Από το 06:00 το πρωί της Πέμπτης 30 Δεκεμβρίου θα τεθούν σε ισχύ τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, όπως αποφασίστηκε στην πρωινή σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με την συμμετοχή του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και κορυφαίων στελεχών του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.
Από τις 06:00 της Πέμπτης 30 Δεκεμβρίου τα εστιατόρια και τα άλλα καταστήματα του χώρου της εστίασης θα λειτουργούν μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα. Εξαίρεση η Παραμονή της Πρωτοχρονιάς οπότε και θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 2 τα ξημερώματα, χωρίς μουσική, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόμενο της διασποράς του κορωνοϊού.
Στις 15:00 οι ανακοινώσεις Πλεύρη
Οπως έγινε γνωστό, στις 15:00 σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θα προβεί σε αναλυτικές ανακοινώσεις σχετικά με τα νέα μέτρα, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες.
«Το σύστημα υγείας αντέχει» σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος που έχει εικόνα της συζήτησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής της εκστρατείας για την ανακοπή της πανδημίας.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναλύθηκαν οι παράμετροι της προσπάθειας αντιμετώπιησης της Covid μετά και την εμφάνιση της παραλλαγής «Ο» που έχει αλλάξει τα δεδομένα. «Η πανδημία είναι δυναμικό φαινόμενο» λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού.
«Προχωράμε ανάλογα με τις εξελίξεις» επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού και αναφέρουν ότι υπάρχει καθημερινή αξιολόγηση των νέων δεδομένων. «Δεν υπάρχει μπρος πίσω» τονίζουν.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού μπορεί να «αγγίξει» σήμερα τις 30.000.
O κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε στον ΣΚΑΙ ότι τα μέτρα θα είναι λίγο – πολύ αυτά που γνωρίζαμε ότι θα τεθούν σε ισχύ από τις 3 Ιανουάριου, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για κάποιες τροποποιήσεις των μέτρων στα σχολεία, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να ανοίξουν κανονικά μετά τις διακοπές.
Όπως διευκρίνισε ο Γιάννης Οικονόμου «πιθανολογώ ότι η επιτροπή στη συνεδρίασή της το μεσημέρι θα εισηγηθεί τη χρονική μετάθεση των μέτρων που θα ίσχυαν από τη Δευτέρα και μετά νωρίτερα, ενδεχομένως και κάποιες προσαρμογές στο ίδιο αυτό πλαίσιο, θα σταθμίσουμε τα δεδομένα, τις εισηγήσεις της επιτροπής και θα προβεί ο υπουργός Υγείας στις ανακοινώσεις για το πώς θα προχωρήσουμε από αύριο και μετά, ανάλογα με την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί με τη διασπορά της Όμικρον στα μεγέθη που γνωρίζουμε. Οι τομείς εφαρμογής των μέτρων είναι αυτοί που γνωρίζουμε δε συζητάμε για κάτι παραπάνω».
Σε ό,τι αφορά τα σχολεία ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι πρόθεση και σταθερός προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν κανονικά στην ώρα τους. Διευκρίνισε ότι μέχρι τις 10 Ιανουάριου θα έχουμε και αλλά δεδομένα και άλλες συνεδριάσεις των ειδικών και αν χρειαστεί να λάβουμε αυστηρότερα μέτρα σε ό,τι αφόρα τον διαγνωστικό έλεγχο, ενδεχομένως περισσότερα τεστ, θα το πράξουμε. «Θα εξαντλήσουμε κάθε εργαλείο, κάθε πιθανότητα, που έχουμε στα χεριά μας για να ατυχούμε το άνοιγμα των σχολείων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.
Βουτσινάς: Είναι απαραίτητο να αναζητηθούν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων
«Είναι απαραίτητο να αναζητηθούν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και κυρίως να μην αιφνιδιάζεται η αγορά», σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Γιάννης Βουτσινάς αναφερόμενος στα νέα μέτρα για την εστίαση. Ο κ. Βουτσινάς συγκεκριμένα δήλωσε: «Η άμεση εφαρμογή των νέων μέτρων στην εστίαση φέρνει προ εκπλήξεων τους επαγγελματίες. Μόλις το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης ανακοίνωνε επισήμως ότι τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από 3 Ιανουαρίου.
Οι επαγγελματίες κινήθηκαν σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις και έκαναν τις παραγγελίες τους και τον προγραμματισμό τους για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.
Η ξαφνική ανατροπή του σχεδιασμού και το ενδεχόμενο άμεσης εφαρμογής των νέων μέτρων, φέρνει τους επαγγελματίες σε δύσκολη θέση.
Είναι απαραίτητο να αναζητηθούν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και κυρίως να μην αιφνιδιάζεται η αγορά. Ήδη οι επαγγελματίες τηρούν σε συντριπτικό ποσοστό τα μέτρα που αποφασίζει η κυβέρνηση καταγράφοντας μείωση τζίρου και μεγάλη απώλεια εσόδων.
Η πολιτεία από την πλευρά της θα πρέπει να προστατεύσει τις επιχειρήσεις στο σύνολο τους και ειδικά αυτές που δραστηριοποιούνται στην εστίαση, καθώς είναι τα μεγάλα θύματα της πανδημίας.
Αναμένουμε να δούμε άμεσα και μέτρα για την προστασία των επιχειρήσεων γιατί κάθε απώλεια στην επιχειρηματικότητα σημαίνει και απώλειες στην οικονομία, την εργασία και εν κατακλείδι στο σύνολο της κοινωνίας.
Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι η κορυφαία προτεραιότητα. Ωστόσο δεν πρέπει να υποβαθμίζεται και η ανάγκη ύπαρξης των επιχειρήσεων από τις οποίες ζουν τα εκατομμύρια των εργαζομένων στην χώρα μας».
Aγωνία από τα κέντρα διασκέδασης: Τα νέα μέτρα ισοδυναμούν με λουκέτο
Για «λουκέτο» στις επιχειρήσεις τους προειδοποιεί ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Κέντρων Διασκέδασης και Μουσικοθεατρικών Παραστάσεων με αφορμή τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στη σκιά της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον.
«Επιχειρήσεις, που για άλλη μια φορά αποτελούν τον εύκολο στόχο» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.
«Όσοι διακονούμε τη Διασκέδαση, επιχειρηματίες – καλλιτέχνες – μουσικοί – δημιουργοί – εργαζόμενοι – οικογένειες, στηρίξαμε και στηρίζουμε την εθνική προσπάθεια. Βγήκαμε μπροστά για την προώθηση του εμβολιασμού.
Φιλοξενήσαμε, φιλοξενούμε και εξυπηρετούμε μόνον εμβολιασμένους πελάτες.
Διχάσαμε τον κόσμο μας, γίναμε δυσάρεστοι στους θαμώνες μας.
Επιτελέσαμε αστυνομικού τύπου καθήκοντα με ελέγχους ταυτοπροσωπίας των πελατών μας και γνησιότητας – πιστότητας των πιστοποιητικών τους.
Προσλάβαμε και απασχολούμε μόνον πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες εργαζομένους κάθε ιδιότητας (καλλιτέχνες, μουσικούς, τραγουδιστές, τραπεζοκόμους σερβιτόρους, κ.λ.π.).
Τηρήσαμε από την πρώτη στιγμή της επαναλειτουργίας μας και τηρούμε έκτοτε απαρέγκλιτα τα κάθε φορά ισχύοντα μετρά.
Κάναμε γενναίες επενδύσεις σε χαλεπούς καιρούς, δίνοντας πίστη στις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, ακριβώς, και μόνον για να προαγάγουμε το πολιτισμικό μας προϊόν.
Υποστήκαμε συνεχείς, άτεγκτους ελέγχους από πολυμελή κλιμάκια συναρμοδίων Υπηρεσιών (ΕΛ.ΑΣ., Ε.Α.Δ., Α.Α.Δ.Ε., Υ.Ε.Δ.Δ.Ε., ΔΙ.Μ.Ε.Α., Ι.Κ.Α. κ.λ.π.)
Άπαντες, πλέον, «με μια φωνή» βγάζουμε κραυγή αγωνίας για το μέλλον μας.
Πώς θα εξασφαλίσουν τα προς το ζην οι εργαζόμενοί μας για τις οικογένειές τους ;
Πώς θα πληρωθούν : ενοίκια, Φ.Π.Α., Ασφαλιστικές Εισφορές, Δημοτικοί Φόροι, Δ.Ε.Κ.Ο., Ρυθμίσεις, Επιστρεπτέες Προκαταβολές, Προμηθευτές, Ανακαινίσεις κ.λ.π. ;
Πώς θα κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις μας ;
ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ : Ο εμπαιγμός έχει και τα όριά του.
Δεσμευτήκατε για λειτουργία ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΚΙ ΟΡΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΑ.
Μετά λίγους μόνο μήνες πάλι ΛΟΥΚΕΤΟ.
Απαιτούμε εδώ και τώρα :
1. Τη στοιχειώδη διαφύλαξη της κανονικότητας – αποφυγή αιφνιδιασμών της τελευταίας στιγμής. Είναι πλέον ή επιτακτική η λειτουργία μας, τουλάχιστον το διήμερο 31/12/21, 01/01/22, για το οποίο έχουμε υποβληθεί σε υπέρογκες δαπάνες προμηθειών, έχουμε εισπράξει προκαταβολές από τους πελάτες μας, αυτοί έχουν προπληρώσει τις μετακινήσεις τους προς τα Κέντρα μας κ.ο.κ., ώστε οποιαδήποτε ανατροπή την ύστατη ώρα θα ήταν ανάλγητη και καταστροφική.
2. Την πρόβλεψη διακριτού ελεύθερου ωραρίου λειτουργίας των Kέντρων Διασκέδασης, σε κάθε περίπτωση διευρυμένου σε σχέση με το ωράριο λειτουργίας των λοιπών επιχειρήσεων εστίασης, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ίδια η ύπαρξη και βιωσιμότητά, αλλά και η διακριτή και ιδιάζουσα θέση των επιχειρήσεων της διασκέδασης και του θεάματος στην καθόλου επιχειρηματική δραστηριότητα.
3. Την άμεση ανάκληση της εξαγγελίας περί απαγόρευσης χρήσης μουσικής, εάν δεν τρηθούν τα ήδη εξαγγελθέντα μέτρα που θα έχουν ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου 2022 είτε νωρίτερα, καθόσον η μουσική είναι άμεσα συνυφασμένη με τη διασκέδαση, ψυχαγωγία και αναψυχή δηλαδή ακριβώς με το αντικείμενο της ιδικής μας δραστηριότητας, η χρήση μουσικής αποτελεί την ικανή και αναγκαία συνθήκη λειτουργίας των επιχειρήσεων μας.
4. Την κατ΄ αποκλειστικότητα επιφύλαξη προσφοράς ζωντανής μουσικής μόνον στις επιχειρήσεις μας – Κέντρα Διασκέδασης, προκειμένου να εκλίπουν φαινόμενα έκνομης λειτουργίας Καταστημάτων κάθε λογής -καφέ, αναψυκτήρια, εστιατόρια, σνακ μπαρ, μπαρ, θέατρα και άλλα παρόμοια- «δίκην Κέντρων Διασκέδασης», που προσφέρουν ζωντανή μουσική, καθ’ υπέρβαση ωραρίου χρήσης μουσικής και της επιτρεπόμενης ηχοστάθμης, κατ’ ευθεία και ουσιώδη παράβαση των υγειονομικών όρων λειτουργίας τους με προφανή συνέπεια την κατίσχυση ενός καθεστώτος παραβατικότητας, αθέμιτου ανταγωνισμού και εν τέλει, οικονομικής αιμορραγίας του επιχειρείν της διασκέδασης και του θεάματος.
5. Τη συμπερίληψή μας στις επιχειρήσεις του πολιτισμού και την ειδική πρόβλεψη αντίστοιχης με τις επιχειρήσεις αυτές οικονομικής ενίσχυσης – επιδότησης ή άλλου συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου υποστήριξης για τη βιωσιμότητα και των δικών μας επιχειρήσεων.»
Διαβάστε ακόμη
Οι 8 στόχοι για την οικονομία το 2022 – Ποιο είναι το «μεγάλο στοίχημα»
Λάκης Γαβαλάς: Σε νέα περιπέτεια για το εμβληματικό ακίνητο της Κάντζας