Τους τίτλους τέλους και τυπικά έριξε ο χθεσινός τριπλός πλειστηριασμός για τη γνωστή εταιρεία επίπλων Σιλβεστρίδης, μέσω του οποίου άλλαξαν χέρια το κεντρικό κτιριακό της συγκρότημα και όμορα οικόπεδα επί της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Μεταμόρφωσης.
Η Σιλβεστρίδης έχει διαγράψει τη δική της πλούσια διαδρομή στην ελληνική αγορά επίπλου, καθώς από το 1963 που ιδρύθηκε γνώρισε «εποχές δόξας», αποτελώντας για δεκαετίες ένα από τα σημαντικά ονόματα του χώρου. Η έναρξη της οικονομικής κρίσης βγήκε την εταιρεία με 15 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και 140 εργαζόμενους.
Τα επόμενα χρόνια ακολούθησε μια πτωτική πορεία, με υπαγωγή στο καθεστώς του άρθρου 99 και στη συνέχεια η υπολειτουργία, υπό το βάρος των δανείων και των οφειλών σε τράπεζες και το Δημόσιο.
Περί το 2013 υπήρξε και ένα περιστατικό σύλληψης του τότε επικεφαλής της εταιρείας και του γιού του για συνολικές οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 590.000 ευρώ. Οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους μετά τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα, έκαναν λόγο για οφειλή ύψους 294.000 ευρώ προς το ΙΚΑ και ότι τα δύο μέλη της οικογένειας Σιλβεστρίδη παρουσιάστηκαν οικειοθελώς στην Αστυνομία προκειμένου να επιτύχουν αναβολή της εκδίκασης λόγω της υπαγωγής στο άρθρο 99, την οποία θεωρούσαν ως την ύστατη ελπίδα για την ανάκαμψη της εταιρείας.
Σε κάθε περίπτωση, η ανάκαμψη αυτή δεν ήρθε ποτέ ενώ ρόλο έπαιξαν και οι ανατροπές στην αγορά από την είσοδο νέων καταναλωτικών προτύπων, όπως του προσιτού design, καθώς και ισχυρών ομίλων που τα λάνσαραν, εκτοπίζοντας αρκετά από τα παραδοσιακά ονόματα του κλάδου. Έτσι δεδομένων των προσημειώσεων, υποθηκών και κατασχέσεων υπέρ τραπεζών, Δημοσίου και ΕΦΚΑ, η εταιρεία και η οικογένεια Σιλβεστρίδη ενεπλάκη στην περιπέτεια των πλειστηριασμών.
Τι βγήκε στο σφυρί
Ακίνητά τους και ουσιαστικά το βιομηχανικό συγκρότημα-έκθεση καθώς και όμορα οικόπεδα στη Μεταμόρφωση άρχισαν να βγαίνουν στο σφυρί από πέρυσι, ωστόσο κατακυρώθηκαν κατά τους τρεις πλειστηριασμούς που έγιναν χθες, Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου.
Η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί στα 2.630.000 ευρώ και το ποσό κατακύρωσης ήταν 2.634.001 ευρώ, δηλαδή 4.001 ευρώ παραπάνω.
Ο μεγαλύτερος σε ύψος πλειστηριασμός με τιμή εκκίνησης 1.445.000 ευρώ (και ποσό κατακύρωσης 1.445.001 ευρώ) αφορούσε το ενιαίο αγροτεμάχιο στη θέση «Λόγγος» του Δήμου Μεταμόρφωσης, που προέρχεται από τη συνένωση έξι όμορων ανεξάρτητών αγροτεμαχίων, τελικής συνολικής επιφάνειας 4.012,57 τ.μ. Μαζί με όμορες εκτάσεις η συνολική επιφάνεια ανέρχεται σε 9.657,21 τ.μ.
Το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, ενώ σε κάποιες πλευρές του συνορεύει με άλλα οικόπεδα ιδιοκτησίας των αδελφών Σιλβεστρίδη.
Μαζί με το οικόπεδο άλλαξε χέρια φυσικά και το κτιριακό συγκρότημα που περιλάμβανε επί δεκαετίες την έδρα, το εργοστάσιο και την κεντρική έκθεση της εταιρείας.
Το κτίριο είναι διώροφο (ισόγειο με ημιώροφο και πρώτο όροφο) με υπόγειο, και το οποίο χρησιμοποιείτο ως χώρος έκθεσης και εμπορίας παραγωγής και αποθήκευσης επίπλων οικιακού και επαγγελματικού εξοπλισμού. Το εργοστάσιο ανεγέρθηκε με βάση οικοδομική άδεια του 1977 και έναν χρόνο μετά υπήρξε επέκτασή του.
Το ακίνητο είναι οριοθετημένο με κάγκελα επί της προσόψεως, συρματόπλεγμα και μαντρότοιχο στις υπόλοιπες πλευρές του και περιλαμβάνει εκτενή ακάλυπτο χώρο ασφαλτοστρωμένο με χρήση υπαίθριου πάρκινγκ για τους πελάτες και τους υπαλλήλους του εργοστασίου. Στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου έχουν δημιουργηθεί πρόχειρες κατασκευές με ελενίτ οι οποίες είναι πιθανόν αυθαίρετες.
Σε κλειστό επίσης κτίσμα στεγάζονται οι εγκαταστάσεις της κεντρικής θέρμανσης του ακινήτου (καυστήρας, λέβητας, δεξαμενή καυσίμων κ.λπ.) ενώ στους υπόλοιπους στεγασμένους χώρους φυλάσσονται διάφορα υλικά της επιχείρησης καθώς και τα αυτοκίνητα των υπαλλήλων της. Στο βορειανατολικό όριο του οικοπέδου όπισθεν του κτιρίου έχει κατασκευαστεί βοηθητική ισόγεια οικία η οποία χρησιμοποιείται από το φύλακα του ακινήτου.
Στο δεύτερο πλειστηριασμό, με τιμή εκκίνησης 650.000 ευρώ (και ποσό κατακύρωσης 652.000 ευρώ) βγήκε η οριζόντια ιδιοκτησία του υπογείου η οποία καταλαμβάνει το σύνολο της στάθμης, πλην των κοινόχρηστων χώρων.
Η στάθμη του υπογείου περιλαμβάνει τους κοινόκτητους και κοινόχρηστους χώρους της συγκεκριμένης στάθμης ήτοι τρία κλιμακοστάσια και τρία φρεάτια ανελκυστήρων με τα πλατύσκαλά τους και τους λοιπούς χώρους τους επιφάνειας 175,35 τ.μ. καθώς και την κατασχεθείσα αυτοτελή διηρημένη και ανεξάρτητη οριζόντια ιδιοκτησία η οποία αναφέρεται ως «Υπόγειο-Βιομηχανικός και Αποθηκευτικός χώρος» και περιλαμβάνει χώρο παραγωγής (2.016,55 τ.μ.) και αποθήκευσης. Ολόκληρη η οριζόντια ιδιοκτησία του υπογείου, έχει επιφάνεια 3.501,90 τ.μ.
Στο βορειοδυτικό τμήμα του υπογείου έχει δημιουργηθεί μεταλλικό πατάρι με επίστρωση ξύλινου δαπέδου, επιφανείας 600 τ.μ. περίπου, το οποίο χρησιμοποιείται ως χώρος έκθεσης.
Στον τρίτο πλειστηριασμό με τιμή εκκίνησης 535.000 ευρώ (και ποσό κατακύρωσης 537.000 ευρώ) βγήκε ο πρώτος όροφος του κτιρίου. Η συγκεκριμένη αυτοτελής, διηρημένη και ανεξάρτητη οριζόντια ιδιοκτησία, έχει συνολική επιφάνεια 1.882,60 τ.μ.
Διαβάστε ακόμα:
Aluminco: H ελληνική βιομηχανία που εξάγει μέχρι στην Καραϊβική (pics)
«ΓΕΦΥΡΑ»: Μέχρι πότε θα επιδοτούνται από το κράτος οι δόσεις στα στεγαστικά δάνεια
Φυσικό αέριο: Νέα εκτίναξη μετά τις αμφιλεγόμενες εξελίξεις για την Ουκρανία