search icon

Ελλάδα

Σε Αθήνα και Σαντορίνη τον Μάιο το ετήσιο Συνέδριο της Financial Women’s Association (pics)

Νέα ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία - Οι στόχοι, η ατζέντα και οι ομιλητές

Μια ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης στην ανάκαμψη και τις προοπτικές που διαγράφονται για ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα αποτελεί και η επιλογή της Financial Women’s Association (Οικονομικός Οργανισμός Γυναικών) να πραγματοποιήσει το ετήσιο Συνέδριό του στη χώρα μας, από 11-18 Μαΐου. Ένα Συνέδριο που σύμφωνα με το σχεδιασμό της FWA θα έχει δυο μέρη. Το πρώτο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, από 11 έως 14 Μαΐου και θα ακολουθήσει το δεύτερο, σε έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς όχι μόνο της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης, τη Σαντορίνη, από 15-18 του μήνα.

Άλεξ Πατέλης, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χάρης Θεοχάρης, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι ήδη μερικά από τα ονόματα που ξεχωρίζουν στον κατάλογο των Ελλήνων ομιλητών, που πάντως ακόμη εμπλουτίζεται. Ακόμη η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιογοράς Βασιλική Λαζαράκου και ο CEO του Χρηματιστηρίου Αθηνών Γιάννος Κοντόπουλος και σημαντικά στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων, ιδίως γυναίκες, όπως η Maria Rita Galli, CEO του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου), η Χριστίνα Αναγνωσταρά, CEO Επενδυτικής Στρατηγικής της ΑΧΙΑ, Βασίληας Τσάιτας, CFO της Helleniq Energy, Αφροδίτη Αβραμέα , Επικεφαλής Στρατηγικής Ανάπτυξης της Ελλάκτωρ κ.ά.

Το μονοπάτι προς την επιτυχία

Απολύτως προσδιοριστικός του στόχου του Συνεδρίου ο τίτλος του: “Η επανεφεύρεση ως μονοπάτι προς την επιτυχία” (“Reinvention as a Path to Success”). Εκεί βρίσκεται και η ουσία: η FWA επιδιώκει τα μέλη της να γνωρίσουν από πρώτο χέρι, μέσα από τις τοποθετήσεις των ομιλητών και το διάλογο που θα ακολουθήσει, το πώς η Ελλάδα κατάφερε να “επαναφεύρει” τον εαυτό της και να ξεπεράσει τις συνέπειες της καταστροφικής κρίσης χρέους που την έπληξε. Με μια λέξη την ανατομία της κρίσης του 2009 και τη στρατηγική εξόδου απ’ αυτήν. Ποιο μείγμα και ποια ιδιαίτερα στοιχεία πολιτικής εφάρμοσε, τα μεγάλα προβλήματα και εμπόδια που αντιμετώπισε και ξεπέρασε, τις διαδοχικές επιτυχίες αλλά και τα λάθη που έγιναν σε αυτή την πορεία, οδηγώντας σε πισωγυρίσματα με αποκορύφωμα το τρίτο μνημόνιο και που πάντως, μέσα από όλα αυτά κατέστη δυνατή τη μεταμόρφωση της Ελλάδας και η επιτυχής μετάβασή της από την καταστροφή στη σταδιακή της ανάπτυξη. Και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, ώστε σήμερα, παρά τις διαδοχικές διεθνούς προέλευσης κρίσεις που ακολούθησαν, η ελληνική οικονομία εδώ και μια διετία υπεραποδίδει έναντι του μέσου όρου της ευρωπαϊκής και η ίδια προοπτική διαγράφεται και για φέτος, με τη χώρα να έχει καταστεί ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

Στην Αθήνα, η συνεδριακή ατζέντα, θα περιλαμβάνει την ανάλυση της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας και της αναβάθμισης της στην επενδυτική βαθμίδα, την εξέταση της απόδοσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών και αναλυτική συζήτηση για τις οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις της χώρας. Θα διερευνηθούν επίσης η πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, ο κεντρικός ρόλος της ναυτιλιακής βιομηχανίας, οι στρατηγικές της ενεργειακής μετάβασης, ο τραπεζικός τομέας και φυσικά και τουρισμός. Η ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς επίσης οι ευκαιρίες για τις γυναίκες επιχειρηματίες του κλάδου μαζί με την εστίαση, τις δραστηριότητες ευεξίας στη Σαντορίνη και τη μοναδική οινοποιητική της παράδοση, θα είναι στο επίκεντρο της ατζέντας του τμήματος του Συνεδρίου που θα διεξαχθεί στο πανέμφορο νησί.

Η ιστορία και το όραμα της FWA

Η πρόεδρος της FWA, Aνέτ Στιούαρτ

H Financial Women’s Association είναι μεν αμερικανική Ένωση Γυναικών, όμως απλώνεται σε ολόκληρη τον πλανήτη, διαθέτοντας σήμερα πάνω από 800 μέλη σε όλον τον κόσμο, κατά βάση κορυφαία στελέχη διεθνών οικονομικών οργανισμών, μεγάλων τραπεζών και επιχειρήσεων, με στόχο την υποβοήθηση της επαγγελματικής ανάπτυξης και προόδου των γυναικών μέσω της εκπαίδευσης και κατάρτισης, της καθοδήγησης, των υποτροφιών, της δικτύωσης και διαμόρφωσης συμμαχιών σε όλη την οικονομική και επιχειρηματική κοινότητα. Στόχος της να αναδεικνύει τις γυναίκες – επιχειρηματικά στελέχη, leaders της επόμενης μέρας και να αυξήσει το ποσοστό των γυναικών στις διευθυντικές θέσεις – “κλειδιά” οικονομικών οργανισμών και επιχειρήσεων.

Η διαδρομή της FWA ξεκινάει από το 1956, όταν οκτώ γυναίκες που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις της Wall Street υπέβαλαν αίτηση για να ενταχθούν στο Young Men’s Investment Association, συνάντησαν όμως άρνηση. Τότε αυτές προχώρησαν στην ίδρυση της Ένωσης Επενδύσεων Νέων Γυναικών, η οποία αργότερα εξελίχθηκε στον Οικονομικό Οργανισμό Γυναικών το 1965. Από την πρώτη τους εκδήλωση το 1957 – ένα γεύμα με προσκεκλημένο διακεκριμένο ομιλητή- η νέα οργάνωση γνώρισε σημαντική ανάπτυξη. Κάθε χρόνο διοργανώνει πάνω από 100 εκδηλώσεις σε διάφορες χώρες. Η επόμενη μάλιστα, αφορά ζωντανή συζήτηση, την επόμενη Τετάρτη, με την επικεφαλής της Standard and Poor’s Global Ratings, Martina Cheung, όμως η σημαντικότερη είναι το ετήσιο Συνέδριο, το οποίο φέτος θα διεξαχθεί στην Ελλάδα. Έδρα της, η Νέα Υόρκη με τα γραφεία της στην διάσημη 5η Λεωφόρο, πολύ κοντά στο Rockefeller Center και την Times Square.

Όπως κάθε χρόνο σε κάθε αντίστοιχο Συνέδριο της FWA, προηγήθηκε εκδήλωση -προπομπός, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, σε συνεργασία της FWA με το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (HACC). Σε αυτήν μίλησαν, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της FWA, Aνέτ Στιούαρτ, – αργότερα σε ανάρτησή της χαρακτήρισε το κλίμα που επικράτησε ενθουσιώδες-, η εκτελεστική διευθύντρια του HACC, Eυτυχία Πυλαρινού – Πάιπερ, ο διευθυντής του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Νέας Υόρκης, Νικόλαος Θωμόπουλος, ο εταίρος και επικεφαλής των Βιομηχανικών Υπηρεσιών της CVC, Τζέιμς Χριστόπουλος και ο ιδρυτής της ΝΥΑΤΗ Group, Μιχάλης Γκατζώνης.

Διαβάστε ακόμη    

ΕΝΦΙΑ: Τι θα δούμε στα νέα εκκαθαριστικά που «βγαίνουν» μέσα στο Σαββατοκύριακο (οδηγός)

Καθολική επέκταση των πληρωμών IRIS – Χαμηλώνουν οι προμήθειες και στα POS 

ΕΚΠΑ: Κατά 1,6 βαθμούς αυξήθηκε η θερμοκρασία την τελευταία δεκαετία σε σχέση με την περίοδο 1971-1980 (πίνακες + διαγράμματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version