Ευκαιρία να τα πουν πρωί-πρωί, είχαν την Τρίτη ο Πάνος Καμμένος και ο Αλέξης Τσίπρας, πριν ο δεύτερος μεταβεί στη Λευκωσία για να πάρει μέρος στην πρώτη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας. Το κλίμα της συνομιλίας τους ήταν «καλό», όπως σχολιάζει αξιόπιστη πηγή, καθώς και οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι πρέπει να προσπαθήσουν να αφήσουν πίσω τους τα «σύννεφα» που δημιούργησε το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Ο Πάνος Καμμένος με αρκετές κινήσεις που χαρακτηρίστηκαν από κυβερνητικά στελέχη ως «προκλητικές», λέγεται ότι δοκίμασε την κυβερνητική συμμαχία, αλλά και τα όρια της υπομονής του Αλέξη Τσίπρα, σ’ ένα ζήτημα που κατά πολλούς φαίνεται να καθορίζει πολλά για το μέλλον της κυβέρνησης. Υπενθυμίζουμε ότι ζήτησε δημοψήφισμα, τη στιγμή που το όχι μόνο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αλλά και το ίδιο του το κόμμα είχε βγάλει ανακοίνωση που απέκλειε αυτό το ενδεχόμενο. Επιπλέον, ανάρτησε στο λογαριασμό του έναν επίσημο χάρτη της Γιουγκοσλαβίας του 1937 στον οποίο απεικονίζονται τα Σκόπια ως  «Βαρντάρσκα». Πράγμα διόλου τυχαίο, καθώς κατά την διάρκεια της πρόσφατης ομιλίας του στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ είχε αναφέρει σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ό,τι «υπάρχουν σλαβικοί όροι, όπως Βαρντάρσκα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι οποίοι δεν θα περιέχουν τον όρο Μακεδονία και τους οποίους αποδεχόμαστε».

«Έθεσε τον πήχη ιδιαίτερα ψηλά. Το αποτέλεσμα είναι αναπόφευκτο: να διαψεύσει τον εαυτό του και την κυβέρνηση, όταν η πραγματικότητα τον γειώσει και η κοινωνία απογοητευτεί», μας είπε υπουργός της κυβέρνησης, δίχως να κρύβει την ενόχλησή του.

Τη στιγμή που οι δύο εταίροι προσπαθούν να βρουν μία κοινή γραμμή, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για σήμερα ή αύριο, τα Σκόπια  επισκέπτεται τις επόμενες ώρες και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος και θα συναντηθεί με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ. 

Στο επίκεντρο των συναντήσεων του θα βρεθούν, σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης της ΠΓΔΜ, οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η χώρα προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωατλαντική προοπτική της, καθώς και οι δυνατότητες εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Παράλληλα, σήμερα στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς θα συναντηθεί με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και των Σκοπίων, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, και ενδεχομένως να προτείνει όνομα ή ονόματα. Λίγες μόνο ώρες πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, μάλιστα, αποκάλυψε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του το πλαίσιο όπου θα κινηθεί η ονοματολογία.

Ξεκαθάρισε ότι η πρόταση που θα κατατεθεί θα είναι «μια καινούργια πρόταση». Ο ίδιος σημείωσε πως «αν περιμένουμε κι άλλα 25 χρόνια το πρόβλημα θα γίνει χειρότερο», ενώ ερωτηθείς αν η πρόταση που θα καταθέσει για το ονοματολογικό θα είναι νέα, σημείωσε συγκεκριμένα: «Είναι μια νέα πρόταση, διότι είναι μια νέα συγκυρία και κάποιες από τις ιδέες έχουν  συζητηθεί για πολλά χρόνια». Επισήμανε ωστόσο ότι «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, διότι «αυτή τη στιγμή το όνομα της χώρας στον ΟΗΕ είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» και τόνισε πως «τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση -ο όρος Μακεδονία περιλαμβάνεται στην ονομασία και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα. Επίσης, πάνω από 100 χώρες αναγνωρίζουν αυτή την χώρα ως “Republika Makedonija” και άρα ο όρος Μακεδονία συνδέεται με την χώρα αυτή».

Από την άλλη, στην Ελλάδα συνεχίζονται οι πυρετώδεις προετοιμασίες για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για την ονομασία. Πρωταγωνιστής και ομιλητής θα είναι ο πρώην Α/ΓΕΣ και πρώην ΥΕΘΑ Στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος, ο οποίος με δήλωσή του, μεταφέρει και το κλίμα που ήδη επικρατεί στην συμπρωτεύουσα: «Για την ονομασία των Σκοπίων δεν θα αποφασίσουν μόνο οι άνθρωποι που μέχρι χθες ακόμη έλεγαν τα Σκόπια Μακεδονία …Είμαστε και εμείς εδώ που ζήσαμε και ζούμε στη Μακεδονία και δεν πρόκειται να την ξεχάσουμε ποτέ! Είμαστε εμείς που τιμήσαμε και τιμούμε τους Ηρωικούς Μακεδονομάχους που έπεσαν για να ζούμε εμείς εδώ λεύτεροι και δυνατοί… Κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχνάει  τους  ήρωες που έπεσαν στο Βάλτο των Γιαννιτσών, κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει τους κρεμασμένους Παπάδες και τους  Προκρίτους στα Χωριά της Φλώρινας και της Καστοριάς ! Αυτή τη φορά από εδώ και εμπρός θα είμαστε και εμείς εδώ και δεν θα αφήσουμε τίποτε και κανέναν να χαρίσει το Όνομα της Μακεδονίας μας …Γιατί όταν χαρίζεις όνομα, χαρίζεις και έδαφος».

Πηγή: protothema.gr