Σε αγώνα δρόμου αντοχής βρίσκεται το υπουργείο Υγείας για να εξασφαλίσει τα αναγκαία φάρμακα στους πολίτες που αντιμετωπίζουν είτε το τσουνάμι των εποχικών ιώσεων είτε (και) σοβαρά χρόνια νοσήματα.

Οι ελλείψεις των φαρμάκων εξελίχθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες σε σύνθετο πρόβλημα που δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες της Ευρώπης. Η ενεργειακή κρίση, η έλλειψη πρώτων υλών, η επιδημική έξαρση πολλών αναπνευστικών ιών στο βόρειο ημισφαίριο είναι παράγοντες που προκάλεσαν προβλήματα στην παραγωγή και διάθεση πολλών φαρμάκων. Στη χώρα μας όλα αυτά λειτούργησαν περαιτέρω επιβαρυντικά καθώς το φαρμακευτικό πεδίο μετρούσε ήδη πολύ σοβαρές ελλείψεις από τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι προσπάθειες αποκατάστασης της «κομμένης» φαρμακευτικής αλυσίδας έχουν ξεκινήσει με εντατικό ρυθμό πλέον από τους αρμόδιους φορείς στη χώρα (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων – ΕΟΦ και Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Πολιτικής – ΙΦΕΤ) και στοχεύουν σε πρώτη φάση στην κάλυψη των αναγκών για σκευάσματα που χρειάζονται οι ανήλικοι ασθενείς, όπως αντιπυρετικά, αντιβιώσεις, αποφρακτικά και εισπνεόμενα σκευάσματα.

Διαβεβαιώσεις

Οπως διαβεβαίωσαν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και οι πρόεδροι του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου και του ΙΦΕΤ Γιάννης Σωτηρίου, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την περασμένη Τετάρτη για τις ελλείψεις φαρμάκων, μέσα στο επόμενο 10ήμερο θα αυξηθεί σταδιακά ο ρυθμός τροφοδοσίας των ιδιωτικών φαρμακείων και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα υπάρχει σχετική ομαλοποίηση στη διάθεση βασικών φαρμάκων που τις τελευταίες εβδομάδες είναι «εξαφανισμένα» από την αγορά.

Προς την κατεύθυνση αυτή θεωρείται ότι θα συμβάλουν αφενός η ενεργοποίηση του ΙΦΕΤ για έκτακτες εισαγωγές φαρμάκων (σημειωτέον, λόγω του υψηλότερου κόστους που θα έχουν, ανατρέπουν και τον οικονομικό σχεδιασμό του υπουργείου και του ΕΟΠΥΥ) και αφετέρου η αξιοποίηση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας για την παραγωγή σκευασμάτων (υπό τις δύσκολες προϋποθέσεις ότι οι ελληνικές παραγωγικές μονάδες θα εξασφαλίσουν τις δυσεύρετες πρώτες ύλες αλλά και θα αντεπεξέλθουν στα αυξημένα κόστη).

Παράλληλα, ο ΕΟΦ ξεκινά -έχοντας δείξει βεβαίως χαμηλά αντανακλαστικά- μέσω της ιστοσελίδας του ενημέρωση των πολιτών και των γιατρών για τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη καθώς και για τα σκευάσματα που μπορούν να τα υποκαταστήσουν. Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που είναι σε έλλειψη θα χορηγούνται μόνο με ηλεκτρονική συνταγή – μέχρι τώρα χορηγούνταν και με έγχαρτη συνταγή η οποία «θόλωσε», όπως αποδεικνύεται, την εικόνα των αρμοδίων για τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων. Θα ακολουθηθεί δηλαδή η στρατηγική που εφαρμόζεται από πέρυσι για τον έλεγχο της χορήγησης των αντιβιοτικών, η οποία απέδωσε καλά αποτελέσματα, συγκρατώντας την αλόγιστη χορήγηση των εν λόγω σκευασμάτων.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr