(Last upd 18.15)
Για το 2023 οι δαπάνες θα είναι αυξημένες σε σχέση με το 2022, κατά 2,71 δισ.» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο τέταρτο συνέδριο που διοργανώνει το ygeiamou.gr και το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» με τίτλο «Σύγχρονο Σύστημα Υγείας με επίκεντρο τον Άνθρωπο».
«Τα οικονομικά μεγέθη του κλάδου Υγείας, δεν είναι συγκρίσιμα προ και μετά τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή ανάμεσα στο 2010 και το 2022-3. Οι δαπάνες συνολικά, όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, είναι περίπου στα 11-12 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες υγείας είναι, αντίστοιχα, στο 6% περίπου, πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας.
«Αναλυτικά, οι δαπάνες του Υπουργείου Υγείας ανήλθαν σε 5,6 δισ. ευρώ το 2022, από 3,8 δισ. το 2018 -αύξηση κατά 45%. Οι συνολικές δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, μετά το clawback, 6 δισ. το 2022, από 5,3 δισ. ευρώ το 2018, δηλαδή αυξημένες κατά 12%. Οι δαπάνες των νοσοκομείων, μετά το clawback, είναι στα 3,2 δισ. ευρώ το 2022, από 3 δισ. το 2018, ήτοι 23% αύξηση. Άρα, υπολειπόμαστε ως χώρα έναντι της ΕΕ, αλλά συγκλίνουμε ταχέως» τόνισε ο κ. Σταικούρας.
Και συνέχισε: «Η προκαταβολή φόρου έχει μειωθεί στο 80% από το 100% για τις επιχειρήσεις, δεν υπάρχουν εργοδοτικές εισφορές, ενώ έχουν μειωθεί σημαντικά όλοι οι φόροι. Το είπαμε, το κάναμε» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.
«Οι δαπάνες για την Υγεία αυξάνονται. Το κράτος δίνει κίνητρα, εντάσσει έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά θα πρέπει να γίνει κοινή προσπάθεια για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης».
Ιστορικό ρεκόρ σε επενδύσεις το 2022
«Πρέπει να βρούμε την ισορροπία διδασκόμενοι από τα λάθη του παρελθόντος» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών. «Είμαι από αυτούς που υποστηρίζουν τη μείωση του clawback. Η χώρα μπορεί να έχει μια δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά το 2022 έκλεισε με έλλειμμα. Αυτό σημαίνει ότι οι δαπάνες είναι αυξημένες.
Υπενθυμίζω ότι από φέτος η χώρα πρέπει να γυρίσει σε πρωτογενή πλεονάσματα. Χρειάζεται σύνεση και νοικοκυροσύνη. Οι δαπάνες είναι αυξημένες σε σχέση με τα έσοδα γιατί έπρεπε να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πρέπει η χώρα να γυρίσει σε πρωτογενή πλεονάσματα. Χρειάζεται να εξαλειφθεί σταδιακά το clawback και τείνουμε να εξαφανιστεί».
Πρέπει να υπάρχουν ίδιοι κανόνες για όλες τις επιχειρήσεις. Η χώρα είναι θελκτική για επενδύσεις τα τελευταία χρόνια.
Τσίπρας: Εγώ αποφάσισα την παραπομπή Πολάκη, έχω ευθύνη να προστατεύσω τον ΣΥΡΙΖΑ
Έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα και την πρόληψη έδωσε ο επικεφαλής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας,
«Να εστιάσουμε, κατ’ αρχήν στην Υγεία, όχι στα πολιτικά. Το εθνικό σύστημα υγείας είναι ίσως στη χειρότερη δυνατή κατάσταση που υπήρξε ποτέ. Καλό είναι που η κυβέρνηση ασχολήθηκε με τα ράντζα, έστω και προεκλογικά» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Και συνέχισε κάνοντας λόγο ότι η κατάργηση της μόνιμης απασχόλησης των γιατρών στο ΕΣΥ, θα επιφέρει πολύ αρνητικές συνέπειες. Με τη φυσική εξάντληση των γιατρών κ.λπ.
