Με στόχο σχολεία και πανεπιστήμια φέτος να ανοίξουν ομαλά και τα μαθήματα να γίνονται δια ζώσης και όχι με τηλεκπαίδευση, το υπουργείο Παιδείας δίνει αγώνα δρόμου για να καλύψει τα κενά στο εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά και για να δώσει τις απαραίτητες κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών.
Σε ό,τι αφορά τα τεστ για τον κορωνοϊό, οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν κάνει εμβόλιο θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τα rapid test ή τα μοριακά, γεγονός που θα τους επιβαρύνει κατά 40 ευρώ την εβδομάδα.
Για τους μαθητές θα διατίθενται δωρεάν self test, ενώ οι φοιτητές θα προσέρχονται στα πανεπιστήμια με αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Ακόμη, τόσο για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όσο και για τα πανεπιστήμια και τις υπόλοιπες δομές εκπαίδευσης, θα υπάρχει σχετική πλατφόρμα, στην οποία θα καταχωρούνται όλα τα στοιχεία για τεστ, εμβόλια κτλ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας:
- Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να προσέρχονται στην εργασία τους με πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζομένου. Οι ίδιες προϋποθέσεις θα ισχύσουν και για το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους φοιτητές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
- Οι μαθητές θα προσέρχονται στη σχολική μονάδα με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα.
- Οι φοιτητές και οι πανεπιστημιακοί θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι οι ίδιες προϋποθέσεις θα ισχύσουν και για τους ίδιους. Oι φοιτητές θα πρέπει να φέρουν μαζί τους πιστοποιητικά εμβολιασμού ή πιστοποιητικά αρνητικού τεστ. Επίσης, το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει ότι θα δημιουργηθούν εμβολιαστικά κέντρα στα πανεπιστήμια για την εξυπηρέτηση φοιτητών και προσωπικού, αλλά προς το παρόν δεν έχουν γίνει σχετικές ανακοινώσεις. Εξάλλου, οι πανεπιστημιακοί έχουν προτείνει για τους φοιτητές που δεν έχουν κάνει εμβόλιο ή αρνούνται να προσκομίσουν αρνητικά τεστ, να μην έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων για έξι μήνες.
Τα νέα αναλυτικά πρωτόκολλα λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών θα ανακοινωθούν λεπτομερώς πλησιέστερα στην ημερομηνία έναρξης του σχολικού και ακαδημαϊκού έτους, λαμβανομένων υπόψιν πάντοτε των συστάσεων της Επιτροπής των Ειδικών.
Επίσης, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής θα στείλει οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον οδικό χάρτη της νέας σχολικής χρονιάς, οδηγίες για τη διαχείριση της ύλης, τις απαραίτητες επαναλήψεις, την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των μαθητών και άλλες κατευθυντήριες γραμμές.
Το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι παροτρύνει τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί «να σπεύσουν να αξιοποιήσουν αυτήν την ασπίδα προστασίας από τον κορωνοϊό, πριν την έναρξη της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς», καθώς στόχος είναι η προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας και η απρόσκοπτη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών.
Διαβάστε ακόμη
Αγώνας επιβίωσης για τις ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρείες
Οριστικό: Ποιοι μπορούν πλέον να αναλάβουν υποθέσεις υπερχρεωμένων – Όλες οι λεπτομέρειες
Eurostat: Οι νέοι στην Ελλάδα αργούν να φύγουν από το σπίτι των γονιών τους