search icon

Ελλάδα

Στη Βουλή τα μέτρα για τράπεζες, χαμηλοσυνταξιούχους, ένστολους – Όλη η τροπολογία

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΟ - Τα μέτρα για τις προμήθειες των τραπεζών προβλέπεται να ισχύσουν ένα μήνα από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως - Ο πίνακας με τα ποσά για το επίδομα επικινδυνότητας - Δύσκολος γρίφος για τους servicers ο αυξημένος ΕΝΦΙΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISS

Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025. Οι ρυθμίσεις αφορούν τις τράπεζες, την απαλλαγή φαρμακευτικής δαπάνης σε χαμηλοσυνταξιούχους και το επίδομα στους ένστολους.

Ειδικότερα για τις προμήθειες των τραπεζών προβλέπεται:

1. Δεν επιβάλλεται προμήθεια ή οποιουδήποτε είδους χρέωση από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών στις εξής συναλλαγές φυσικών προσώπων, ιδιωτών, ατομικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών:

α) Εντολές πληρωμής, εφόσον διενεργούνται μέσω ψηφιακών δικτύων πληρωμής (web, mobile, internet banking) καθώς και πάγιες εντολές πληρωμής, οφειλών και εξόφλησης λογαριασμών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και λοιπούς φορείς γενικής κυβέρνησης, τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών και τις ασφαλιστικές εταιρείες,

β) συναλλαγές με χρήση ΑΤΜ για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλου πιστωτικού ιδρύματος από αυτό στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός χρέωσης, σε δημοτικές ενότητες, στις οποίες υπάρχει ΑΤΜ μόνο ενός (1) πιστωτικού ιδρύματος,

γ) ερωτήσεις υπολοίπου λογαριασμού ή κάρτας ή δανείου ή κινήσεων λογαριασμών σε ΑΤΜ άλλου πιστωτικού ιδρύματος από αυτό στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός χρέωσης,

δ) φορτίσεις και αποφορτίσεις προπληρωμένων καρτών για ποσό φόρτισης έως εκατό (100) ευρώ ημερησίως, εφόσον διενεργούνται μέσω ψηφιακών δικτύων πληρωμής (web, mobile, internet banking) , καθώς και πάγιες εντολές πληρωμής τους.

2. Οι προμήθειες και οι κάθε είδους χρεώσεις των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών της παρ. 2 του άρθρου 1 και του άρθρου 4 του ν. 4537/2018 που εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος για τις ακόλουθες συναλλαγές δεν υπερβαίνουν, ανά συναλλαγή το ποσό των:

α) πενήντα λεπτών (0,50) του ευρώ για αποστολή χρημάτων (εξερχόμενο έμβασμα) και

β) πενήντα λεπτών (0,50) του ευρώ για λήψη χρημάτων (εισερχόμενο έμβασμα).

Οι περ. α) και β) ισχύουν για φυσικά πρόσωπα, ιδιώτες, ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, για ποσά έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ ημερησίως και αφορούν στην απλή μεταφορά πίστωσης, καθώς και στην άμεση μεταφορά πίστωσης (SΕΡΑ/άμεσος διακανονισμός), από μία τράπεζα σε άλλη τράπεζα του εσωτερικού μέσω ψηφιακών δικτύων Πληρωμής (web, mobile, internet banking)

3. Η ισχύς του παρόντος εκκινεί ένα (1) μήνα από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Με το 2ο άρθρο της τροπολογίας προβλέπεται η δυνατότητα ίδρυσης εταιρειών παροχής πιστώσεων με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας ή Ευρωπαϊκής εταιρείας με αποκλειστικό σκοπό τη παροχή πάσης φύσεως πιστώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Με το 3ο άρθρο εισάγεται ανώτατο όριο προμήθειας σε συναλλαγές έως είκοσι (20) ευρώ που διενεργούνται με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτώνμ εκδόσεως στην Ελλάδα ενώ σε άλλο άρθρο προβλέπεται και η αύξηση κατά 100% του ΕΝΦΙΑ για αναξιοποίητα ακίνητα που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους οι τράπεζες.

Στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνεται η χορήγηση επιδόματος επικινδυνότητας στους ενστόλους ύψους 100 ευρώ αλλά και η δωρεάν πρόσβαση στα φάρμακα στους χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι είναι δυνητικοί δικαιούχοι του παλιού ΕΚΑΣ.

Ολόκληρη η τροπολογία ΕΔΩ

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΟ

Κατατέθηκαν στη Βουλή οι τροπολογίες με τις οποίες θεσπίζονται οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τις τράπεζες, τη φαρμακευτική δαπάνη των χαμηλοσυνταξιούχων και το επίδομα επικινδυνότητας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Επιπλέον στις τροπολογίες, που κατατέθηκαν στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «Αναδιάρθρωση σιδηροδρομικού τομέα και ενίσχυση ρυθμιστικών φορέων μεταφορών», εντάχθηκαν διατάξεις για την παράταση της αναστολής ΕΝΦΙΑ και αναγκαστικών πράξεων για τους πυρόπληκτους της Αττικής καθώς και ρύθμιση για την παράταση των προθεσμιών των καταληκτικών ημερομηνιών ολοκλήρωσης της επένδυσης σε ακίνητη περιουσία για τη χορήγηση Golden Visa.

Πιο αναλυτικά στις ρυθμίσεις για τις τράπεζες προβλέπεται:

Μηδενική χρέωση για πληρωμή λογαριασμών και οφειλών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπούς φορείς γενικής κυβέρνησης, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τις εταιρίες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών και τις ασφαλιστικές εταιρίες, μέσω web-banking και mobile-banking. Η διάταξη αφορά στις συναλλαγές που πραγματοποιούν φυσικά πρόσωπα και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Καθιέρωση μέγιστου ύψους χρέωσης 0,5 ευρώ για αποστολή χρημάτων (εξερχόμενο έμβασμα) και 0,5 ευρώ για λήψη χρημάτων (εισερχόμενο έμβασμα), για ποσά έως 5.000€ ανά έμβασμα, για φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες, μεταξύ τραπεζών εντός Ελλάδας. Αφορά τόσο απλά εμβάσματα, όσο και άμεσες μεταφορές πίστωσης (SEPA). Πρόκειται για μείωση του κόστους προμηθειών από 50% έως και 80% αναλόγως την τράπεζα και το είδος εμβάσματος (από 2,5 έως 5 ευρώ που κοστίζει σήμερα). Σημειώνεται ότι από τις αρχές του νέου έτους, βάσει του κανονισμού 2024/88, προβλέπεται η ισοδύναμη επιβάρυνση των άμεσων μεταφορών πίστωσης με τις απλές μεταφορές πίστωσης.

Mηδενικές χρεώσεις για ανάληψη μετρητών σε δημοτικές ενότητες όπου υπάρχει ΑΤΜ μόνο ενός τραπεζικού ιδρύματος. Σημειώνεται ότι σήμερα οι αντίστοιχες χρεώσεις ανέρχονται από 0-3 ευρώ ανά συναλλαγή.

Μηδενικές χρεώσεις για ερώτηση υπολοίπου σε κάθε ΑΤΜ άλλης τράπεζας σε όλη τη χώρα (σήμερα το κόστος ανέρχεται σε 0,2 ευρώ).

Μηδενική χρέωση για φόρτιση έως 100 ευρώ προπληρωμένων καρτών (από περίπου 1 ευρώ σήμερα).

Επέκταση της μείωσης κατά 50% των προμηθειών για αγορές από 10 ευρώ μέσω POS στην λεγόμενη «Μικρή Λιανική» στα 20 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η έναρξη ισχύος των παραπάνω τοποθετείται ένα μήνα μετά τη σχετική δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Επίσης, με άλλες διατάξεις προβλέπεται:

Η άρση των περιορισμών στην χρηματοδότηση από τις εταιρείες πιστώσεων οι οποίες θα μπορούν να χορηγούν δάνεια και κάθε είδους πιστώσεις- όπως κάνουν οι τράπεζες. Στόχος είναι να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και η πρόσβαση σε δανεισμό. Υπενθυμίζεται ότι για φυσικά πρόσωπα επιτρέπεται ήδη η χορήγηση στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων ή η παροχή δανείων για αναδιάρθρωση υφιστάμενου δανείου. Η νέα ρύθμιση αφορά την παροχή κάθε είδους δανείου ή πίστωσης και στις επιχειρήσεις, καθώς θα επιτρέπεται η χορήγηση δανείων ανεξάρτητα εάν το εν λόγω φυσικό ή νομικό πρόσωπο έχει δάνειο σε καθεστώς ρύθμισης ή σκοπός του δανείου είναι η αναδιάρθρωση της δανειοληπτικής επιχείρησης.

Ο διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ για κενά διαμερίσματα και μονοκατοικίες που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι τράπεζες και οι servicers, ώστε να διοχετευτούν στην αγορά. Αφορά τον ΕΝΦΙΑ του 2026, 2027 και 2028. Σημειώνεται ότι η προσαύξηση δεν υπολογίζεται, εάν το κτίσμα ήταν μισθωμένο για τουλάχιστον 6 μήνες εντός του έτους που προηγείται του έτους φορολογίας.

Στις υπόλοιπες διατάξεις που περιλαμβάνονται αναφέρονται τα εξής:

Αναγνωρίζοντας την επικινδυνότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αναμορφώνεται το επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας σε «επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και επικινδυνότητας» για 153.240 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής. Το επίδομα από 1η Ιουλίου 2025 προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ μηνιαίως.

Επεκτείνεται η απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη και των συνταξιούχων που θα δικαιούνταν την παροχή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) εάν είχαν καταστεί συνταξιούχοι κατά το τελευταίο έτος καταβολής του (2019). Η επέκταση που αφορά 132.000 χαμηλοσυνταξιούχους τίθεται σε ισχύ από 1η Μαρτίου 2025.

Παρατείνεται η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και για το 2025 των ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018. Περαιτέρω, για τις ίδιες περιπτώσεις παρατείνεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025 η αναστολή διενέργειας πλειστηριασμών.

Δίνεται δίμηνη παράταση έως την 28η Φεβρουαρίου 2025 της προθεσμίας ολοκλήρωσης της επένδυσης για την απόκτηση άδειας διαμονής (Golden Visa). Η παράταση αυτή αφορά σε διαδικασίες που βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο και που λόγω επιμέρους προϋποθέσεων έχουν καθυστερήσει ενώ βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση τους.

Παράταση έως την 31η Μαρτίου 2025 για την εξέταση των αιτήσεων εξώδικης επίλυσης και έκδοσης των σχετικών πρακτικών έως την 31η Μαΐου 2025 από την Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, ολοκληρώνοντας έτσι την εξέταση εκκρεμών υποθέσεων που έχει ήδη ξεκινήσει να εξετάζει. Διευκρινίζεται ότι νέα παράταση δεν πρόκειται να δοθεί και η επιτροπή είναι υποχρεωμένη μέχρι 31η Μαρτίου να ολοκληρώσει τις εργασίες της καθώς εισάγεται πλέον άλλος τρόπος διαχείρισης των υποθέσεων αυτών από τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

Διαβάστε ακόμη

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός: «Παγώνουν» και επίσημα τα μπόνους – Τι προβλέπει τροπολογία

Λειψυδρία: Μεταφορά νερού με τάνκερ και αφαλατώσεις για έκτακτες συνθήκες στην Αττική μελετά η ΕΥΔΑΠ

Εφοδοι στα Airbnb από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version