search icon

Ελλάδα

Σιγή ιχθύος από την κυβέρνηση παρά τη θύελλα από τις καταγγελίες Ζάεφ

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Αθήνας - Μόσχας, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν τα ρωσικά αντίποινα για τις απελάσεις των δύο διπλωματών - Σε κατάσταση απόλυτης αμηχανίας το Μαξίμου

Οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί. Παρά τη διάθεση αποκλιμάκωσης της έντασης από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, η διπλωματική δυναμική που έχει προκληθεί δεν ελέγχεται πλέον από την ελληνική πλευρά. Τα ρωσικά αντίποινα θα ανακοινωθούν από την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Ζαχάροβα σε συνάντησή της με Έλληνες ανταποκριτές. Μένει να δούμε αν η κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις μετεξελιχθεί σε ρήξη για χάρη του σκοπιανού.

Αμηχανία και σιωπή από Αθήνα

Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί πάντως σιγή ιχθύος. Μετά και τις καταγγελίες του Ζόραν Ζάεφ περί χρηματισμού σκοπιανών από ρωσόφιλους έλληνες πολίτες, η μοναδική παρέμβαση που υπήρξε ήταν δια στόματος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη, ο οποίος αρκέστηκε να δηλώσει πως «Η Ελλάδα δεν έχει πληροφορίες για τέτοιες πληρωμές». Δεν υπήρξε, όμως, κανένα απολύτως σχόλιο για την υποτιθέμενη εμπλοκή του Ιβάν Σαββίδη, ακόμα και μετά την σφοδρή διάψευση του ίδιου. Συγκεκριμένα, όπως σχολίασε κυβερνητικό στέλεχος υπό καθεστώς ανωνυμίας: «το όνομα Σαββίδης τα τελευταία 24ωρα δημιουργεί μούδιασμα στο Μέγαρο Μαξίμου ακόμα και στο άκουσμά του». Τα κυβερνητικά σχόλια δεν περίσσευαν ούτε στην περίπτωση του κειμένου που καταφέρεται θετικά στη συμφωνία για το Σκοπιανό. Οι διαψεύσεις της Νένα Βενετσάνου, Λένας Αλκαίου και Κυριάκου Κατζουράκη μετέτρεψαν μία υποτιθέμενη κυβερνητική αντεπίθεση σε περίγελο.

Σύμφωνα πάντως με διπλωματικές πηγές, η κυβέρνηση βρίσκεται σε τεράστια αμηχανία. Τα γεγονότα φαίνεται να την έχουν κατά πολύ προσπεράσει. Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται η ιδιαίτερα σκληρή απάντηση της Μόσχας στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα. Για το ζήτημα αυτό, τοποθετήθηκε ο υπουργός Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Φώτης Κουβέλης και ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι, στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, η Ελλάδα θέλει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη, όμως «όλοι και όλα τα κράτη και οι αρχές οφείλουν να σέβονται και το διεθνές δίκαιο, αλλά και εμάς, την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κράτος».

Το γεγονός παραμένει, όμως, ένα. Η διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και του ίδιου του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά να ακολουθήσει αυτό που ονομάζεται «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» πήγε περίπατο. Η πρόθεση της Αθήνας να ακολουθήσει μια πολιτική που δεν θα την έδενε στο ένα ή στο άλλο άρμα και θα της επέτρεπε να κινηθεί στις ρωγμές ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις μοιάζει να μπάζει νερά με άγνωστες μέχρι στιγμής συνέπειες.

«Ποιος είναι αληθινά Μακεδόνας;»

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ένα τουρκικό δημοσίευμα, που αναφέρεται στη συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό. Το προκλητικό δημοσίευμα της εφημερίδας Posta, επισημαίνοντας ότι η βουλή επικύρωσε τη συμφωνία με την Ελλάδα παρά το βέτο του προέδρου της χώρας, αναφέρει: «Η γη του Μέγα Αλέξανδρου, μετά από εκατοντάδες χρόνια είναι ένα θέμα ιστορικά αμφιλεγόμενο. Ποιος είναι “αληθινά” Μακεδόνας; Είναι η Ελλάδα ή η Μακεδονία;» Ο αρθρογράφος στέκεται ακόμη στο τουρκικό στοιχείο στην πΓΔΜ τονίζοντας τις «βαθιές σχέσεις» με την Άγκυρα, όπως επίσης και τις τουρκικές επενδύσεις που γίνονται στη χώρα. Βρέθηκε άλλωστε, όπως γράφει στη χώρα, κατόπιν πρόσκλησης της τράπεζας Halkbank («Τράπεζα του Λαού») και υποστηρίζει ότι η τουρκική κρατική τράπεζα, έχει ανοίξει 40 υποκαταστήματα(!), στην ΠΓΔΜ, μια χώρα με πληθυσμό που δεν ξεπερνά τα 2 εκατ. πληθυσμό.

Την ίδια στιγμή, ο Ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάνες Χαν αποδείχθηκε ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Ζόραν Ζάεφ, προτρέποντας τους πολίτες της γείτονος χώρας να υποστηρίξουν το δημοψήφισμα. «Ως ραντεβού με την ιστορία», μάλιστα, χαρακτήρισε και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ. «Ας στρωθούμε στη δουλειά. Έχουμε ραντεβού με την ιστορία και δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο. Είμαστε στην πολύ αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού. Είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί η ενότητα σχετικά με τον εθνικό στρατηγικό στόχο. Έχετε μία μοναδική ευκαιρία να γεφυρώσετε όλες τις διαφορετικές φωνές στο εσωτερικό της κοινωνίας» υπογράμμισε.
Εκλογές, σκοπιανό και αντιδράσεις.

Παράλληλα στην Αθήνα, όπως ήταν αναμενόμενο, χθες, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κυβερνώντος κόμματος το ζήτημα που μονοπώλησε τη συζήτηση δεν ήταν άλλο από τον χρόνο των εκλογών και την άμεση σύνδεσή του με την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή. Την ίδια στιγμή, όμως, η λαϊκή οργή συνεχίζεται αμείωτη. Αυτή τη φορά αντιμέτωπος με αυτήν βρέθηκε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας. Πολίτες της Λάρισας που διαμαρτύρονταν για τη Συμφωνία των Πρεσπών πήγαν σε εκδήλωση, στην οποία ήταν κεντρικός ομιλητής.

Πηγή: protothema.gr

Exit mobile version