Το πρωί της Παρασκευής έφτασε στη Βουλή η δικογραφία που αφορά στους χειρισμούς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργού Πάνου Καμμένου σχετικά με την υπόθεση πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία αμυντικού υλικού (300.000 βλήματα τύπου 105 mm) από τα αποθέματα του ελληνικού στρατού. Την υπόθεση είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας τον περασμένο Νοέμβριο το «ΘΕΜΑ» με αποκαλυπτικά δημοσιεύματά του.
Η δικογραφία διαβιβάστηκε αμελλητί στη Βουλή από την εισαγγελία Διαφθοράς βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο τέλεσης του αδικήματος της απιστίας. Κατά την έρευνα, οι εισαγγελείς «σκόνταψαν» στο όνομα του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και ως όφειλαν διαβίβασαν τη δικογραφία αμελλητί στη Βουλή.
Στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργήθηκε από την εισαγγελία Διαφθοράς, κλήθηκε να καταθέσει ο φερόμενος ως μεσάζων Βασίλης Παπαδόπουλος, ο οποίος ωστόσο δεν εμφανίστηκε ποτέ ενώπιον των εισαγγελικών αρχών.
Η υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία με απόφαση του κ. Καμμένου είχε μπει στο μικροσκόπιο της εισαγγελίας Διαφθοράς με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου. Με αφορμή τις αποκαλύψεις από το «ΘΕΜΑ», η κυρία Δημητρίου είχε παραγγείλει στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η επίμαχη πώληση.
Όπως είναι γνωστό πριν από λίγους μήνες ξεκίνησαν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διαπραγματεύσεις με το Ριάντ για τη μεταφορά βλημάτων που χρησιμοποιούνται από άρματα μάχης στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.
Οι συζητήσεις αφορούσαν στην πώληση 300.000 βλημάτων 105 mm από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού στη Σαουδική Αραβία, με εκτιμώμενη αξία το ποσό των 66 εκατ. ευρώ. Το υλικό θα χρησιμοποιούνταν από τη σαουδαραβική κυβέρνηση για τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Υεμένη, που έχουν ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων.
Για να ολοκληρωθεί η προμήθεια, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπέγραψε διακρατική συμφωνία με τον Έλληνα επιχειρηματία Βασίλειο Παπαδόπουλο, ο οποίος εμφανιζόταν ως αντιπρόσωπος των Σαουδαράβων. Η διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας υπεγράφη την 13η Ιουνίου μεταξύ του γενικού διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και του μεσάζοντα Βασίλειο Παπαδόπουλο στο αεροδρόμιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη.
Ο Βασίλειος Παπαδόπουλος υποστηρίζει ότι ήταν εξουσιοδοτημένος από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, ενώ σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο ο Βασίλειος Παπαδόπουλος δεν ήταν «μεσάζων» αλλά αντιπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας.
Διαβάστε το ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στο ΘΕΜΑ της 5ης Νοεμβρίου 2017, από το οποίο ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία
Ενα πρωτοφανές επεισόδιο μεταξύ του υπουργού Εθνικής Αμυνας και ενός ανώτατου αξιωματικού σημειώθηκε πριν από λίγο καιρό μέσα στο γραφείο του Πάνου Καμμένου στο Πεντάγωνο, με τις προεκτάσεις τής μέχρι σήμερα άγνωστης υπόθεσης να φτάνουν από την Ελλάδα έως τη Σαουδική Αραβία και τον πόλεμο της Υεμένης, που έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση με περίπου 20 εκατομμύρια ανθρώπους…
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος έφτασε στο σημείο να ζητήσει τη σύλληψη (!) ταξιάρχου ο οποίος υπηρετούσε στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων από τον φετινό Μάρτιο θεωρώντας ότι ο Ελληνας αξιωματικός υπονομεύει το deal που μπορεί να ανέλθει στο ποσό των 64 εκατ. ευρώ. «Να παραμείνει φρουρούμενος στον προθάλαμο χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με οποιονδήποτε», διέταξε ο Πάνος Καμμένος και ζήτησε από τον προϊστάμενο της ασφάλειας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να θέσει σε αυστηρό περιορισμό τον ταξίαρχο διευθυντή Αμυντικών Προγραμμάτων και Κυρίων Συμβάσεων που ο ίδιος ο υπουργός είχε επιλέξει για την ευαίσθητη αυτή θέση πέντε μήνες νωρίτερα… Το θερμό επεισόδιο μεταξύ του υπουργού και του ταξιάρχου ξέσπασε το πρωί της 30ής Αυγούστου. Ο υπουργός είχε καλέσει τον ανώτατο αξιωματικό της Διεύθυνσης Εξοπλισμών στο γραφείο του και εκεί, ενώπιον του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Βαγγέλη Αποστολάκη, του αρχηγού ΓΕΣ, αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή, και άλλων συμβούλων του, εξερράγη. «Κύριε ταξίαρχε, από τη στιγμή αυτή τίθεστε σε διαθεσιμότητα, καθόσον ανήκετε σε κύκλωμα που υπονομεύει τη διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία», ήταν η βαριά κατηγορία που εξαπέλυσε ο Πάνος Καμμένος στον ανώτατο αξιωματικό, στενό του συνεργάτη μέχρι εκείνη τη στιγμή. Την ώρα του άγριου καβγά, έξω από το γραφείο παρέμεναν με εντολή του υπουργού τέσσερις στρατονόμοι με εξάρτυση και χειροπέδες, αναμένοντας οδηγίες για να συλλάβουν τον ταξίαρχο…
Περισσότερα για το θέμα διαβάστε στο protothema.gr