Οι ανατιμήσεις στις τιμές του κακάο και οι αυξήσεις στη σοκολάτα αλλάζουν τις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών, οποίο στρέφονται στα παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά.

Το κακάο, η πρώτη ύλη για την παραγωγή της σοκολάτας είναι πλέον δυσεύρετο στις διεθνείς αγορές. Η παραγωγή φθίνει, λόγω καιρικών συνθηκών και ασθενειών στα κακαόδεντρα, ωστόσο η ζήτηση διαρκώς αυξάνει, κάτι που -αναπόδραστα- οδηγεί τις τιμές προς τα πάνω.

Σήμερα τα ζαχαροπλαστεία αγοράζουν την σοκολάτα, ως πρώτη ύλη, με τιμή χονδρικής τα 8,4 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, έμποροι και διανομείς του -ακριβού πλέον- προϊόντος κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ότι η σοκολάτα μπορεί τους επόμενους μήνες λόγω ανυπαρξίας του κακάο να φτάσει στα 11 ή και -σε ένα εφιαλτικό σενάριο- να αγγίξει τα 13 ευρώ το κιλό στην χονδρική.

Τα ζαχαροπλαστεία επιστρατεύουν λύσεις ανάγκης, όπως το να μειώσουν την ποσότητα της σοκολάτας στα γλυκά, για να αποφύγουν την αύξηση της τιμής των προϊόντων.

Και στη λιανική όμως τα προϊόντα, που βασική πρώτη ύλη είναι η σοκολάτα έχουν ανατιμηθεί πάνω από 21%. Για παράδειγμα μπάρα σοκολάτα γάλακτος 60 γρ. που κόστιζε 1,35 ευρώ τώρα τιμάται προς 1,64 ευρώ.

Οι καταναλωτές προσπαθούν να βρουν λύση και πλέον όλο και περισσότεροι στρέφονται σε άλλα είδη γλυκών με τα σιροπιαστά να είναι πλέον ιδιαίτερα δημοφιλή, αφού τα υλικά τους δεν είναι τόσο ακριβά όσο η σοκολάτα.

Διαβάστε ακόμη

Επίδομα παιδιού: Τα νέα κριτήρια για τη χορήγησή του – Οι δικαιούχοι και ποιοι μένουν εκτός

Βιλερουά ντε Γκαλό: Το Παρίσι θα μπορούσε να μειώσει το έλλειμμα στο όριο της ΕΕ εντός πέντε χρόνων

ΟΔΔΗΧ: Άντλησε €500 εκατ. το Δημόσιο από εξάμηνα έντοκα – Στο 2,85% η απόδοση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα