Δεν είναι κάτι καινούργιο στον γευστικό κόσμο αυτά τα «πατημένα» burgers.
Είναι όμως η νέα λατρεία των Αθηναίων που αγαπούν να τα απολαμβάνουν σε καινούργια αλλά και παλαιότερα στέκια που ρίχνονται με όρεξη στην αρένα των smash burgers.
Η αρχή τους είναι λίγο πολύ ασαφής.
Σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία, όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου 50 χρόνια, που αλλού, στον αμερικάνικο Νότο, όταν ο ψήστης στο μπεργκεράδικο «Dairy Cheer» στο Ashland του Κεντάκι πατίκωσε κατά τύχη το μπιφτέκι που είχε εκείνη την ώρα στη φωτιά με τον πάτο μιας κονσέρβας φασολιών.
Και κάπως έτσι το smash θαύμα εγένετο, καθώς διαπίστωσε ότι με αυτόν τον τρόπο το μπιφτέκι απέκτησε απολαυστικά τραγανό εξωτερικό, μένοντας παράλληλα ιδιαίτερα χυμώδες στο εσωτερικό του.
Αυτό βέβαια που στο Κεντάκι διαπιστώθηκε εμπειρικά, το είχε εξηγήσει αρκετά χρόνια νωρίτερα o Γάλλος Louis Camille Maillard, μια και η περίφημη αντίδραση Maillard (1912) περιγράφει ακριβώς αυτό: το έντονο δηλαδή χρώμα που αποκτούν τα τρόφιμα όταν υπόκεινται σε θερμική επεξεργασία αλλά και τα χαρακτηριστικά αρώματα που απελευθερώνουν, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της ζωικής πρωτεΐνης όταν έρχεται σε επαφή με την πολύ υψηλή θερμοκρασία.
Χωρίς να μπούμε σε ιδιαίτερες λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν περισσότερο με τη χημεία της τροφής και λιγότερο με την απόλαυσή της, θα πούμε μονάχα ότι και το τσιγάρισμα που κάνουν οι νοικοκυρές στο κρέας βασίζεται σε αυτήν ακριβώς την αντίδραση.
Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στο travel.gr