search icon

Ελλάδα

Ελληνική αντεπίθεση μετά την τουρκική NAVTEX για το Καστελόριζο

Για την τουρκική παραβατικότητα έχουν ενημερωθεί τα 5 Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - Στόχος ο περιορισμός της διεθνούς νομιμοποίησης των τουρκικών ενεργειών - «Λάθος μήνυμα η νέα NAVTEX της Τουρκίας» λέει η Κομισιόν

Κινήσεις σε όλα τα επίπεδα πραγματοποιεί από χθες η Αθήνα, με τους διαύλους της ελληνικής διπλωματίας σε περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς να έχουν ενεργοποιηθεί στο έπακρο, από τη στιγμή που άρχισε να ξεδιπλώνεται η νέα κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Με την Ελλάδα να επιχειρεί τη διεθνοποίηση του ζητήματος στο ανώτατο επίπεδο, εκτός από το διάβημα διαμαρτυρίας, το οποίο επέδωσε χθες ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, με σειρά τηλεφωνικών επαφών η Αθήνα ενημέρωνε χθες εταίρους και συμμάχους σε διαφορετικές πλευρές του πλανήτη.

Τον διπλωματικό πυρετό επιβεβαίωσε σήμερα και η Αναπληρώτρια κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στο Θέμα 104.6 και υπενθυμίζοντας παράλληλα στο ίδιο πλαίσιο ότι «η ελληνική υφαλοκρηπίδα προφανώς αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας». Η συντονισμένη, άλλωστε, διπλωματική επιχείρηση της Αθήνας ξεκίνησε με την ενημέρωση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, που πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, όταν άρχισε να γίνεται αντιληπτή η κινητικότητα της Τουρκίας.

Ενήμεροι οι 5 του ΣΑ του ΟΗΕ

Την πλήρη εγρήγορση των ελληνικών διπλωματικών αρχών αποτυπώνει και η χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου αναφέρεται σχετικά ότι «οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ». Σύμφωνα με πληροφορίες, συνομιλίες έχουν εξελιχθεί από χθες εκτός από την ΕΕ και με επιτελείς του ΝΑΤΟ, ενώ ενημερώθηκαν και τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία.

Την ίδια ώρα, ο συντονισμός των ελληνικών και κυπριακών ενεργειών, όπως αποτυπώθηκε και στην έκδοση κοινής αντι – NAVTEX, αποσκοπεί και στον περιορισμό της διεθνούς νομιμοποίησης των τουρκικών ενεργειών, με τη διεθνή κοινή γνώμη να αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για τη στάση των διεθνών οργανισμών απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο protothema.gr

Exit mobile version