search icon

Ελλάδα

Σε αλλαγή των δεδομένων λόγω Τραμπ ελπίζει η κυβέρνηση

Ελπίδες για λύση στο αδιέξοδο για το ελληνικό πρόγραμμα από τον «από μηχανής θεό»

Ελπίδες για λύση στο αδιέξοδο για το ελληνικό πρόγραμμα από τον «από μηχανής θεό», έχουν κυβερνητικοί κύκλοι, προσδοκώντας στο συνδυασμό δύο πραγμάτων: Την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ και την αρνητική εισήγηση που πιθανότατα θα κάνει ο Πολ Τόμσεν σχετικά με νέα χρηματοδότηση προς την Ελλάδα.

Μετά τις 20 Ιανουαρίου που αναλαμβάνει καθήκοντα ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πολύ πιθανό ότι θα διαφοροποιηθεί και η αμερικανική γραμμή της ενεργούς ανάμειξης στο ελληνικό ζήτημα μέσω ΔΝΤ, ιδιαίτερα καθώς όλα δείχνουν ότι η εισήγηση των τεχνοκρατών του Ταμείου, των οποίων προΐσταται ο Πολ Τόμσεν θα είναι αρνητική σε σχέση με τη νέα χρηματοδότηση προς την Ελλάδα.

Εφόσον αυτές οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν η μόνη διέξοδος για το ΔΝΤ θα είναι να παραμείνει μεν στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, μέχρι να εξοφληθούν πλήρως τα δάνεια που έχει ήδη δώσει στη χώρα μας ή τουλάχιστον μέχρι να συζητηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος – κάτι που οι Γερμανοί δεν δέχονται πριν τις δικές τους εκλογές το φθινόπωρο του 2017.

Το ερώτημα όμως παραμένει προς το παρόν, κατά πόσον μια τέτοια λύση θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι καλύπτει την προϋπόθεσης «συμμετοχής του ΔΝΤ» την οποία έχει θέσει η γερμανική πλευρά.

Παρόλο που η ελληνική πλευρά δεν έχει άμεση γνώση των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων που διεξάγονται μεταξύ ΔΝΤ και ευρωζώνης, κυρίως δε με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κυβερνητικές πηγές βασίζονται στη θετική στάση της Κομισιόν αλλά και ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και θεωρούν πιθανό το σενάριο απεμπλοκής το οποίο θα επιτρέψει και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης χωρίς να ψηφιστούν από τώρα τα μέτρα των 4,2 δισ. ευρώ που απαιτεί το ΔΝΤ.

Για να ενισχύσει το σενάριο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται πρόταση για επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη μετά το 2018, αλλά και την ενίσχυσή του με την έννοια ότι θα προσδιορίζονται συγκεκριμένες περικοπές οι οποίες θα γίνονται αυτόματα εφόσον οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν επιτυγχάνονται. Με τον τρόπο αυτό, τα μέτρα θα περιγράφονται από τώρα, αλλά δεν θα υιοθετούνται κάτι που μπορεί να αποδεχθεί και η ελληνική πλευρά, όπως δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα.

Γ. ΣΩΖΟΣ
george.sozos01@gmail.com

Exit mobile version