search icon

Ελλάδα

Σήμερα η νέα κρίσιμη διάσκεψη του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Εάν ο επίμαχος νόμος κριθεί συνταγματικός, τότε οι δικαστές θα προχωρήσουν στο θέμα του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών

Του Παναγιώτη Τσιμπούκη

Μια από τις σημαντικότερες διασκέψεις της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες είναι αυτή που αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα στις 17:30 μ.μ.

Οι αντιπρόεδροι και οι σύμβουλοι Επικρατείας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατά τη σημερινή, πέμπτη κατά σειρά, διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών αναμένεται να αποφασίσουν για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά (νόμος 4339/2015), με τον οποίο παρακάμφθηκε το ΕΣΡ για τη διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών.

Εάν ο επίμαχος νόμος Παππά κριθεί συνταγματικός, τότε οι δικαστές θα προχωρήσουν στο επόμενο θέμα που έχουν θέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί και είναι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών. Δηλαδή εάν νόμιμα χορηγήθηκαν μόνο τέσσερις άδειες και με ποια κριτήρια προσδιορίστηκε ο αριθμός τέσσερα.

Στην περίπτωση κατά την οποία ο νόμος Παππά κριθεί αντισυνταγματικός, τότε οι δικαστές δεν θα προχωρήσουν στο ζήτημα του αριθμού (4) των αδειών που χορηγήθηκαν.

Πάντως, δικαστές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο, περίπου έξι μηνών στην κυβέρνηση προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και στη συνέχεια να επανέλθει η Ολομέλεια για να κρίνει οριστικά το όλο θέμα.

Κατά τη σημερινή διάσκεψη, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά ως προς πού θα καταλήξουν οι 25 δικαστές. Να σημειωθεί ότι στην εν λόγω Ολομέλεια συμμετείχαν 31 δικαστές, αλλά δύο αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και δεν συμμετέχουν, ένας είναι αναπληρωματικός και τρεις είναι πάρεδροι, οι οποίοι συμμετέχουν μεν αλλά δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.

Πάντως, κατά την προηγούμενη διάσκεψη της περασμένης Δευτέρας, ο εισηγητής της υπόθεσης σύμβουλος Επικρατείας, Γεώργιος Παπαγεωργίου ολοκλήρωσε την εισήγησή του και τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου Παππά.

Παράλληλα, αναπτύχθηκαν από τους δικαστές και άλλα νομικά ζητήματα, ενώ έγινε και συγκεκριμένη πρόταση, η οποία θα συζητηθεί κατά τη σημερινή διάσκεψη.

Φυσικά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν θα υπάρξει ή όχι νέα διάσκεψη της Ολομέλειας, αν και όλα δείχνουν ότι είναι μικρές οι πιθανότητες για να υπάρξει και 6η.

Κατά την προχθεσινή διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας κεκλεισμένων των θυρών για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, προτάθηκε σύμφωνα με πληροφορίες, να μην εκδοθεί τώρα οριστική απόφαση, αλλά να εκδοθεί προδικαστική η οποία θα παρέχει στην Πολιτεία τη δυνατότητα να συγκροτήσει το ΕΣΡ μέσα σε έξι μήνες και εν συνεχεία το ΣτΕ να επανέλθει να κρίνει τις προσφυγές των τηλεοπτικών καναλιών.

Ειδικότερα, η πρόταση προς τη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ αναφέρει -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες- ότι εφόσον ο νόμος Παππά (νόμος 4339/2015), με τον οποίο παρακάμφθηκε το ΕΣΡ για τη διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών, κριθεί κατά πλειοψηφία αντισυνταγματικός, τότε να εκδοθεί προδικαστική απόφαση με την οποία να δίνεται χρόνος έξι μηνών στην κυβέρνηση προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.

Στη συνέχεια το νέο ΕΣΡ που θα συγκροτηθεί, μέσα στους έξι αυτούς μήνες, θα αποφασίσει για το εάν η διαδικασία που τηρήθηκε ως προς την έκδοση των τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών είναι ή όχι σύννομη.

Στη συνέχεια θα επανέλθει και πάλι η Ολομέλεια του ΣτΕ με άλλη σύνθεση να κρίνει οριστικά τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών.

Πάντως, η σημερινή νέα διάσκεψη Ολομέλειας του ΣτΕ είναι κρίσιμη για την τύχη των τεσσάρων αδειών που χορηγήθηκαν στα τηλεοπτικά κανάλια.

Exit mobile version