search icon

Ελλάδα

Συνεργασία ΚΕΘΕΑ- Δήμου Καισαριανής για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών

Το πρόγραμμα είναι τριετούς διάρκειας και διευρυμένης εμβέλειας σε επίπεδο πρόληψης, αντιμετώπισης και «παρακαταθήκης» ώστε να συνεχιστεί και μετά το 2020

Μνημόνιο συνεργασίας για την υλοποίηση ενός πρωτοποριακού προγράμματος αντιμετώπισης της μάστιγας των ναρκωτικών, στην πόλη της Καισαριανής, υπέγραψαν σήμερα ο δήμαρχος Ηλίας Σταμέλος και ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Βασίλης Γκιτάκος. Στην αίθουσα του δημαρχείου παρουσία εκπροσώπων φορέων, συλλογικοτήτων, εκπαιδευτικών, συλλόγων κλ.π.

Το πρόγραμμα τριετούς διάρκειας και διευρυμένης εμβέλειας σε επίπεδο πρόληψης, αντιμετώπισης και «παρακαταθήκης» ώστε να συνεχιστεί μετά το 2020 από τις δομές του δήμου παρουσίασε, αναλυτικά στους, ο υπεύθυνος του Δικτύου Πρόληψης & Έγκαιρης Παρέμβασης ΚΕΘΕΑ Αχιλλέας Ρούσσος.

Στους κεντρικούς στόχους του προγράμματος, όπως σημείωσε ο δήμαρχος «περιλαμβάνεται η κινητοποίηση και η συμμετοχή των δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας σε μια οργανωμένη προσπάθεια ενίσχυσης των νέων για υγιείς επιλογές αλλά και έγκαιρης αντιμετώπισης τυχόν δυσκολιών τους». Υπογράμμισε ότι ο αγώνας δίνεται για να έχουμε ελεύθερους πολίτες από κάθε είδους εξάρτηση καθώς «η ζωή πρέπει να είναι ολόκληρη και όχι με δόσεις». Τόνισε ότι «αυτή η μάχη μπορεί να καταστεί νικηφόρα μόνο με τη συμμετοχή όλων» καθώς σε αυτήν την περίοδο της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, όπου αυξάνονται τα κρούσματα και άλλες δυσλειτουργικές μορφές συμπεριφοράς, θα αντιμετωπιστούν ολόπλευρα. Μέσω του προγράμματος σημείωσε ότι «θα ενισχυθούν οι παράγοντες προστασίας και θα αυξηθεί η συνοχή και η ετοιμότητα δράσης της τοπικής κοινωνίας».

Ο κ. Γκιτάκος αναφερόμενος στο έργο του ΚΕΘΕΑ και ιδιαίτερα στον τομέα της πρόληψης (με ετήσια συμμετοχή 15.000 ατόμων) και τη σημασία της συμμετοχής όλων των δομών του δήμου στο παρόν πρόγραμμα, διευκρίνισε ότι με το παρόν πρόγραμμα στην Καισαριανή θα πραγματοποιηθούν δράσεις καθολικής, ενδεδειγμένης και επιλεκτικής πρόληψης. Αυτές είναι ενημέρωση -ευαισθητοποίηση ανά ομάδα πληθυσμού, μακροχρόνια προγράμματα πρόληψης στα σχολεία, Σχολές Γονέων, ατομική συμβουλευτική σε εφήβους και οικογένειες, εκπαίδευση διαφόρων επαγγελματικών ομάδων στην πρόληψη και τη διαχείριση περιστατικών, δικτύωση υπηρεσιών και παραπομπές κ.ά.

Η καινοτομία του πρόσθεσε έγκειται στην πρόβλεψη του τελικού σταδίου για την εφαρμογή παρεμβάσεων πρόληψης από τις ίδιες τις δομές του Δήμου Καισαριανής, ώστε να επιτευχτεί « ο απώτερος στόχος της συνεργασίας που είναι η ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ικανότητας της τοπικής κοινωνίας να αξιοποιεί τους δικούς της πόρους για την προώθηση της πρόληψης, την αγωγή υγείας και την έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων. Ολοκληρώνοντας ο κ. Γκιτάκος επισήμανε την καταλληλότητα του δήμου για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος το οποίο καταρτίστηκε στη βάση του «υψηλού βαθμού κοινωνικής ετοιμότητας» που διαθέτει ο δήμος και ο οποίος μιλώντας με όρους οικονομίας, όπως σημείωσε, μπορεί άνετα να μετατρέψει αυτό το κοινωνικό κεφάλαιο σε οικονομικό προς όφελος των πολιτών, δεδομένων στοιχείων έρευνας του ΟΗΕ που για «κάθε 1 δολάριο το οποίο δαπανάτε στο τομέα της πρόληψης κερδίζονται 10 από την αντιμετώπιση».

Τέλος, ο κ. Ρούσος αναφέρθηκε λεπτομερώς στους στόχους, τις δράσεις και τις εφαρμογές του προγράμματος ανά έτος, μέχρι την αυτόνομη δράση του νεοσυσταθέντος πλέον στην πόλη «Δικτύου Υπηρεσιών Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης».

Πηγή: ΑΠΕ

Exit mobile version