Ξημερώματα Τετάρτης στη Μάνδρα, λίγη ώρα μετά το πέρασμα της «Νεφέλης» και η εικόνα της δεν διαφέρει και πολύ από εκείνη της 15ης Νοεμβρίου 2017 όταν 24 συνάνθρωποί μας είχαν βρει τραγικό θάνατο από την τότε θεομηνία. 

Περίπου, εφτάμιση μήνες μετά και χωρίς κανένα αντιπλημμυρικό έργο, οι κάτοικοι της Μάνδρας ξύπνησαν από τον ίδιο εφιάλτη. Λασπωμένοι, αποκαρδιωμένοι, αποκαμωμένοι με υγρασία στα κόκαλα και στο βλέμμα, αλλά και ένα «κατηγορώ» στο στόμα για όλους εκείνους της Περιφέρειας και του κράτους που τον Νοέμβριο του 2017 τους έταξαν πολλά. 

Εκατοντάδες ήταν οι κλήσεις κατοίκων της Μάνδρας και της Μαγούλας για πλημμυρισμένα σπίτια και επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια που η «Νεφέλη» περνούσε πάνω από τα κεφάλια τους μετατρέποντας τους δρόμους σε χείμαρρους, που παρέσερναν ό,τι έβρισκαν στο πέρασμά τους και τα υπόγεια σπιτιών και καταστημάτων σε λίμνες. 

«Κάθε φορά που βρέχει κάνουμε το σταυρό μας για να μην πνιγούμε. Εδώ και τόσους μήνες δεν έχει γίνει κανένα αντιπλημμυρικό έργο και ορίστε το αποτέλεσμα. Να είμαστε με σκούπες και λάστιχα για να βγάζουμε τη λάσπη από τα σπίτια και τις επιχειρήσεις μας και να λέμε και ευχαριστώ που δεν πνιγήκαμε» λέει ο κ. Κώστας.

«Δεν το αντέχουμε είμαστε με ψυχοφάρμακα όλη η Μάνδρα. Είδαμε τη στάθμη να ανεβαίνει είχε πάρα πολύ νερό όχι στο ύψος του Νοέμβρη αλλά έγλυφε το μαγαζί και ανεβήκαμε στην οικοδομή και περιμέναμε να κατεβεί το νερό για να καθαρίσουμε» θα πει η κυρία Νίκη.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της οδού Κοροπούλη, εκεί όπου σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες καταστροφές τον Νοέμβριο του 2017 βρέθηκαν και πάλι θεατές στο ίδιο ακριβώς έργο με τη μόνη, ευχάριστη, διαφορά πως δεν θρήνησαν συνανθρώπους τους όπως πριν από εφτάμιση μήνες. Σε εκείνο τον δρόμο έβλεπε κανείς γυναίκες, άνδρες και παιδιά με λάστιχα στα χέρια, να παλεύουν με το τέρας της λάσπης. 

Η απουσία της Περιφέρειας ήταν η αιτία ώστε πολλοί κάτοικοι της Μάνδρας να ξεσπάσουν για τα αντιπλημμυρικά έργα που έμειναν στις υποσχέσεις, μεταξύ των οποίων και η δήμαρχος Μάνδρας κυρία Ιωάννα Κριεκούκη αλλά με ανακοίνωσή της η κυρία Δούρου «έβαλε» τα πράγματα στη θέση τους αφού όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. «Tα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Μάνδρας προχωράνε με ρυθμούς – ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα» και βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την σύμβαση με τον εργολάβο και την έναρξη τους, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής, σημειώνοντας ότι από την έναρξη της νεροποντής οι υπηρεσίες της ήταν σε πλήρη ετοιμότητα – συνδράμοντας και την Πυροσβεστική – για την αποτροπή του κινδύνου από τα «πρωτόγνωρα» πλημμυρικά φαινόμενα.

Φαινόμενα, προσθέτει η ανακοίνωση, που σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με τη κλιματική αλλαγή, π.χ. στη Σαμοθράκη, την Κρήτη, το Βόλο, τη Χαλκιδική κ.α. χωρίς κανείς όμως να αναζητήσει ευθύνες από τους κατά τόπους περιφερειάρχες, όπως «συμβαίνει μόνο στην περίπτωση της Αττικής και της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου», διαπιστώνει η Περιφέρεια χαρακτηρίζοντας τη στάση αυτή ως «επιλεκτική ντροπή και επιλεκτικό καταλογισμό ευθυνών». Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες βροχοπτώσεις αναφέρει ότι η Περιφέρεια από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η έντονη νεροποντή στο δήμο Μάνδρας ήταν σε πλήρη ετοιμότητα και σε άμεση επικοινωνία με τη δήμαρχο, ενώ απέστειλε και δύο μηχανήματα έργου για υποβοήθηση του έργου της Πυροσβεστικής.

mandraaaaa.jpg

Αναφορικά με την πορεία των διαδικασιών για την έναρξη των έργων υπογραμμίζει ότι σε επτά μόνο μήνες έγινε η νέα χάραξη, η μελέτη και ο σχεδιασμός του δρόμου, ο οποίος στο καταστροφικό φαινόμενο του περασμένου Νοεμβρίου κυριολεκτικά, είχε μετατραπεί σε κοίτη του ποταμού. Γεγονός που απαιτούσε ουσιαστική επαναχάραξη με ταυτόχρονη προώθηση όλων των διαδικασιών και «ρυθμούς, πρωτόγνωρους για τα δεδομένα της χώρας».

Η Περιφέρεια υπενθυμίζει ότι η μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου που εκκρεμούσε από το 2015 δόθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση τον Μάρτιο του 2018. Στο μεταξύ, σημειώνει, το έργο έχει δημοπρατηθεί με κατεπείγουσες διαδικασίες και από τις 6 Ιουνίου βρίσκεται υπό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο αναμένοντας την έγκριση για να ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβαση με τον εργολάβο και να ξεκινήσουν οι εργασίες καθώς «έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία της επίταξης».

mandra5.jpg

Εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητα εκατοντάδες οδηγοί

Απίστευτη ταλαιπωρία έζησαν και όσοι οδηγοί βρέθηκαν να κινούνται στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου λίγο πριν τις 16:00 το απόγευμα της Τετάρτης. 
Μια ξαφνική νεροποντή που κράτησε αρκετή ώρα ήταν αρκετή για να κλείσει ο δρόμος και στα δύο ρεύματα στο ύψος του 29,5 χιλιομέτρου, εξαιτίας χειμάρρου που κατέβασε λάσπες και πάρα πολλά φερτά υλικά. 

Αποτέλεσμα ήταν να εγκλωβιστούν τα αυτοκίνητα που κινούνταν εκεί, δημιουργώντας ουρά ενός χιλιομέτρου. 
Λίγο αργότερα έκλεισαν και τα διόδια στην Ελευσίνα με τους οδηγούς που κατευθύνονταν προς Κόρινθο να αναγκάζονται σε αναστροφή. 

Το «έμφραγμα» γρήγορα επεκτάθηκε προς Αθήνα με την ουρά των ακινητοποιημένων αυτοκινήτων να φτάνει μέχρι το Δαφνί και την Αστυνομία να εκτρέπει προς τη Αττική Οδό τόσο τα αυτοκίνητα που κινούνταν προς Κόρινθο όσο και αυτά που είχαν προορισμό την Αθήνα. 

Στο μεταξύ όμως στην Αττική Οδό είχαμε και εκεί πρόβλημα αφού κλειστές ήταν οι έξοδοι προς Μάνδρα και Μαγούλα. 

Οι λάσπες και τα φερτά υλικά είχαν καλύψει το οδόστρωμα της εθνικής οδού σε πλάτος 50 μέτρων και οι προσπάθειες των συνεργείων επικεντρώθηκαν κυρίως στο να ανοίξουν τη Λωρίδα Έκτατης Ανάγκης ώστε να απεγκλωβίσουν τα αυτοκίνητα που ήταν ακινητοποιημένα στο σημείο. Μετά από πολύωρες προσπάθειες κατάφεραν να ανοίξουν το δρόμο και έτσι σιγά-σιγά άρχισαν να απομακρύνονται τα αυτοκίνητα. 

Λίγο μετά τις 18:00 άνοιξαν και τα διόδια της Ελευσίνας και η κυκλοφορία προς Αθήνα αποκαταστάθηκε, με αυτήν προς Κόρινθο να γίνεται από δύο μόνον λωρίδες κυκλοφορίας και με μεγάλη δυσκολία. Στις 19:00 το απόγευμα της Τετάρτης τα οχήματα με κατεύθυνση τα διόδια Ελευσίνας προς Κόρινθο σχημάτιζαν ουρά ενός χιλιομέτρου, ενώ κλειστός για ώρες παρέμεινε ο δρόμος από Κόρινθο προς Αθήνα μετά τη διασταύρωση με την Αττική Οδό. 

Λίγο μετά τις 18:30 κανονικά διεξάγονταν και η κυκλοφορία στην Αττική Οδό με εξαίρεση την έξοδο προς Μάνδρα που παρέμενε κλειστή αφού οι παρακείμενοι δρόμοι ήταν γεμάτοι από λάσπες, πέτρες και φερτά υλικά (κλαδιά, σκουπίδια κτλ). 

Εξαιτίας όλων των παραπάνω, η ταλαιπωρία των οδηγών ήταν απίστευτη με δεκάδες από αυτούς να καταγγέλλουν την παντελή απουσία της Τροχαίας, που είχε σαν αποτέλεσμα να παραμείνουν ακινητοποιημένοι για ώρες στο δρόμο. 

mandra6.jpg

Περισσότερα στο protothema.gr