Να διατηρηθεί το «μπόνους» δόμησης 10% αποκλειστικά σε κτίρια με εξαιρετική περιβαλλοντική απόδοση (παρ. 2 του άρθρου 25 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού) και να εξαιρεθούν από την ακύρωση εργασιών όλες οι οικοδομικές άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί, ανεξάρτητα από το εάν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες, ζητά το Συμβούλιο Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδας (SBC Greece) Ελλάδος, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να ακυρώσει τη σχετική πρόβλεψη του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.

Το Συμβούλιο Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδας (SBC Greece) σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι η απροσδόκητη ακύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας του «μπόνους» δόμησης 10% σε κτίρια με εξαιρετική περιβαλλοντική απόδοση (παρ. 2 του άρθρου 25 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού) πλήττει την προαγωγή της αειφορίας στο δομημένο περιβάλλον, ενώ κλονίζει τις επενδυτικές συνθήκες και την αξιοπιστία της ελληνικής νομοθεσίας.

Επισημαίνει επίσης ότι η σταθερά μονόπλευρη, ήτοι μη ολιστική και μη αειφορική, από το ΣτΕ επίκληση και αξιολόγηση με μοναδικό γνώμονα το άρθρο 24 του Συντάγματος είναι παρωχημένη, μη βιώσιμη, δεν προστατεύει και δεν προάγει την αειφορία στην κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία, ενώ φέρνει τη χώρα μας πολλά χρόνια πίσω.

Το Συμβούλιο Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδας (SBC Greece) υπογραμμίζει επίσης ότι ο περιορισμός από το ΣτΕ στο ζήτημα της «ενεργειακής αναβάθμισης», η οποία αποτελεί μόνο ένα υποσύνολο με βαρύτητα 15-20% της ολιστικής έννοιας της αειφορίας, παραγνωρίζει και υποβαθμίζει τις παγκοσμίου κύρους πιστοποιήσεις, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για την αναγνώριση των αειφόρων κτιρίων.

Οι τελευταίες εμπεριέχουν αυστηρότατα κριτήρια όχι μόνο για την ενέργεια αλλά και για την υγεία, ασφάλεια και ευεξία των ενοίκων των κτιρίων, την ρύπανση και την αειφόρα διαχείριση αποβλήτων κατά την κατασκευή και λειτουργία των κτιρίων, την εξοικονόμηση και συνετή χρήση των πολύτιμων φυσικών πόρων όπως το νερό και των πρωτογενών υλικών, την επίπτωση από τις μεταφορές, την χρήση γης και οικολογίας, την ανθεκτικότητα των κτιρίων στην κλιματική αλλαγή και την εφαρμογή των αρχών και πρακτικών της κυκλικής οικονομίας μέχρι την λήξη της «ζωής» τους ή τον επαναπροσδιορισμό της χρήσης τους.

Το Συμβούλιο Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδας (SBC Greece) θεωρεί ότι το ΣτΕ, καταργώντας την παρ. 2. του άρθρου 25 του ΝΟΚ ως αντισυνταγματική, τιμωρεί την εξαιρετική επίδοση απειροελάχιστων κτιρίων στην Ελλάδα που αναγνωρίζονται παγκοσμίως για την επιστημονική τους αυστηρότητα και αποτελούν πρότυπα εφαρμογής της αειφορίας και αριστείας προς μίμηση. Ο δε ετήσιος αριθμός αυτών των αειφόρων κτιρίων είναι κάτω από 20, σε ένα πλήθος νέων αδειών που ξεπερνά τα τελευταία χρόνια τις 25.000.

Η δε αναδρομική ισχύ της ακύρωσης των όρων δόμησης ανοίγει το «κουτί της Πανδώρας» επιτρέποντας την αναδρομική ακύρωση κάθε νόμου και κανονισμού, οικονομικού, τεχνικού, επενδυτικού, φορολογικού.

Το Συμβούλιο Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδας (SBC Greece) θα προχωρήσει σε συζήτηση συντονισμένα με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο του World Green Building Council (ERN – WGBC) και σε σχετικές ενέργειες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την δικαίωση της αειφορίας και των αειφόρων πρακτικών στο δομημένο περιβάλλον και ζητά άμεσα:

  • Την εξαίρεση από την κατάργηση της παρ 2. του άρθρου 25 του ΝΟΚ.
  • Την εξαίρεση από την ακύρωση των οικοδομικών αδειών στις οποίες δεν έχουν αρχίσει οικοδομικές εργασίες.
  • Την άμεση σύγκληση της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων για τη συζήτηση του θέματος με τους θεσμικούς εταίρους.

Διαβάστε ακόμη 

Mega deal της ONEX με τη MAN για νεότευκτα ρυμουλκά

Πάνω από 2,5 δισ. ευρώ ξοδεύουν φέτος οι Ελληνες για ταξίδια στο εξωτερικό (πίνακας)

Ιδέες για «πράσινα» δώρα Χριστουγέννων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα