search icon

Ελλάδα

Ρύθμιση Φλωρίδη βάζει φρένο στις πρόωρες αποφυλακίσεις

Η ρύθμιση αφορά κακουργήματα όπως φόνοι, ληστείες, βιασμοί, παιδοφιλία και κακοποίηση

Φρένο στις πρόωρες αποφυλακίσεις για σοβαρά εγκλήματα που υπό προϋποθέσεις μπορούν να αποφασιστούν από τα αρμόδια Συμβούλια Πλημμελειοδικών με την έκτιση μόλις των 2/5 της ποινής βάζει διάταξη Φλωρίδη, με την οποία η χώρα μας συμμορφώνεται με παλαιότερες και πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Στρασβούργο.

Με τη ρύθμιση αυτή τα θύματα θα έχουν στο εξής λόγο για την υπό όρους αποφυλάκιση καταδικασμένων για εγκλήματα, όπως οι δολοφονίες, οι κακοποιήσεις, οι βιασμοί, η παιδοφιλία. Οπως προβλέπει μεταξύ άλλων η διάταξη, «δικαιούται να καταθέσει γραπτό υπόμνημα ενώπιον της γραμματείας του αρμόδιου συμβουλίου πλημμελειοδικών (σ.σ.: που αποφασίζει για την πρόωρη αποφυλάκιση ή μη) το πρόσωπο (σ.σ.: το θύμα ή οι συγγενείς του) που είχε δηλώσει υποστήριξη της κατηγορίας, αφού ειδοποιηθεί με κάθε πρόσφορο τρόπο πέντε τουλάχιστον ημέρες πριν τη συνεδρίαση».

Κατηγορία εγκλημάτων

Η δυνατότητα αυτή προβλέπεται για την ειδική κατηγορία των εγκλημάτων που ενέχουν στοιχεία βίας ή στρέφονται κατά της γενετήσιας ελευθερίας -για παράδειγμα, η ανθρωποκτονία, η σωματεμπορία, ο βιασμός, η απόπειρα ανθρωποκτονίας, η ενδοοικογενειακή βία- και ίσως δημιουργούν στο θύμα ή στους δικούς του ανθρώπους επιφυλάξεις και φοβίες για τον κίνδυνο αντεκδίκησης ή επανάληψης των εγκλημάτων από τον δράστη, εφόσον αυτός ανακτήσει την ελευθερία του μέσω της απόφασης του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής. Με τον τρόπο αυτό έχει και το θύμα λόγο στο στάδιο της διαμόρφωσης κρίσης του συμβουλίου, αλλά και λαμβάνει γνώση των διεργασιών για την τύχη του δράστη ή της δράστιδας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την περίπτωση που το θύμα διαμένει στην ίδια περιοχή ή εργάζεται στο ίδιο περιβάλλον με τον καταδικασμένο προκειμένου, εφόσον αποφασιστεί η αποφυλάκισή του, να επιβάλει τους πρόσφορους και αναγκαίους περιοριστικούς όρους.

Η «με κάθε πρόσφορο μέσο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην προτεινόμενη διάταξη, ενημέρωση του θύματος -που δεν προβλέπεται σήμερα- θεσμοθετείται επίσης προκειμένου να γνωρίζει και αν χρειαστεί να λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα αυτοπροστασίας, μεταξύ των οποίων κυρίως την αποφυγή συναναστροφής του με τον δράστη και την ψυχολογική υποστήριξή του. Σημειώνεται ότι είναι αρκετές οι περιπτώσεις καταδικασμένων που αποφυλακίζονται με περιοριστικούς όρους και ξαναεγκληματούν, όπως και θυμάτων που ζουν με τον φόβο από τη στιγμή που οι δράστες αποφυλακίζονται -και μάλιστα πρόωρα- με όρους.

Είναι ενδιαφέρον ότι προσεχώς πρόκειται να ξεκινήσει στο Εφετείο η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης της επίθεσης με βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου από την Εφη Κακαράντζουλα, η οποία είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή φυλάκισης 15 χρόνων και 3 μηνών χωρίς ελαφρυντικά.

Ωστόσο, σε έναν χρόνο η δράστις θα έχει δικαίωμα να ζητήσει την αποφυλάκισή της υπό όρους, ένα ενδεχόμενο για το οποίο έχει μιλήσει δημοσίως η Παλιοσπύρου: «Προσπαθώ να μην το σκέφτομαι, δεν μου είναι πολύ ευχάριστο, δεν με κάνει να νιώθω ασφαλής. Πολύ δύσκολο συναίσθημα, αλλά αν το σκεφτείς με τη λογική ότι ένας άνθρωπος σε έχει κυνηγήσει κυριολεκτικά για να σε σκοτώσει μία, δύο και τρεις και πέντε φορές και δεν έχει μετανιώσει παρόλο που έχει συλληφθεί και έχει περάσει δύσκολα στη φυλακή… Αν όλα αυτά δεν την έχουν κάνει να μετανοήσει, τότε ναι, ανησυχώ». Με τη ρύθμιση Φλωρίδη η Ιωάννα Παλιοσπύρου θα έχει δικαίωμα να καταθέσει υπόμνημα στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Θήβας, ενώ θα γνωρίζει εκ των προτέρων το αίτημα για αποφυλάκιση από την Κακαράντζουλα. Το ίδιο θα ισχύσει μόλις ψηφιστεί η διάταξη και για τα θύματα κακοποίησης.

Οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι με τη διάταξη που προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης η Ελλάδα σπεύδει να εναρμονίσει τη νομοθεσία της με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο προσφεύγουν πολίτες για παραλείψεις κρατών – είναι μάλιστα η πρώτη χώρα που το πράττει. Η σχετική νομολογία πάει πίσω στο 2014, μετά την προσφυγή πολίτη κατά της Κροατίας: τότε το ΕΔΑΔ είχε αποφανθεί ότι «η τυχόν πρόωρη (ευεργετική) αποφυλάκιση (ή αμνηστία) των φυλακισμένων για ανθρωποκτονίες ελέγχεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου υπό το φως του δικαιώματος στη ζωή και νομιμοποιούνται οι συγγενείς των θυμάτων να προσφεύγουν, με την ανωτέρω αιτίαση, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Exit mobile version