Με… ύμνο για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα θα μπορούσαν να παρομοιαστούν οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντησή του με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Θεωρώ ότι ήταν ιστορική για τις σχέσεις των δύο χωρών κατά τη στιγμή που ο πρόεδρος Κλίντον αναγνώρισε τα λάθη των ΗΠΑ για τη δικτατορία στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και μιλώντας για τις θυσίες του ελληνικού λαού, τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός έχει «φτύσει αίμα» έχει δώσει αγώνες για να υπερασπιστεί τις αξίες της δημοκρατίας που είναι οι κοινές μας αξίες. Η Ελλάδα υποδέχεται έναν Αμερικανό πρόεδρο που υπερασπίστηκε τις αξίες της δημοκρατίας. Έναν πρόεδρο που απέναντι στην οικονομική κρίση του 2008 οδήγησε την αμερικανική οικονομία σε έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο από αυτόν που η Ευρώπη επέλεξε. Οκτώ χρόνια μετά τα αποτελέσματα είναι τελείως διαφορετικά. Η επιμονή της ευρωπαϊκής ηγεσία στην επιλογή της λιτότητας κρατάει τις κοινωνίες στη στασιμότητα. Συζήτησα με τον πρόεδρο Ομπάμα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Προκλήσεις που εάν δεν αντιμετωπιστούν μπορούν να μας οδηγήσουν στην οπισθοδρόμηση».

Στο σημείο αυτό, όπως ήταν απόλυτα φυσιολογικό, μίλησε για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζοντας ότι «το 1953 οι ΗΠΑ ρύθμισαν το χρέος της ηττημένης Γερμανίας με ρήτρα ανάπτυξης. Σήμερα η Γερμανία οφείλει να λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο σκέψης. Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια αντιμέτωπη με τις πιο σκληρές συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης. Αντιμετωπίσαμε ως οικονομία και ως κοινωνία έναν πρόγραμμα οικονομικής λιτότητας που όξυνε αντί να λύσει τα προβλήματα.

Σήμερα παρά τις πληγές μας στεκόμαστε όρθιο. καταφέραμε να αποφύγουμε την επαπειλούμενη καταστροφή. Φέτος μετά από πολλά χρόνια έχουμε επιστρέψει στην ανάπτυξη. Αργά αλλά σταθερά μειώνουμε τα ποσοστά της ανεργίας.

Θέλω και δημόσια να τονίσω τη στήριξη που είχε η ελληνική κυβέρνηση από την αμερικανική ηγεσία.

Η ουσιαστική απομείωση του δημόσιου χρέους, ο επανακαθορισμός των πλεονασμάτων μετά τη λήξη του προγράμματος και η ένταξη και της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι όλα όσα δικαιούται η Ελλάδα από τη συμφωνία της με τους εταίρους και ο χρόνος να εκπληρωθούν τώρα. Για αυτό θεωρώ ουσιαστική την παρουσία του Μπ. Ομπάμα στην Αθήνα και ακολούθως στο Βερολίνο.

Συζητήσαμε με τον πρόεδρο Ομπάμα μία σειρά από κρίσιμα θέματα. Ιδιαίτερα τις ευκαιρίες που ανοίγονται για επενδύσεις στην Ελλάδα. Η Ελλάδα με τη σημαντική ναυτιλιακή της δύναμη μπορεί να καταστεί διακομιστικό κέντρο που θα ενώνει την Ευρώπη και τον κόσμο με την Ανατολή».

Σταθερός στην άποψή του ότι «η λιτότητα μόνη της δεν αποτελεί απάντηση» ήταν ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Φρόντισε να «καλησπερίσει» τους παρευρισκόμενους στα ελληνικά και να δηλώσει ότι πάντα ήθελε να επισκεφθεί τη χώρα μας, υπογραμμίζοντας ότι «Ο κόσμος οφείλει τα μέγιστα στην Ελλάδα. Ο πολιτισμός έχει τις ρίζες τους στην Ελλάδα. Ξέρω την έκφραση των αρχαίων Ελλήνων “καλός κ’ αγαθός”. Πιστεύω ότι αυτή η έκφραση απηχεί τέλεια την φιλία ΗΠΑ-Ελλάδας».

Για μία ακόμη φορά στήριξε, λεκτικά, τις προσπάθειες του ελληνικού λαού στα χρόνια της λιτότητας, υπογραμμίζοντας πως «Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα για τους Έλληνες, εργαζόμενους, νέους, συνταξιούχους. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα για τους Έλληνες, εργαζόμενους, νέους, συνταξιούχους».

Μεταξύ άλλων, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι η κρίση δεν είναι μια αφηρημένη έννοια και υπογράμμισε ότι η λιτότητα δεν μπορεί να συνδέεται με την ανάπτυξη. Όπως υπογράμμισε, ο πρωθυπουργός τού περιέγραψε τα επόμενα βήματα για την έξοδο από την οικονομική κρίση, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται χώρο για να αναπνεύσει και ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη να δει απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητά του.

Ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε ότι ο δρόμος παραμένει δύσκολος για την Ελλάδα, ωστόσο οι Έλληνες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να τα καταφέρνουν στα δύσκολα. Σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα, παρά την κρίση, συνέχισε να δαπανά το 2% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες -και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, όπως είπε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύθηκε, παράλληλα, να συνεχίσει να βοηθάει, όσο μπορεί, την Ελλάδα να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης, αλλά και να αντιμετωπίσει το προσφυγικό. Ακόμη, αναγνώρισε ότι η χώρα μας παραμένει ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους και τους καλύτερους φίλους των ΗΠΑ.

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώρισε ότι η Ελλάδα προχώρησε σε δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πλέον βρίσκεται σε θετικό δρόμο. Παράλληλα, παρείχε στην Αθήνα και τον Αλέξη Τσίπρα την «πολυπόθητη» δήλωση στήριξης στην προσπάθεια ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι ίσως είναι η στιγμή για να γίνει αυτό και στέλνοντας μήνυμα προς τις χώρες της βόρειας Ευρώπης που, όπως είπε, έχουν τη δική τους ατζέντα και τηρούν σκληρή στάση στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.

Δηλώσεις πριν την επίσημη συνάντηση

Μήνυμα υπερ της ελάφρυνσης του χρέους και κατά της λιτότητας έστειλε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη συνομιλία που είχε μπροστά στην κάμερα με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα «μπορεί να χτίσει πάνω σε αυτή την ανάπτυξη που είχε φέτος και μαζί με τις μεταρρυθμίσεις να φτάσει σε μια πιο βιώσιμη κατάσταση». Παράλληλα, ανέφερε ότι θα συνεχίσει να τονίζει την στάση των ΗΠΑ στο θέμα, ότι δηλαδή «δεν αρκεί μόνο η λιτότητα για να φέρει την ευημερία αλλά χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους κι άλλες υποστηρικτικές πολιτικές για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη».

Για το κυπριακό τόνισε ότι η Ελλάδα, η Τουρκία και οι ΗΠΑ μπορούν να βρούν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. «Βλέπουμε στην Ελλάδα μια σύμμαχο στο πλαίσιο της βορειοατλαντικής συμμαχίας» είπε τελειώνοντας.

Υποδεχόμενος τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα στέλνει σημαντικά μηνύματα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην παγκόσμια κοινότητα.

«Η Ελλάδα κι ο ελληνικός λαός δεν κουβαλά μονο την αρχαία παράδοση και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων αξιών αλλά μάχεται και στο σήμερα για την υπεράσπιση αυτών των αξιών, τη δημοκρατία, την ισοτητα, την ελευθερία. Παρά τις δυσκολίες των τελευταίων πέντε ετών σταθήκαμε όρθιοι και υπερασπιστήκαμε αυτές τις αξίες και το ίδιο πιστεύω να κάνουμε και τώρα με την ελπίδα ότι οι κόποι και οι θυσίες θα βρουν ανταπόκριση και θα υπάρξει σημαντική εξέλιξη στην κρίση του χρέους και της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας. Το ίδιο ελπίζω και για το κυπριακό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Τον Μπαράκ Ομάμα πλαισιώνουν ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου και η υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης, Βικτόρια Νούλαντ.

Νωρίτερα δεκτός με κάθε τιμή έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. 

obama inside

Στις πρώτες του δηλώσεις επί ελληνικού εδάφους ο κ. Ομπάμα ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή τον κ. Παυλόπουλο τονίζοντας πως το συγκεκριμένο ταξίδι έπρεπε να γίνει για «να επισκεφτώ μια μεγάλη χώρα, τη γεννέτειρα της δημοκρατίας, την πηγή τόσων αξιών που βοήθησαν να χτιστεί η Αμερική».

Ο κ. Ομπάμα αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει μεγάλες οικονομικές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια και έστειλε μήνυμα στήριξης στον ελληνικό λαό τονίζοντας πως έχει υπομείνει πολλά και πως χαιρετίζει την προσπάθεια του να αποκαταστήσει την ανάπτυξη και την εμπιστοσύνη στη χώρα.  

Την ίδια ώρα όμως έκανε λόγο για προκλήσεις που υπάρχουν ακόμα για τη χώρα μας και για αρκετό δρόμο που πρέπει να καλυφθεί. «Είμαστε χαρούμενοι που ξεκινάει μία περίοδος που καλυτερεύει η κατάσταση στην Ελλάδα αν και αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν προκλήσεις και αρκετός δρόμος να καλυφθεί ακόμα και είμαστε έτοιμοι να σταθούμε δίπλα-δίπλα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να έχουν όλοι τις ίδιες ευκαιρίες προσθέτοντας ότι το μήνυμά του είναι να ενθαρρύνει μια διαδικασία ώστε όλοι να διασφαλίζεται αυτό και για τους νέους.

Ο Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη επίσης τον ελληνικό λαό για την ανθρωπιά που έδειξε στο προσφυγικό τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό να μην σηκώνει μια μόνο χώρα το βάρος αυτής της πρόκλησης και όλοι να συμμετέχουμε στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος».

Όσον αφορά την τρομοκρατία ο κ. Ομπάμα εξέφρασε την εκτίμηση της αμερικανικής κυβέρνησης για τη συνεργασία στο Αιγαίο. «Θεωρούμε πολύ σημαντικούς τους ισχυρούς δεσμούς μέσω του ΝΑΤΟ της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Θέλω να εκφράσω την εκτίμηση μου στον Ελληνικό λαό για τη στάση του σε αυτή τη συμμαχία» συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος και εξέφρασε την πρόθεσή του να δει και την Ακρόπολη.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος στο διάλογο μπροστά στις κάμερες καλοσώρισε τον Αμερικανό πρόεδρο «της μεγάλης και φίλης χώρας που διακρίθηκε διεθνώς για την υπεράσπιση του ανθρώπου της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον κ. Ομπάμα για την αλληλεγγύη στην ανθρωπιστική και οικνοομική κρίση και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ίδιο θα κάνει και ο διάδοχός του, Ντόναλντ Τραμπ.

Παράλληλα ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε για την δέσμευση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Ελλάδα είναι υπερ της ταχείας επίλυσης σύμφωνης με το διεθνές δίκαιο. «Το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο δεν αποδέχεται στρατεύματα κατοχής ούτε και εγγυήσεις. Αν το δεχόμασταν αυτό θα ήταν αρνητικό προηγούμενο για την ΕΕ».

Όπως σημείωσε ο Πρόδρος της Δημοκρατίας η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης είναι κάτι αδιανόητο γιατί αν αυτό συνέβαινε θα ήταν υπό αμφισβήτηση τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο ακριβώς στη 1:30 όπώς ήταν προγραμματισμένο.

Κατόπιν Προκόπης Παυλόπουλος και Μπαράκ Ομπάμα αφού επιθεώρησαν το άγημα της Προεδρικής Φρουράς που είχε πάρει θέση επί της Ηρώδου Αττικού και χαιρέτισαν τους Έλληνες υπουργούς μπήκαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

obama pavlopoulos exo

Στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος και ο κ. Ομπάμα εισήλθαν στην Αίθουσα Διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου, με τον Αμερικανό πρόεδρο να ρωτά τον Έλληνα ομόλογό του «αν αυτό είναι το σπίτι σας;» και τον Προκόπη Παυλόπουλο να του απαντά ότι «όχι, μένω σε άλλη κατοικία».

kanapedaki

Το επίσημο δείπνο προς τιμήν του Μπαράκ Ομπάμα στο προεδρικό μέγαρο είναι προγραμματισμένο για τις 19:30.

Η διήμερη επίσκεψη θα κλείσει το μεσημέρι (στις 13:00) της Τετάρτης, με τον κ. Ομπάμα να εκφωνεί ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η άφιξη

Το «Air Force One» προσγειώθηκε στις 10.30 στο «Ελ. Βενιζέλος» μεταφέροντας τον απερχόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε μία περιοδεία του με πρώτιστο στόχο να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους συμμάχους για την αλλαγή στο Λευκό Οίκο μετά την εκλογή Τραμπ.

Τον Αμερικανό Πρόεδρο εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης υποδέχθηκε  στο αεροδρόμιο ο υπ. Άμυνας Πάνος Καμμένος.

kammenos obama

Τον Μπαράκ Ομπάμα συνοδεύει μεταξύ άλλων ο υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου

lew

Η αυτοκινητοπομπή του κατευθύνθηκε στον Αστέρα Βουλιαγμένης, όπου θα παραμείνει η αμερικανική αποστολή. 

Δείτε την κάλυψη της επίσκεψης Ομπάμα απ’ την κρατική τηλεόραση