Η Αθήνα δεν μπορεί πλέον να κρύψει τη δυσφορία της. Έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πίσω από το μειλίχιο ύφος και τις φιλικές διακηρύξεις του Ζόραν Ζάεφ για το Σκοπιανό κρύβεται μία σκιώδης στρατηγική. Η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έχει επιδείξει μία στάση «είπα ξείπα» που εύλογα δημιουργεί ανησυχία. Ενώ στη συνέντευξή του στο Reuters ανέφερε ότι τα Σκόπια είναι έτοιμα να προχωρήσουν σε κάποια αλλαγή του Συντάγματός τους, αμέσως μετά διέψευσε κατηγορηματικά τον εαυτό του. Ισχυρίστηκε ότι η χώρα «είναι έτοιμη να προχωρήσει σε κάποια αλλαγή του ονόματός της, όμως δεν μπορεί να πάει περαιτέρω, διότι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο ζήτημα». Επιπλέον, σαν να μην έφτανε η πρώτη κωλοτούμπα, έδωσε στη δημοσιότητα τις προτάσεις του για το ονοματολογικό, μόνο και μόνο για να τις πάρει πίσω. Το επιτελείο του διέψευσε πως είπε κάτι τέτοιο και υποστήριξε ότι πρόκειται για προτάσεις του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
Οι τέσσερις προτάσεις για ονομασία είναι ως γνωστόν:
Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας
Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη και
Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)
Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα δεχόταν κάποια απ’ αυτές τις επιλογές, ο Ζάεφ πρόσθεσε: «Ναι… Έχουν επιλογές που προτιμούν περισσότερο και μερικές που δεν προτιμούν και τόσο».
Είναι εμφανές ότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός θέτοντας τα τέσσερα ονόματα επισήμως επιχειρεί να διαχωρίσει το ονοματολογικό από την υπόλοιπη συμφωνία και να κονιορτοποιήσει τις διαπραγματεύσεις. Ουσιαστικά προσπαθεί να παγιδέψει την Ελλάδα στη μέγγενη των Ευρωπαίων και του NATO για την άμεση επίτευξη συμβιβαστικής λύσης. Εξάλλου, προβληματισμό προκαλεί για την επόμενη ημέρα η παραδοχή του κορυφαίου Αμερικανού διπλωμάτη James Pardew μετά από συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ. Ο Pardew επισήμανε ότι αν δεν επιτύχουν οι διαπραγματεύσεις για το όνομα των Σκοπίων, η Ελλάδα ενδέχεται να απομονωθεί, ρίχνοντας έτσι την καυτή πατάτα, αλλά και την ευθύνη ενός πιθανού ναυαγίου αποκλειστικά και μόνο στην Αθήνα. «Ο Πρωθυπουργός Ζάεφ προσφέρθηκε και έκανε κάποιες παραχωρήσεις, αλλά η Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί τι θα συμβεί αν δεν βρεθεί λύση με τα Σκόπια. Θέλει πραγματικά να προκαλέσει εχθρότητα και να αυξήσει τις εντάσεις στα Δυτικά Βαλκάνια; Πιστεύω ότι θα απομονωθεί η Αθήνα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή, ταιριάζει γάντι η παροιμία «ήταν που ήταν στραβό το κλίμα το έφαγε και ο γάιδαρος». Περίπου 5000 άτομα συμμετείχαν σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο κέντρο των Σκοπίων, με κύριο αίτημα να μην υπάρξει καμία αλλαγή στην ονομασία της χώρας και να μην αποδεχτούν καμία τροποποίηση του Συντάγματος. Η συγκέντρωση ξεκίνησε μπροστά από τα γραφεία της ΕΕ στα Σκόπια και κατέληξε μπροστά από την Βουλή της ΠΓΔΜ. Αρκετοί από τους διαδηλωτές έφεραν σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας, ενώ ορισμένοι από αυτούς έκαψαν και μία ελληνική σημαία.
Με τούτα και με κείνα συνεχίζεται το διπλωματικό παρασκήνιο για το ονοματολογικό των Σκοπίων. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών φρόντισε να στείλει αυστηρό μήνυμα στον Σκοπιανό Πρωθυπουργό για τις δηλώσεις του, παρότι ετοιμάζεται για την επίσκεψή του στα Σκόπια, όπως είχε δεσμευτεί μετά το κατέβασμα των πινακίδων στο αεροδρόμιο και τις λεωφόρους της ΠΓΔΜ. Παρ’όλα αυτά μοιάζει ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει διάθεση για κανέναν έντιμο συμβιβασμό. Ουσιαστικά, το μόνο που φαίνεται να δέχεται η άλλη πλευρά είναι σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό της λέξης Μακεδονία, μόνο για διεθνή χρήση. Και μάλιστα διατηρώντας το σημερινό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στο εσωτερικό τής χώρας, αποκλείοντας όλα τα ακανθώδη ζητήματα. Το χειρότερο είναι ότι αν και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει ετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο συμφωνίας, ο Ζάεφ έχει ήδη διαμορφώσει ένα πλαίσιο, από το οποίο δύσκολα θα βγει. Και το ακόμα χειρότερο είναι ότι καλλιεργήθηκαν υψηλές προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας, με αποτέλεσμα αν δεν ευοδωθούν να βρεθεί η Ελλάδα με την πλάτη στον τοίχο.
Πηγή: protothema.gr