποκλειστούν αναπάντεχες εξελίξεις. Τα σενάρια που διακινούνται είναι πολλά και στο επίκεντρο βρίσκονται οι ΑΝΕΛ και η ενδεχόμενη αντικατάστασή τους. Οι δηλώσεις του Καμμένου πάντως για παραμονή του στο κυβερνητικό σχήμα και εξάντληση τετραετίας ανέβασαν το ηθικό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παρασκηνιακά, όμως, γίνονται πολλές συζητήσεις για την επόμενη μέρα και τις συγκλίσεις που αυτή μπορεί να φέρει. Το Κίνημα Αλλαγής πάντως αποκρούει πεισματικά τα σενάρια για κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο το αφήνουν ανοιχτό μετά τις εκλογές. «Η κυβέρνηση βιάζεται και πάλι» αναφέρουν συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά και υπογραμμίζουν: «Το ενδεχόμενο μπορεί να προκύψει μόνο μετά από εκλογές, προκειμένου να αποτυπωθούν οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αντικατάστασης των ΑΝΕΛ στο κυβερνητικό σχήμα». Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι η άρνησή του Κινήματος Αλλαγής έχει ήδη διαμηνυθεί στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στάση κρατάει και ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετάσχουμε σ’ ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα. Δεν μας ενδιαφέρει κανένα υπουργείο, με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα» κατέστησε σαφές ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Παράλληλα, και στη βόρεια γείτονα χώρα κυριαρχεί, όπως είναι φυσικό, το ζήτημα της διαπραγμάτευσης και έχουν σήμερα στραμμένο το βλέμμα στην Αθήνα και στην άφιξη Νίμιτς. Tην πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί εθνική συναίνεση στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, «προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας και όχι της παρεμπόδισης της λύσης ή της αναβολής της», εξέφρασε για μία ακόμη φορά o πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Από την άλλη άφησε προσεχτικά το παράθυρο ανοιχτό για ένα πιθανό αδιέξοδο σε περίπτωση που μία από τις δύο πλευρές δεν ικανοποιηθεί, ενώ επανέλαβε πως αν βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος αυτή θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Παρά τις εκατέρωθεν καλές προθέσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δεν αμέλησε να στείλει ένα αυστηρό μήνυμα προς την ηγεσία των Σκοπίων κατά την συνάντησή του με τον Ισραηλινό ομόλογό του στο Προεδρικό Μέγαρο. «Η Ελλάδα επιδιώκει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, κάτι τέτοιο προϋποθέτει όμως τη χρησιμοποίηση ονόματος που δεν θα αφήνει περιθώριο για αλυτρωτισμούς», επέμεινε, εξηγώντας ότι ο αλυτρωτισμός είναι αντίθετος στο Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Πηγή: protothema.gr

Exit mobile version