Πλήρης κάλυψη από Μαξίμου για Κουρουμπλή, στην παραίτησή του επιμένει η ΝΔ – Περιπλέκονται οι ισορροπίες με τον κυβερνητικό εταίρο με αφορμή την τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης που απέσυρε ο Κοντονής – Στον αέρα ο σχεδιασμός του Μαξίμου για μία «καθαρή έξοδο» στις αγορές το επόμενο καλοκαίρι
Του Γιάννη Μακρυγιάννη
Γενέθλια για τα δύο χρόνια από την εκλογική νίκη του Σεπτεμβρίου του 2015 σε ένα εξαιρετικά αρνητικό πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό κλίμα κάνει η κυβέρνηση. Και παρά την προσπάθεια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να στείλει, με τη σχετική πανηγυρική του δήλωση, μήνυμα αισιοδοξίας και να πείσει ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019, η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, ίσως στη χειρότερη θέση της τελευταίας διετίας. Μοιάζει σαν κακό όνειρο για τους κυβερνώντες η συγκεκριμένη συγκυρία, με τόσα πολλά προβλήματα, που συνέπεσαν με τα… γενέθλια. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα μοιάζει με πολυτραυματία, ακριβώς στο σημείο που ετοιμαζόταν για μία νέα αρχή και εξέπεμψε την πεποίθηση ότι τα δύσκολα ήταν πίσω της.
Η πολιτική σύγκρουση για τη μόλυνση στον Σαρωνικό συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους, με τη ΝΔ να επιμένει στην παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας Πάνου Κουρουμπλή. Από το Μαξίμου έχει δοθεί εντολή πλήρους κάλυψης του κ. Κουρουμπλή, που συνεχίζει την προσπάθεια ανάκτησης του ελέγχου της κατάστασης, ενώ οι ανησυχίες του πρωθυπουργικού επιτελείου για τις δημοσκοπικές επιπτώσεις της οικολογικής καταστροφής είναι πλέον πολύ έντονες.
Αλλά και στη Βουλή, τα πράγματα με τις ισορροπίες ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, αλλά και μεταξύ της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης, περιπλέκονται με αφορμή την τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης, την οποία αναγκάστηκε τελικά να αποσύρει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.
Η άρνηση της αντιπολίτευσης να συνδράμει με τις ψήφους της για να εγκρίνονται νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, οι οποίες δεν έχουν τη στήριξη των ΑΝΕΛ, – πρωτοβουλίες που φανερώνουν το ιδεολογικό και πολιτικό χάσμα ανάμεσα στους συγκυβερνώντες – προκαλεί αναστάτωση στο Μαξίμου. Η αντιπολίτευση ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να πατάνε σε δύο βάρκες και να απευθύνονται με την άνεσή τους στα κομματικά τους κοινά, έχοντας την ασφάλεια ότι κάποιοι άλλοι θα προστρέχουν για να ψηφίζονται αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις και διαμηνύει ότι εάν δεν υπάρχει κοινή συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για σειρά θεμάτων, τότε τίθεται σε αμφισβήτηση και η δεδηλωμένη της κυβέρνησης. Στο Μαξίμου επικρατεί εκνευρισμός από τη στροφή αυτή της αντιπολίτευσης, ωστόσο το ζητούμενο είναι τώρα το πώς θα συντονιστούν τα δύο κυβερνητικά κόμματα.
Σαν να μην έφταναν αυτά, η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει ή και να υποβαθμίσει τα αρνητικά μηνύματα που φτάνουν από τους δανειστές ενόψει της τρίτης αξιολόγησης. Μετά το ΔΝΤ και τις διαφωνίες του για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, ήλθε και ο επικεφαλής του EuroWorkingGroup Τόμας Βίζερ να βάλει στο τραπέζι το ενδεχόμενο λήψης και νέων μέτρων το 2019-2020. Σημειωτέον ότι ήδη έχει ανοίξει και συζήτηση για επιπλέον μέτρα το 2018 – τόσο με δηλώσεις από το ΔΝΤ, όσο και από το υπουργείο Οικονομικών. Η εικόνα που υπάρχει έτσι κι αλλιώς τις τελευταίες ημέρες στις αγορές και φαίνεται να ενισχύεται είναι πως η τρίτη αξιολόγηση θα είναι σκληρή και μακρόσυρτη δοκιμασία, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου. Και πως ο σχεδιασμός του Μαξίμου για μία «καθαρή έξοδο» στις αγορές το επόμενο καλοκαίρι, είναι στον αέρα.