Ειδικό ηλεκτρονικό φάκελο θα αποκτούν πλέον και τα αυτοκίνητα, όπου θα υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, στα οποία οι αρχές θα έχουν άμεση πρόσβαση και έτσι θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να διαπιστώνουν εάν το αυτοκίνητο είναι ασφαλισμένο και αν έχει περάσει τεχνικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ.
Την υλοποίηση του εν λόγω συστήματος παρακολούθησης σχεδιάζουν από κοινού το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η ΑΑΔΕ. Ταυτόχρονα προωθείται το νέο σύστημα βεβαίωσης των τελών κυκλοφορίας με την εφαρμογή κλιμακωτού προστίμου σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής τους.
Πιο συγκεκριμένα οι παρεμβάσεις στο καθεστώς των αυτοκινήτων που δρομολογεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προβλέπουν τα εξής:
Ανασφάλιστα οχήματα: Ετοιμάζεται η δημιουργία ενός μόνιμου αυτόματου μηχανισμού για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων. Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει στοιχεία από το ηλεκτρονικό αρχείο της ΑΑΔΕ, το αρχείο των οχημάτων που διαθέτει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, των κλεμμένων οχημάτων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, των αποβιωσάντων του Υπουργείου Εσωτερικών, των ανακυκλωθέντων οχημάτων της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και των ασφαλισμένων οχημάτων του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων. Όσοι εντοπίζονται με ανασφάλιστα οχήματα θα λαμβάνουν ειδοποιητήριο για τη παράβαση και θα καλούνται να πληρώσουν με τη μορφή παράβολου πρόστιμο έως 250 ευρώ που θα πρέπει να καταβάλουν για να ασφαλίσουν στη συνέχεια το όχημά τους. Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν το χρηματικό πρόστιμο αυξάνεται στα 500 ευρώ ενώ θα επιβάλλονται και διοικητικές και ποινικές κυρώσεις όπως αφαίρεση διπλώματος για 6 μήνες και αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας.
Στο επίκεντρο οι διασταυρώσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η ΑΑΔΕ πραγματοποίησε διασταύρωση για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων, τον Ιούνιο του 2017, μετά την οποία, οι ασφαλίσεις οχημάτων αυξήθηκαν κατά 510.000, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αγγίζοντας, για πρώτη φορά, το ιστορικό μέγεθος των 6,26 εκατ. ασφαλισμένων οχημάτων στη χώρα. Το χρονικό διάστημα 2018 – 2022 η τροχαία επέβαλε πρόστιμα που ξεπέρασαν τα 21,6 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 100.000 ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν είχαν ασφαλίσει το όχημά τους.
Τεχνικός έλεγχος – ΚΤΕΟ: Με τον ίδιο αυτόματο μηχανισμό εντοπισμού ανασφάλιστων αυτοκινήτων θα εντοπίζονται και τα οχήματα που δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ. Οι οδηγοί θα καλούνται να καταβάλλουν πρόστιμο 150 ευρώ ενώ αν διαπιστωθεί η παράβαση σε έλεγχο της Τροχαίας το πρόστιμο θα ανέρχεται σε 400 ευρώ.
Τέλη κυκλοφορίας: Σχεδιάζεται νέο σύστημα βεβαίωσης των τελών κυκλοφορίας με επιβολή κλιμακωτού προστίμου ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης εξόφλησης των τελών, μέτρο που αναμένεται να εφαρμοστεί από το 2025. Όσο νωρίτερα γίνει η εξόφληση μετά την λήξη της προθεσμίας τόσο μικρότερο θα είναι το πρόστιμο. Σήμερα το πρόστιμο είναι οριζόντιο και ανέρχεται στο διπλάσιο της αξίας των ετήσιων τελών ακόμα και εάν η πληρωμή των τελών καθυστερήσει κατά μια ημέρα. Να σημειωθεί ότι για το 2024, οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν το περιθώριο να πληρώσουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024. Από αυτή την νέα παράταση κερδισμένοι είναι όσοι σχεδιάζουν να θέσουν σε ψηφιακή ακινησία τα οχήματά τους. Θα μπορούν για το πρώτο 2μηνο του 2024, να κυκλοφορούν κανονικά τα οχήματά τους, καλυπτόμενοι από την παράταση χωρίς επιπλέον κόστος. Ωστόσο το αργότερο έως τις 29 Φεβρουαρίου θα πρέπει να προχωρήσουν σε ψηφιακή ακινησία του οχήματός τους για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα.
Διαβάστε ακόμη
Eurostat: Αυξήθηκε στο 3,7% o πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο – Στο 2,9% στην Ευρωζώνη
Ψηφιακές κάμερες στους δρόμους: Καταιγισμός προστίμων σε οδηγούς – Πού είναι τοποθετημένες
ΗΠΑ: Επιχειρήσεις του Τραμπ έλαβαν $7,8 εκατ. από ξένες κυβερνήσεις όσο ήταν πρόεδρος
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