Ανέφερε μάλιστα ότι προβλέπει σε διπλασιασμό των τοπικών μονάδων υγείας και σχολικές μονάδες, με παιδοψυχολόγους και ενημέρωση για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν εκτεταμένα προβλήματα (παχυσαρκία, αλκοολισμό, κάπνισμα κ.λπ)
«Πώς θα βρεθούμε σε λίγο χρονικό διάστημα αν αυτή η λογική υπερισχύσει; Θα αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η δημόσια υγεία. Πώς θα βρεθούμε σε λίγο χρονικό διάστημα, αν αυτή η λογική υπερισχύσει. Θα αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η δημόσια υγεία. Η άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός. Η συμπληρωματική λειτουργία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα δεν είναι ταμπού για μας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Όπως ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η κατάσταση είναι απελπιστική. Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα αν δεν αυξήσεις τις δαπάνες. Μας προβληματίζει το πώς θα δημιουργήσουμε κριτήρια δικαιοσύνης. Δεν μπορεί να παίρνει πχ 3.000 ευρώ κάποιος που δεν δουλεύει. Θέλουμε ένα σύστημα αξιολόγησης, όχι όμως τιμωρητικό, αλλά με bonus.»
Τσίπρας για παραπομπή Πολάκη
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έρθει στην διακυβέρνηση ούτε για να γκρεμίσει, ούτε για να εκδικηθεί, θα έρθει για να δημιουργήσει, σχολίασε για το θέμα του Παύλου Πολάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο τέταρτο συνέδριο που διοργανώνει το ygeiamou.gr και το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», με τίτλο «Σύγχρονο Σύστημα Υγείας με επίκεντρο τον Άνθρωπο».
Εγώ αποφάσισα την παραπομπή και την καθαίρεση του από την θέση του τομεάρχη, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι από εκεί και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαδικασίες, έχει όργανα και εκεί θα κριθούν όλα.
«Εγώ κρίνω το μέτρο και το βαθμό της αξιολόγησης των πράξεων που εκθέτουν το κόμμα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει διαδικασίες και όργανα» τόνισε, προσθέτοντας ότι « έχω ευθύνη να προστατέψω το κόμμα μου αλλά να προχωρήσω προς τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές».
Δεν θα ασχοληθεί το όργανο του κόμματος με την παραπομπή. Έχει ήδη αποφασιστεί από εμένα η παραπομπή του, σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι ένα ανοιχτό, δημοκρατικό κόμμα. Δεν παραπέμπει για διαφορετικές απόψεις π.χ. για τον εμβολιασμό. Αλλά είναι διαφορετικό να καταθέτει άλλο σχέδιο προεκλογικά, είπεκαι πρόσθεσε ότι η θέση και στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που εκφράζεται από τον πρόεδρο και τα όργανα.
«Η ζημιά είναι ότι ασχολούμαστε με το θέμα Πολάκη επί 24-48 ώρες, αντί για τις προγραμματικές μας θέσεις» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι αύριο το κόμμα του παρουσιάζει το πρόγραμμα για το ζήτημα της στέγασης.
Ο κ. Μητσοτάκης ήταν αυτός που από το βήμα της Βουλής, σαν «συμμορίτες». Δεν είδα αντιδράσεις. Ο κ. Γεωργιάδης, είχε αναφερθεί στην κ. Τουλουπάκη «θα τη γδάρω και θα τη βάλω φυλακή». Δεν είδα και πάλι, αντιδράσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι ένα ανοιχτό, δημοκρατικό κόμμα
«Δεν παραπέμπει για διαφορετικές απόψεις π.χ. για τον εμβολιασμό. Αλλά είναι διαφορετικό να καταθέτει άλλο σχέδιο προεκλογικά. Έχω ευθύνη να προστατέψω το κόμμα μου αλλά να προχωρήσω προς τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Επί των ημερών του κ. Μητσοτάκη στην κυβέρνηση, η χώρα έχει διασυρθεί διεθνώς, λόγω της υπόθεσης των παρακολουθήσεων. Οπότε, δεν δικαιούται να χαίρεται, όπως ο λύκος στην αναμπουμπούλα, επισήμανε ο κ. Τσίπρας.
Πλεύρης: Έμφαση σε πρωτοβάθμια φροντίδα και πρόληψη
Την πρόσληψη 1.000-1.500 γιατρών, για να ομαλοποιηθεί το σύστημα του Προσωπικού Γιατρού προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο συνέδριο.
«Θα προσλάβουμε 1.000 με 1.500 επιπλέον γιατρούς, με τους οποίους το σύστημα του Προσωπικού Γιατρού θα ομαλοποιηθεί πλήρως. Ετοιμάζουμε δέσμη κινήτρων γι’ αυτό», είπε. Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι γιατροί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Προσωπικού Γιατρού, μένουν -μετά τους φόρους- με 2.500 ευρώ το μήνα, για 7 ώρες απασχόλησής τους στον ΕΟΠΥΥ.
Οι λόγοι για την απροθυμία των γιατρών να ενταχθούν στο Προσωπικό Γιατρό είναι δύο: α) Η ανασφάλεια, η οποία όμως ξεπερνιέται και β) η καχυποψία, ότι ας δούμε αν θα λειτουργήσει το σύστημα.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι 1) η αποζημίωση των υπηρεσιών υγείας για τους επαγγελματίες υγείας, 2) η διαπραγμάτευση για τα φάρμακα και 3) η διευρυμένη πρόσβαση στα νέα φάρμακα είναι το τρίπτυχο για ένα εξορθολογισμένο μέλλον στο δημόσιο σύστημα υγείας που υπηρετεί τον Έλληνα πολίτη, χωρίς περιορισμούς και εξαιρέσεις.
Επίσης, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του μοντέλου υγείας ώστε να εστιάζει στην πρόληψη.
Ανοίγοντας τον διάλογο, ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι το σύστημα υγείας στην Ελλάδα είναι κατά βάση νοσοκομειακό και ιατροκεντρικό.
«Κάνουμε στροφή από το μοντέλο «θεραπεύουμε ασθένειες» στο «διατηρούμε τους πολίτες υγιείας. Θα πρέπει να βλέπουμε ολιστικά με κομβικό ρόλο την αποζημίωση και την πρόσβαση σε φάρμακα με γρήγορο τρόπο. Η στροφή που κάνουμε στην ΠΓΥ είναι και η βάση της νέας φιλοσοφίας».
Ο κ. Πλεύρης ερωτήθηκε από τον Ομότιμο Καθηγητή Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστο Λιονή, για το εάν ο σχεδιασμός μιας άλλης σχέσης μεταξύ γιατρού και ασθενούς στην κατεύθυνση μιας άλλης φιλοσοφίας είναι εφικτός.
«Έχουμε κατά βάση νοσοκομειακό σύστημα υγείας. Η δομή διαμορφώνεται με βάση τις ανάγκες» είπε, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μοντέλου προσανατολισμένου στην πρόληψη.
Σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, κομβικός θα είναι ο ρόλος του προσωπικού γιατρού. «Προφανώς θέλουμε δουλειά, αλλά είναι σημαντικό να έχουμε έναν προσωπικό γιατρό» είπε. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει στήριξη σε ανθρώπους και πόρους, όπως και της κατ’ οίκον νοσηλείας.
«Πιστεύω ότι η στροφή στο κομμάτι πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης είναι το κομβικό σημείο στην προσπάθειά μας» ανέφερε.
Πιερρακάκης: Προσεχώς όλα τα δημόσια νοσοκομεία και τα μεγάλα ιδιωτικά στην εφαρμογή myHealth
Στον ψηφιακό μετασχηματισμό του συστήματος υγείας, αναφέρθηκε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στη διάρκεια τοποθέτησής του στο συνέδριο ygeiamou.
«Τα τελευταία χρόνια ο ψηφιακός μετασχηματισμός του συστήματος υγείας τρέχει γρήγορα:
- με την άυλη συνταγογράφηση
- την εφαρμογή myHealth που εμπλουτίζεται συνεχώς. Τελευταία προσθήκη τα αποτελέσματα εξετάσεων, βεβαιώσεων νοσηλείας από δημόσια νοσοκομεία καθώς και ιδιωτικά κέντρα υγείας, ενώ
- τους επόμενους μήνες θα έχουν ενταχθεί όλα τα δημόσια νοσοκομεία και μεγάλα ιδιωτικά» είπε ο κ. Πιερρακάκης.
«Πρόκειται για μια σημαντική παρακαταθήκη για την επόμενη τετραετία. Η αναβάθμιση όλων των συστημάτων υγείας έγινε πραγματικότητα χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης. Θα έχουμε στα χέρια μας ουσιαστικά εργαλεία για υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου. Πριν κάποια χρόνια, αυτές οι εξελίξεις θα φαίνονται επιστημονική φαντασία.
Την περίοδο της πανδημίας, η Ελλάδα κατάφερε να αναπτύξει ένα από τα καλύτερα συστήματα εμβολιασμού πανευρωπαϊκά. Στοίχημα της κυβέρνησης είναι ο άνθρωπος να μπει στο επίκεντρο της εξίσωσης για το σύστημα υγείας» πρόσθεσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Γκάγκα: Σχεδιάζουμε κλάδο νοσηλευτών ώστε να υπάρξει ειδικό μισθολόγιο
Για το τρίτο μέρος του συνεδρίου με θέμα «Ποιοτική Φροντίδα Υγείας», η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ο Γραμματέας Τομέα Υγείας ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Γιώργος Μπουλμπασάκος και ο Καθηγητής Διοίκησης & Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας «Δημοκρίτειου» Πανεπιστημίου Θράκης», Νίκος Πολύζος, κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με τον υγειονομικό Χάρτη, τη χρηματοδότηση, την αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας και το management των νοσοκομείων μεταξύ άλλων.
Τρεις άξονες για το Σύστημα Υγείας
«Η υγεία δεν είναι πολυτέλεια πολιτικής επιλογής αλλά ανάγκη ζωής», σχολίασε η Ματίνα Παγώνη, Πρόεδρος Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), ανοίγοντας τον κύκλο των ερωτήσεων με τον υγειονομικό χάρτη και τα οργανογράμματα. Σύμφωνα με την ίδια, τα οργανογράμματα ξεκίνησαν μεν το 2012, δεν υπήρξε όμως εξέλιξη έκτοτε παρότι είναι αναγκαία για την εκτίμηση της αποδοτικότητας και την οργάνωση της δημόσιας υγείας.
«Βλέπουμε τις ειδικές ανάγκες που έχει κάθε περιοχή (π.χ. αυξημένα τροχαία) και συνεκτιμούμε τις εισροές στα νοσοκομεία» ανέφερε η κ. Γκάγκα για τους παράγοντες που εμπλέκονται στη χάραξη του υγειονομικού χάρτη. Χρειάζεται μια καλή Πρωτοβάθμια περίθαλψη έως τη Δευτεροβάθμια, με έμφαση στα επείγοντα και τα χρόνια νοσήματα, τη χρήση τηλεϊατρικής, την αντιμετώπιση των ειδικών όπως π.χ. αν χρειάζεται μια περιοχή Μονάδα Ημερήσιας Θεραπείας όπως χημειοθεραπείες κ.λπ..
«Αυτά δείχνει ο χάρτης υγείας» επεσήμανε, υπογραμμίζοντας επιπλέον ότι η αποτελεσματικότητα των μονάδων υγείας δεν εξαρτάται από το αν είναι κεντρικές ή περιφερειακές, όπως άλλωστε αναδείχθηκε τις ημέρες της πανδημίας. Το ζητούμενο είναι ο σωστός σχεδιασμός και η συνεργία ώστε, κλινικές με μεγάλο φόρτο φερ’ ειπείν, να διασυνδέονται με άλλες ώστε να υπάρχει αποφόρτιση αλλά και ανταλλαγή εμπειρίας και τεχνογνωσίας για τη σύσταση π.χ. ενός καλού χειρουργικού τμήματος σε περιφερειακή μονάδα.
Δείτε ό,τι συμβαίνει στο συνέδριο εδώ