Το πολιτικό θερμόμετρο ανεβάζουν τόσο η επέτειος του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, όσο και οι αποκαλύψεις για το σχέδιο μετάβασης από το ευρώ στη δραχμή από τον άλλοτε συνεργάτη του Γιάνη Βαρουφάκη, καθηγητή Τζέιμς Γκαλμπρέιθ.

Μάλιστα, η ΝΔ έσπευσε μετά τις αποκαλύψεις, να διαμαρτυρηθεί γιατί επί τέσσερις μήνες εκκρεμούσε το αίτημά της για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τους χειρισμούς της κυβέρνησης και του Γιάνη Βαρουφάκη ειδικότερα την επίμαχη περίοδο, αλλά και τους χειρισμούς που οδήγησαν στην επιβολή των capital controls. Όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η σχετική συζήτηση θα γίνει εντός του Ιουλίου.

Τις τελευταίες ώρες η αντιπαράθεση εξελίσσεται και σε ένα δεύτερο μέτωπο, ανάμεσα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας και την αξιωματική αντιπολίτευση, που θέτει ευθέως το ερώτημα ποιό ρόλο θα είχε ο στρατός την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ διασταύρωσαν τα ξίφη τους μέσω ανακοινώσεων και δηλώσεων με αφορμή την επέτειο του δημοψηφίσματος, με την αξιωματική αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα ήταν έγκλημα σε βάρος του τόπου και του λαού και τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντά ότι οι εκβιασμοί και τα διαπιστευτήρια στους ακραίους κύκλους των δανειστών δεν ξεχνιούνται από τον ελληνικό λαό».

«Σήμερα, συμπληρώνεται ένας χρόνος από το δημοψήφισμα – παρωδία της 5ης Ιουλίου 2015. Το δημοψήφισμα αυτό κόστισε πολύ ακριβά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κουμουτσάκος, προσθέτοντας ότι το κόστος το πληρώνει η χώρα με τη ραγδαία φτωχοποίησή της, αλλά και οι συνταξιούχοι οι μισθωτοί και οι φορολογούμενοι με τη σφαγή των εισοδημάτων τους, που έχει ήδη ξεκινήσει».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ τόνισε ακόμη ότι το δημοψήφισμα κόστισε δεκάδες δισεκατομμύρια στην οικονομία, στους φορολογούμενους, στις τράπεζες, στους μετόχους τους και το Δημόσιο. «Το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls κόστισαν περίπου 70 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα», υπογράμμισε, ενώ σε ό,τι αφορά τις ευθύνες του κ. Τσίπρα είπε πως «όταν αποφάσιζαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, γνώριζαν πολύ καλά ότι θα έσερναν τη χώρα εκτός προγράμματος».

Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «τα ψέματα, οι εκβιασμοί και τα διαπιστευτήρια στους ακραίους κύκλους των δανειστών δεν ξεχνιούνται από τον ελληνικό λαό. Η ιστορία δεν παραγράφεται και δεν ξαναγράφεται», ενώ τονίζει ότι «κατά την περίοδο της διαπραγμάτευσης, η Ν.Δ. ζητούσε να “υπογράψουμε ό,τι χαρτί μας δώσουν”, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στον ελληνικό λαό». «Αυτή ήταν η εγκληματική τους πολιτική που απορρίφθηκε», συνεχίζει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει πως «η Ν.Δ. υποστήριξε με θέρμη το “ναι” στο δημοψήφισμα, δηλαδή “ναι” στις 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο, στην πλήρη απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις συντάξεις, στην πλήρη άρση προστασίας στην πρώτη κατοικία και εξωφρενικά πλεονάσματα που θα κόστιζαν 20 δισ. στον ελληνικό λαό».

Πυρά από Φώφη- Θεοδωράκη

Πυρά εναντίον της κυβέρνησης με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το δημοψήφισμα εξαπέλυσαν εναντίον της κυβέρνησης τόσο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του Ποταμιού.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας διχάσουν με πλαστά διλήμματα και συνειδητά ψέματα. Υπάρχει άλλος δρόμος για να βγούμε από την κρίση με ασφάλεια. Η εθνική γραμμή και η εθνική συνεννόηση, για να παραμείνουμε στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά από την Ηλεία. Οπως τόνισε: «Οι Έλληνες δεν ξεχνούν το δημοψήφισμα. Ο λογαριασμός είναι βαρύς. Πληρώνουμε καθημερινά πολύ ακριβά τον τυχοδιωκτισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Ογδόντα έξι δισ. χάθηκαν, φόροι καταιγίδα, οι συντάξεις κόβονται καθημερινά, η πρώτη κατοικία σε πλειστηριασμό, νέα λουκέτα στις επιχειρήσεις, ανεργία, ύφεση».

Το δημοψήφισμα στοίχισε πολλά στους Έλληνες και έφερε τη χώρα στο γκρεμό, επισήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Η δήλωση του επικεφαλής του Ποταμιού έχει ως εξής: «Το δημοψήφισμα των λαϊκιστών στοίχισε πολλά στους Έλληνες. Έφερε τη χώρα στον γκρεμό και χαθήκανε δεκάδες δισεκατομμύρια. Η ιστορία θα είναι πολύ αυστηρή με αυτούς που πήγαν να ανατινάξουν την Ελλάδα. Όσα σιγά – σιγά αποκαλύπτονται δείχνουν το σκοτεινό τους σχέδιο. Η χώρα να γίνει τρίτος κόσμος. Και όλα να ελέγχονται από το κράτος, δηλαδή από το κόμμα, δηλαδή από την παρέα τους. Όμως τώρα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προσθέτει κάθε μέρα προβλήματα, ενώ η χώρα έχει ανάγκη από τολμηρές λύσεις. Δικαιοσύνη και δουλειές! Αυτά ζητάει ο κόσμος. Και γι’ αυτά παλεύει κάθε μέρα το Ποτάμι. Δίνουμε λύσεις, δίνουμε προτάσεις και ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα έχουμε μια προοδευτική κυβέρνηση που θα κοιτάξει τα συμφέροντα του τόπου, τα συμφέροντα των πολλών».

Το ΚΚΕ

Για δημοψήφισμα με κάλπικο δίλημμα κάνει λόγο το ΚΚΕ στην ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το δημοψήφισμα. Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρεται: «Πριν έναν χρόνο το ΚΚΕ είχε πει ότι το δημοψήφισμα, με το κάλπικο δίλημμα που έθετε, ήταν ναρκοθετημένο. Ότι το “ΟΧΙ” και το “ΝΑΙ” θα χρησιμοποιηθεί ως δήθεν έγκριση του λαού, για το κλείσιμο νέας αντιλαϊκής συμφωνίας με την τρόικα. Η συνέχεια είναι γνωστή στον ελληνικό λαό. Τα κόμματα του “ΟΧΙ” και του “ΝΑΙ” από κοινού ψήφισαν ένα νέο μνημόνιο, με βάση το οποίο κλιμακώνεται η επίθεση σε βάρος του λαού.

Σήμερα, όλες αυτές οι πολιτικές δυνάμεις αξιοποιούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, για να εμφανιστούν δήθεν δικαιωμένες. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για να συνεχίσει το -χρεοκοπημένο πια- παραμύθι της “σκληρής” διαπραγμάτευσης και του “καλού” δικού της μνημονίου. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις του “ΝΑΙ”, για να “ξεπλύνουν” τη δική τους αντιλαϊκή πολιτική και την ψήφο τους στο 3ο μνημόνιο. Οι πολιτικές δυνάμεις που αποσκίρτησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, για να κρύψουν ότι επί μήνες, από κυβερνητικές θέσεις, καλλιεργούσαν αυταπάτες ότι η ΕΕ μπορεί να αλλάξει και καθησύχαζαν το λαό ότι η κυβέρνησή τους δε θα υπογράψει μνημόνια, ενώ σήμερα συνεχίζουν την εξαπάτηση προβάλλοντας ως εναλλακτική λύση την καπιταλιστική Ελλάδα με εθνικό νόμισμα.

Το πραγματικό, ταξικό ΟΧΙ των εργατοϋπαλλήλων και των λαϊκών στρωμάτων στα αντιλαϊκά μέτρα χωρίς ημερομηνία λήξης, μπορεί να εκφραστεί μόνο μέσα από το εργατικό κίνημα και την κοινωνική συμμαχία τους, απέναντι σε όλες τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, σε ρήξη και σύγκρουση με το κεφάλαιο, την εξουσία του και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες του, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Πηγή: protothema.gr