search icon

Ελλάδα

Σαντορίνη: Απαγόρευση της δόμησης στην Καλντέρα και αύξηση στα 40 στρέμματα της αρτιότητας για ξενοδοχεία

Αυξάνονται στα 8 στρέμματα τα όρια για κατοικία - Τι προβλέπει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του ΥΠΕΝ για το νησί που παρουσιάστηκε χθες στους κατοίκους

Την απαγόρευση της δόμησης στην περιοχή της Καλντέρας και της Θηρασιάς για λόγους ασφαλείας από κατολισθητικά φαινόμενα και προστασίας του τοπίου προτείνει μεταξύ άλλων το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το νησί της Σαντορίνης που παρουσίασε χθες ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης.

Το πέπλο της καθολικής προστασίας επεκτείνεται στις περιοχές Natura και στα νησιά της Σαντορίνης δηλαδή στη Νέα και Παλαιά Καμένη, Άσπρου –Χριστιανά, Ασκανιά και Εσχάτη. Aπό τα μέτρα προστασίας εξαιρούνται τα έργα αντιστήριξης των πρανών της Καλντέρας μόνο στα σημεία που υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης, λιμενικές εγκαταστάσεις, οδικές παρεμβάσεις κ.α.

Το ΕΠΣ που παρουσιάστηκε χθες σε μία κατάμεστη αίθουσα στο πολιτιστικό κέντρο Μπελλώνειο της  Σαντορίνης παρουσία κατοίκων, φορέων της αυτοδιοίκησης και βουλευτών του νησιού, επιφέρει σημαντικές αλλαγές στους όρους δόμησης, δίνοντας την χαριστική βολή στην ανέγερση νέων ξενοδοχειακών μονάδων.

Κόλαφος η πρόταση για νέα ξενοδοχεία

Όπως και στο αντίστοιχο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Μυκόνου έτσι και στην Σαντορίνη το ΥΠΕΝ προτείνει τρία εναλλακτικά  σενάρια για την ανάπτυξη του νησιού με προβολές για τα επόμενα 30 χρόνια που θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβούλευσης. Από τα σενάρια αυτά το υπουργείο προτείνει το δεύτερο (Σενάριο Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων –Υψηλής Προστασίας), το οποίο διαφοροποιεί τις αρτιότητες ανά χρήση. Στο πλαίσιο αυτό η πρόταση του υπουργείου και της μελετητικής ομάδας Σαμαρά που εκπόνησε το ΕΠΣ της Θήρας, είναι η αρτιότητα να ανέβει στα 40 στρέμματα για την τουριστική δραστηριότητα με συντελεστή δόμησης 0,15, που αντιστοιχεί στις 150 κλίνες. Σήμερα, δικαίωμα δόμησης τουριστικών εγκαταστάσεων παρέχουν τα 8 στρέμματα (και κατά παρέκκλιση τα 4 στρέμματα) στις ζώνες πλάτους 200 μέτρων που περιβάλλουν τους οικισμούς και τα 15 στρέμματα στις υπόλοιπες εκτός σχεδίου περιοχές. Αντίστοιχα για την κατοικία η αρτιότητα αυξάνεται στα 8 από τα 4 στρέμματα που είναι σήμερα, προκαλώντας ένα κύμα αντιδράσεων κατά την χθεσινή παρουσίαση από κατοίκους του νησιού, που έκαναν λόγο για «τιμωρία» της μικροιδιοκτησίας και απαξίωση περιουσιακών στοιχείων που προορίζονταν από τους ντόπιους για τα παιδιά τους. Υπήρξε μάλιστα κάτοικος της Σαντορίνης μηχανικός στο επάγγελμα που πρότεινε η αρτιότητα των 4 στρεμμάτων να διατηρηθεί αυστηρά για τους μόνιμους κατοίκους του νησιού και μετά την θεσμοθέτηση του ΕΠΣ.

Σε ότι αφορά τις αρτιότητες για τις υπόλοιπες χρήσεις στον τομέα των υποδομών (αθλητικές εγκαταστάσεις, αναψυκτήρια, έργα ΑΠΕ, γεωργικές αποθήκες κ.α)  καθορίζονται στα 10 στρέμματα πλην λοιπών εμπορικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων που είναι τα 6. Στα 4 στρέμματα προορίζεται η αρτιότητα για χρήσεις περίθαλψης, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, γραφεία ενώ πέφτει στα 2 στρέμματα μόνο για την ανάπτυξη κοινωνικής κατοικίας για την στέγαση κυρίως εργαζόμενων στο νησί.

Οι ζώνες

Το ΕΧΠ προτείνει συγκεκριμένες ζώνες υποδοχής δραστηριοτήτων, με κατάλληλους πολεοδομικούς όρους και περιορισμούς, ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί μια πολιτική μείωσης ή απαγόρευσης νέων δραστηριοτήτων εκτός των συγκεκριμένων περιοχών. Στόχος είναι ένα πιο ισορροπημένο πρότυπο χωρικής οργάνωσης πάνω στην οποία θα στηριχθεί η μελλοντική ανάπτυξη της Θήρας ως τουριστικού προορισμού υψηλού επιπέδου, αλλά και χώρου εφαρμογής ολοκληρωμένων πολιτικών προστασίας.

Στο πλαίσιο αυτό αναθεωρείται το σύνολο των ζωνών οικιστικού ελέγχου (ΖΟΕ) και προτείνονται: Αρχαιολογικές  Ζώνες και περιοχές Natura με προτεραιότητα τις αγροτικές χρήσεις, περιοχές Προτεραιότητας της Γεωργικής Δραστηριότητας στις οποίες εντάσσονται οι περιοχές Αερολιμένας-Οία,  το παραλιακό μέτωπο Βλυχάδας, Εμπορείο –Περίσσα, Θηρασιά και  Ζώνη Προστασίας Περιμετρικά των οικισμών στην περιοχή της Θήρας με σκοπό την συγκράτηση της εκτός σχεδίου δόμησης. Στην ίδια κατηγορία υπάγεται επίσης η Ζώνη Τουρισμού-Αναψυχής στον Μονόλιθο αλλά και η Ζώνη Παραγωγικών Δραστηριοτήτων και Κεντρικών Λειτουργιών στις οποίες υπάγεται  ο Αερολιμένας Θήρας και ο νέος επιβατικός και εμπορικός λιμένας που θα εγκατασταθεί στον Μονόλιθο.

δόμησηανοικοδόμηση,δομη

Λελογισμένες επεκτάσεις

Το ΕΠΣ, προτείνει περιορισμένες επεκτάσεις οικισμών στις περιοχές Οία, Θόλος, Ημεροβίγλη, Θήρα που δικαιολογούνται από τα πληθυσμιακά μεγέθη. Ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε χθες ότι ο σχεδιασμός απέφυγε μεγαλύτερες επεκτάσεις καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα κινδύνευε να θεωρηθεί από το ΣτΕ «ξεχείλωμα» οικισμών.

Σύμφωνα με τις προτάσεις του προκρινόμενου ΕΠΣ Θήρας:

-Το τοπίο διαρθρώνεται σε ενότητες, με ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά και φυσιογνωμία, ως υποδοχείς ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού και γεωργικής δραστηριότητας.

-Καθορίζονται τρεις επιμέρους περιοχές τοπίου καλλιέργειας αμπελιών, με προοπτική να εξελιχθούν σε ΠΟΠ, και συμπληρώνονται με μια επιπλέον ζώνη γεωργικής δραστηριότητας και συμβατών χρήσεων στην ανατολική ακτή της Θήρας.

-Για την ανάδειξη και προστασία των οικισμών, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, προτείνεται από το ΕΠΣ η οριοθέτηση των παραδοσιακών οικισμών προ του ’23 Θόλος, Φοινικιά και Ημεροβίγλι, που δεν έχουν μέχρι σήμερα οριοθετηθεί και η επανέγκριση του ορίου των 18 οριοθετημένων οικισμών. Για το σύνολο των παραπάνω οικισμών (με εξαίρεση τον οριοθετημένο οικισμό της Περίσσας) προτείνεται ζωνοποίηση σύμφωνα με τις προβλέψεις του σχεδίου ΠΔ, που το ΥΠΕΝ έθεσε υπόψη των μελετητών.

Από σήμερα Παρασκευή 15 Νοεμβρίου και για 5 ημέρες, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και φορείς, θα μπορούν να παραθέτουν σχόλια και  προτάσεις για το  ΕΠΣ της Θήρας στην Πλατφόρμα Συμμετοχής που έχει δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στη διεύθυνση: https://polsxedia.ypen.gov.gr.

Τονίζεται ότι η διαδικασία της διαβούλευσης θα πραγματοποιηθεί, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία, επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ΕΠΣ Μυκόνου και δεν θα πρέπει να συγχέεται με την παράθεση σχολίων στην προαναφερόμενη πλατφόρμα του ΥΠΕΝ, με την οποία για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να υποβάλλουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους για τα προκρινόμενα σενάρια ανάπτυξης του πρώτου σταδίου εκπόνησης της μελέτης για την περιοχή τους.

Με αφορμή το ΕΠΣ, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ανάφερε ότι σκοπός του είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάπτυξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, καθώς και η ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Στο πλαίσιο του Σχεδίου, προτείνονται συγκεκριμένες ζώνες υποδοχής δραστηριοτήτων, με πολεοδομικούς όρους και περιορισμούς. Κατά αυτόν τον τρόπο θα μπορεί όπως τονίζει να υλοποιηθεί μια πολιτική μείωσης ή απαγόρευσης νέων δραστηριοτήτων εκτός των συγκεκριμένων περιοχών.

«Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Θήρας είναι ένα από τα πλέον σημαντικά ΕΠΣ (18 στο σύνολο) που περιλαμβάνονται στο εμβληματικό Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης» αναφέρει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Νίκος Ταγαράς.

Στόχος όπως τονίζει είναι  να προστατευθεί ο εξωαστικός χώρος και η ισχυρή φυσιογνωμία του νησιού και να διατηρηθούν ταυτόχρονα οι υφιστάμενες οικιστικές και εμπορικές – τουριστικές αναπτύξεις. «Μέσα από τον πολεοδομικό σχεδιασμό στοχεύουμε να διαφυλάξουμε τη μοναδικότητα του τοπίου της Σαντορίνης όπως ταυτόχρονα και το αναπτυξιακό του πρόσημο. Και αυτό μπορεί να γίνει με σαφείς κανόνες για όλους στην οργάνωση του χώρου».

Διαβάστε ακόμη

Φορτσάρει η ABC, το κοινό σχήμα των ΤΕΜΕΣ – Intracom – Προκοπίου για την Ακτή Β’ Βούλας (pic) 

Capital Economics: Ο Τραμπ, ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο ρόλος του φυσικού αερίου (γραφήματα)

Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες – Μειώνονται οι στόχοι των MREL

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version