search icon

Ελλάδα

Ρώσος πρέσβης για κυπριακή ΑΟΖ: Κάθε δραστηριότητα να είναι σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο

«Ελπίζουμε ότι εμπλεκόμενες χώρες δεν θα κάνουν τα βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην περαιτέρω ένταση και δεν θα δημιουργήσουν επιπρόσθετα εμπόδια προς την επίλυση του Κυπριακού» είπε ο Αντρέι Μασλόφ - «Τα S-400 έχουν εντελώς αμυντικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν κανένα κίνδυνο για την Ελλάδα, η οποία διαθέτει τα ρωσικά συστήματα S-300» είπε ο πρεσβευτής της Ρωσίας

«Ανησυχούμε για την κλιμάκωση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο. Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα πρέπει να είναι σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο», σχολίασε το πρωί της Δευτέρας ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ για την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Και ελπίζουμε ότι οι εμπλεκόμενες χώρες δεν θα κάνουν τα βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην περαιτέρω ένταση στην περιοχή και δεν θα δημιουργήσουν επιπρόσθετα εμπόδια για την επίλυση του Κυπριακού, πρόσθεσε ακόμα ο κ. Μασλόφ, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Είναι αξιοσημείωτο πάντως το γεγονός πως παρότι Ουάσινγκτον, Βερολίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες και η μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας έχει καταδικάσει με σκληρές ανακοινώσεις την τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, η Μόσχα, μέσω των πολύ προσεκτικών δηλώσεων του κυρίου Μασλόφ τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων, απευθυνόμενη και στις δύο πλευρές.

Αναφερόμενος στην προμήθεια των πυραυλικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία και την διαμάχη που έχει προκληθεί με τις ΗΠΑ, ο πρέσβης υποστήριξε πως στην περίπτωση αυτή, «όσον αφορά στα S-400, η Ρωσία δεν παραβιάζει καμία διεθνή συμφωνία. Αυτά τα συστήματα έχουν εντελώς αμυντικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν κανένα κίνδυνο για την Ελλάδα, η οποία διαθέτει και τα ρωσικά συστήματα S-300».

Στην συνέχεια, ο κ. Μασλόφ -μιλώντας ελληνικά- αναφέρθηκε στην Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας πως η Ρωσία αναγνώρισε τη γειτονική χώρα με την καινούρια της ονομασία. Ωστόσο, πρόσθεσεο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα: «Η επίλυση του παλιού ονοματολογικού θέματος άνοιξε τον δρόμο στην βεβιασμένη ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην βορειοατλαντική συμμαχία και βεβαίως αυτή η πορεία δεν θα συμβάλει στην ασφάλεια και στην σταθεροποίηση της κατάστασης στα Βαλκάνια. Γενικά τα τελευταία χρόνια βλέπουμε τις προσπάθειες ορισμένων χωρών να δημιουργήσουν μια νέα τάξη πραγμάτων, που δεν βασίζεται στο διεθνές δίκαιο αλλά σε κανόνες που οι ίδιες οι χώρες δημιουργούν και μετά παρουσιάζουν ως άποψη της διεθνούς κοινότητας. Εμείς απορρίπουμε εκείνους επιθυμούμε την ανάπτυξη των σχέσεων με όλες τις βαλκανικές χώρες σε διμερές επίπεδο και είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε τις σχέσεις αυτές, στον βαθμό που οι χώρες αυτές το επιθυμούν».

Exit mobile version