search icon

Ελλάδα

ΣΦΕΕ: Πολύ μικρότερες οι ελλείψεις στα φάρμακα από ό,τι σε άλλες χώρες της ΕΕ

Όπως ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, το πρόβλημα αναμένεται να διορθωθεί σταδιακά τους επόμενους μήνες - Τι συνιστά στους πολίτες

Δεν καταγράφονται ελλείψεις φαρμάκων στα νοσοκομεία ή στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ελλείψεις παρατηρούνται στα ιδιωτικά φαρμακεία και αφορούν κυρίως σε φάρμακα με δραστικές ουσίες όπως παρακεταμόλη, αμοξυκιλλίνη και κάποια πνευμονολογικά εισπνεόμενα φάρμακα.

«Τα προβλήματα διαθεσιμότητας φαρμάκων που έχουν εμφανιστεί στη χώρα μας είναι πολύ μικρότερης κλίμακας από ό,τι σε άλλες χώρες της ΕΕ», επισημαίνεται στην ακακοίνωση, ενώ σημειώνεται ότι αυτού του είδους οι ελλείψεις αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο, για το οποίο ευθύνεται η έλλειψη πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας, σε συνδυασμό με την -ιδιαίτερα έντονη φέτος- εποχική αύξηση των λοιμώξεων.

Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, αυτό το πρόβλημα αναμένεται να διορθωθεί σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ συνιστάται η χρήση άλλων υποκατάστατων φαρμάκων που είναι ευρέως διαθέσιμα, πάντα με την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού ή και του φαρμακοποιού. Θα πρέπει ακόμη να αποφεύγεται η δημιουργία αποθεμάτων από τους καταναλωτές, αφού εντείνει τα προβλήματα και στερεί φάρμακα από συμπολίτες μας που τα χρειάζονται.

Ο ΣΦΕΕ προσθέτει ότι με την εφαρμοζόμενη απαγόρευση των εξαγωγών σε περίπου 260 φάρμακα, διαφαίνονται ήδη σημάδια βελτίωσης, η οποία αναμένεται να είναι ακόμη πιο σημαντική σε αυτά τα ελλειπτικά προϊόντα στο προσεχές χρονικό διάστημα.

«Δεν θα πρέπει να διαφεύγει από την προσοχή μας ότι το φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών (επανεξαγωγή εισαχθέντων στη χώρα φαρμάκων σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όχι από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, αλλά από κύκλους της αλυσίδας εμπορίας φαρμάκου, λόγω διαφοράς τιμής), οφείλεται στο γεγονός ότι στη χώρα μας έχουμε από τα πιο φτηνά φάρμακα της Ευρώπης».

Όπως αναφέρει ο ΣΦΕΕ, σε σημερινή συνάντηση με τον υπουργό Υγείας έγινε επίσης αναφορά στο γεγονός ότι πάνω από 1.300 φάρμακα βρίσκονται -σε ασυμφωνία με την ισχύουσα νομοθεσία- κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να είναι προβληματική η διάθεσή τους και εάν αποσυρθούν θα αντικατασταθούν με άλλα πολύ πιο ακριβά.

«Εκφράστηκε η πρόθεση το ζήτημα αυτό να εξεταστεί, ώστε να διατηρηθούν τα φάρμακα αυτά στην ελληνική αγορά μέσω στοχευμένης οικονομικής στήριξης. Ταυτόχρονα, τονίστηκε η ανάγκη για στοχευμένες κινήσεις που θα μπορούσαν να στηρίξουν την παραγωγή απαραίτητων καθιερωμένων φαρμάκων από την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, αποφεύγοντας έτσι τις πανάκριβες εισαγωγές μέσω ΙΦΕΤ, αλλά και βελτιώνοντας τη θέση της δικής μας βιομηχανίας στην ευρωπαϊκή αγορά».

Η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία αναγνωρίζει τη σημαντικότητα της επιστροφής της παραγωγής των φαρμάκων, αλλά και πρώτων υλών στην Ευρώπη, έχει εστιάσει στη μείωση της εξάρτησης από Ινδία και Κίνα και παίρνει τα απαραίτητα μέτρα να πραγματοποιηθεί αυτή η στρατηγική, η οποία βέβαια θέλει χρόνο και επενδύσεις και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, αναφέρει ο ΣΦΕΕ.

Καταλήγει δε ότι οι εταιρείες μέλη του -διεθνείς και ελληνικές- καταβάλουν συνεχείς προσπάθειες, ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις απαραίτητες θεραπείες, καθώς η διασφάλιση της δημόσιας υγείας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

Διαβάστε ακόμη

Έσπασαν κάθε ρεκόρ τα έσοδα της Ελλάδας από το ναυτιλιακό συνάλλαγμα το 2022 – Άνω των $20 δισ.

Ελλείψεις στα φάρμακα: Τα 10 μέτρα που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη

Κωνσταντινούπολη: Στο 93% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο

 

Exit mobile version