Η Ελλάδα αναμένει νέα συμφωνία με τη Βουλγαρία για την προμήθεια νερού, ενώ οι αγρότες εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις καλλιέργειές τους.

Η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, λόγω της πολιτικής αστάθειας στη Βουλγαρία, έχει οδηγήσει σε κινητοποιήσεις, με αγρότες να αποκλείουν την πόλη Καστανιές. Το νερό από τη Βουλγαρία αποτελεί ζωτικής σημασίας πόρο για τις καλλιέργειες, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς υποδομές αποθήκευσης στην Ελλάδα. Παρά την ελπίδα για έναρξη νέων συνομιλιών, η επίτευξη συμφωνίας έως την 1η Μαΐου παραμένει αβέβαιη, αφήνοντας τους αγρότες σε απόγνωση.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Reuters, οι αγρότες απέκλεισαν τη βόρεια πόλη Καστανιές αυτή την εβδομάδα κατηγορώντας την κυβέρνηση για το ότι δεν εξασφάλισε συμφωνία πριν από το καλοκαίρι. Αξιωματούχοι του ελληνικού ΥΠΕΝ υποστηρίζουν ότι “η πολιτική αστάθεια στη Βουλγαρία και οι διαδοχικές προσωρινές κυβερνήσεις έχουν καθυστερήσει τις συνομιλίες”.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη συμφωνία, το υπουργείο Γεωργίας της Βουλγαρίας ανέφερε σε δήλωσή του: “Είναι σημαντικό η Βουλγαρία να καλύπτει πρώτα και κύρια τις δικές της εθνικές ανάγκες σε νερό … και στη συνέχεια τις ανάγκες των γειτονικών χωρών”.

Σύμφωνα με την προηγούμενη συμφωνία, η Βουλγαρία απελευθέρωσε 186 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως από υδροηλεκτρικά φράγματα στον Έβρο, μια περιοχή χωρίς λειτουργικούς ταμιευτήρες ή φράγματα. Η παροχή παραδιδόταν από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, όταν οι καλλιέργειες το χρειάζονταν περισσότερο.

Αν και η συμφωνία έληξε τον Ιούλιο, η Ελλάδα και η εθνική εταιρεία ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας υπέγραψαν την τελευταία στιγμή συμφωνία για προμήθειες μέχρι τον Σεπτέμβριο, οι όροι της οποίας δεν έχουν γνωστοποιηθεί.

Η Ελλάδα ελπίζει να ξεκινήσει ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων τον επόμενο μήνα, τώρα που η Σόφια έχει αναλάβει νέα κυβέρνηση, αλλά δεν είναι σαφές αν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την 1η Μαΐου.

“Κανείς δεν μπορεί να πει πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρισκόμαστε από μια συμφωνία”, δήλωσε ο Πέτρος Βαρελίδης, γενικός γραμματέας υδάτινων πόρων του ελληνικού υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Στο μπλόκο των Καστανιών, οι αγρότες παρέταξαν περισσότερα από 100 τρακτέρ σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η αβεβαιότητα σχετικά με τη συμφωνία για το νερό επισφραγίζει έναν μακρύ κατάλογο παραπόνων, συμπεριλαμβανομένου του αγώνα με το υψηλό κόστος ενέργειας και παραγωγής.

“Αν δεν υπάρξει μακροπρόθεσμη συμφωνία, για εμάς αυτό σημαίνει θάνατος”, δήλωσε ο 59χρονος αγρότης Νίκος Πόπτσογλου, η γη του οποίου τροφοδοτείται με νερό από τη Βουλγαρία. Ακόμη και πριν λήξει η συμφωνία, είπε ότι τα χωράφια του υπέστησαν πέρυσι μείωση της παραγωγής κατά 30-40% λόγω της ξηρασίας.

Ο Δημήτρης Δρακούδης, επικεφαλής της τοπικής ένωσης αγροτών, δήλωσε ότι το νερό από τη Βουλγαρία ήταν η μόνη πηγή που είχαν. Μια δεξαμενή νερού στην περιοχή έχει διαρροή και δεν μπορεί να συγκρατήσει νερό, δήλωσαν τοπικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

“Το πρόβλημα είναι ότι εδώ και 60 χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα, ούτε έργα υποδομής ούτε συντήρηση”, δήλωσε ο Δρακούδης.

Διαβάστε ακόμη 

Ντέκλαν Κοστέλο: Υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν στην Ελλάδα (pics)

Χάρης Καρώνης (Viva): Εγκλωβίστηκε η JP Morgan – Πλώρη για 1 δισ. και Nasdaq ως το 2028

Achim Truger: Η Γερμανία πρέπει να αλλάξει δημοσιονομική πολιτική – «Σκάνδαλο» η αντιμετώπιση της Ελλάδας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα