Τα αποκαλυπτήρια του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού EU Digital COVID Certificate, που έχει ως στόχο να διευκολύνει τη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών στις χώρες – μέλη της ΕΕ, έγιναν την Παρασκευή, από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, σε εκδήλωση παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά.
Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα είναι έτοιμη να το ενεργοποιήσει νωρίτερα από την 1η Ιουλίου, όταν θα είναι πλέον ενεργό στην ΕΕ.
Το πιστοποητικό θα στηρίζεται σε μία ενιαία μέγα – βάση δεδομένων στην οποία θα συνδυάζονται στοιχεία από τις ψηφιακές τράπεζες πληροφοριών όσων νόσησαν με Covid-19, αλλά και όσων έχουν εμβολιαστεί.
Τι θα πιστοποιεί
Το πιστοποιητικό θα πιστοποιεί ότι ο κάτοχός του:
- έχει εμβολιαστεί, πότε και με ποιο εμβόλιο
- έχει αρνητικό αποτέλεσμα τεστ
- έχει ασθενήσει από τον κορονοϊό και έχει αναρρώσει
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδειξη προγενέστερης νόσησης (άρα, ύπαρξης αντισωμάτων) θα είναι έγκυρη για έως 180 ημέρες.
Πώς θα εκδίδεται
Το EU Digital COVID Certificate θα εκδίδεται από τις εθνικές αρχές και θα είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή. Στη χώρα μας θα εκδίδεται από την Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr, με τη χρήση είτε των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet, είτε με τον ΑΜΚΑ.
Σε ενωσιακό επίπεδο απομένει μόνο η τυπική έγκριση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η επισφράγιση της συμφωνίας από το Συμβούλιο της ΕΕ.
Εκτιμάται πως το πιστοποιητικό θα μπει σε πλήρη εφαρμογή εντός ΕΕ από 1η Ιουλίου.
Η Ελλάδα, ωστόσο, προτίθεται να το εφαρμόσει νωρίτερα, με τις χώρες που είναι ήδη έτοιμες πριν από την ευρωπαϊκή πρεμιέρα. Η χώρα μας είναι ήδη σε συζητήσεις σε διμερές επίπεδο προκειμένου να εφαρμοστεί πιλοτικά μέχρι την 1η Ιουλίου το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID.
Έτσι, οι Έλληνες πολίτες από την 1η Ιουνίου θα μπορούν να μπουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδίδουν το green pass χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.
Τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα περιέχουν έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην ΕΕ.
Τα κωδικοποιημένα προσωπικά δεδομένα που περιέχει το πιστοποιητικό δεν μεταβιβάζονται μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ηλεκτρονικής υπογραφής. Η Επιτροπή θα βοηθήσει επίσης τα κράτη μέλη να αναπτύξουν λογισμικό, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι αρχές για τον έλεγχο των κωδικών QR.
Ποια εμβόλια καλύπτει;
Μέχρι στιγμής η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο τα τέσσερα που έχουν εγκριθεί επίσημα από τον ΕΜΑ, δηλαδή AstraZeneca, BioNTech/Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson.
Η ισχύς του πιστοποιητικού
Η απόδειξη προγενέστερης νόσησης – και συνεπώς ύπαρξης αντισωμάτων – είναι έγκυρη για έως 180 ημέρες, βάσει όσων συμφωνήθηκαν. Προς το παρόν, ένας πολίτης θα θεωρείται ότι έχει ανοσία, αν διαθέτει θετικό τεστ PCR, που να αποδεικνύει προγενέστερη μόλυνση. Τεστ αντισωμάτων δεν θα γίνονται δεκτά, σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν.
Στη συμφωνία δεν αποσαφηνίζεται για πόσο καιρό ένα αρνητικό τεστ PCR είναι έγκυρο για τους ταξιδιώτες.
O κανονισμός για τα πιστοποιητικά, πάντως, θα ισχύει για 12 μήνες.
Βασικά χαρακτηριστικά του πιστοποιητικού
- Ψηφιακή και έντυπη μορφή
- Κωδικός QR
- Δίδεται δωρεάν
- Τα στοιχεία αναγράφονται στην εθνική γλώσσα και στα αγγλικά
- Ισχύει σε όλες τις χώρες της ΕΕ
Θα ισχύει μόνο εντός ΕΕ;
Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα γίνει αποδεκτό σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ γεγονός που σημαίνει, ότι οι περιορισμοί που ισχύουν επί του παρόντος σε κάθε χώρα, θα μπορούν να αρθούν ώστε να γίνονται ελεύθερες οι μετακινήσεις.
Κάθε πολίτης της ΕΕ ή υπήκοος τρίτης χώρας που διαμένει νόμιμα στην ΕΕ και είναι κάτοχος Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού, θα πρέπει να εξαιρείται από περιορισμούς ελεύθερης κυκλοφορίας.
Εάν ένα κράτος μέλος εξακολουθεί να απαιτεί από κατόχους ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού να μπουν σε καραντίνα, θα πρέπει να ενημερώσει την Επιτροπή και όλα τα άλλα κράτη μέλη και να αιτιολογήσει την απόφαση αυτή.
Παρότι μέχρι αυτή τη στιγμή το πιστοποιητικό πρόκειται να ισχύει για μετακινήσεις εντός της ΕΕ, η Κομισιόν βρίσκεται σε συζητήσεις ώστε να αναγνωριστεί και σε άλλα κράτη αλλά και από όλες τις αεροπορικές εταιρείες.
Πώς θα λειτουργήσει το πιστοποιητικό
Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό περιέχει έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για προστασία από παραποίηση.
Όταν το πιστοποιητικό ελέγχεται, ο κωδικός QR σαρώνεται και η υπογραφή επαληθεύεται.
Κάθε φορέας έκδοσης (π.χ. νοσοκομείο, εμβολιαστικό κέντρο, υγειονομική αρχή) έχει το δικό του κλειδί ψηφιακής υπογραφής. Όλα αυτά αποθηκεύονται σε μια ασφαλή βάση δεδομένων σε κάθε χώρα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια ασφαλή διαδικτυακή πύλη, μέσω της οποίας θα μπορεί να επαληθευτεί η γνησιότητα του πιστοποιητικού σε ολόκληρη την ΕΕ. Τα προσωπικά δεδομένα που κωδικοποιούνται στο πιστοποιητικό δεν περνούν από την πύλη, καθώς αυτό δεν είναι απαραίτητο για την επαλήθευση της ψηφιακής υπογραφής. Η Επιτροπή θα βοηθήσει επίσης τα κράτη μέλη να αναπτύξουν ένα λογισμικό που οι αρχές θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τον έλεγχο των κωδικών QR.
Ποια προσωπικά δεδομένα αναγράφει
Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό περιέχει απαραίτητες βασικές πληροφορίες, όπως όνομα, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης και πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο όπως πότε έγινε η πρώτη και δευτερη δόση ενώ θα έχει και ένα μοναδικό αναγνωριστικό.
Τα πιστοποιητικά θα περιλαμβάνουν μόνο ένα συγκεκριμένα αριθμό προσωπικών στοιχείων, που θεωρούνται απαραίτητα και δεν θα μπορούν οι χώρες που ταξιδεύει ο ευρωπαίος πολίτης να κρατήσουν ή να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία αυτά.
Οι Αρχές θα μπορούν μόνο να ελέγχουν την εγκυρότητα και την αυθεντικότητα του πιστοποιητικού επαληθεύοντας ποιος το εξέδωσε και το υπέγραψε. Όλα τα προσωπικά δεδομένα υγείας, είναι απόρρητα και παραμένουν αποκλειστικά στη διάθεση του κράτους που εξέδωσε το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό.
Θα μπορούν οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί να ταξιδέψουν σε άλλη χώρα της ΕΕ;
Ναι. Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ. Όμως δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών, καθώς αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα στην ΕΕ. Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό θα μπορεί να πιστοποιεί τον εμβολισμό και το αρνητικό τεστ, κάτι που συχνά απαιτείται υπό τους ισχύοντες περιορισμούς δημόσιας υγείας.
Το πιστοποιητικό είναι μια ευκαιρία για τα κράτη μέλη, να προσαρμόσουν τους υφιστάμενους περιορισμούς για λόγους δημόσιας υγείας και η Κομισιόν, περιμένει να λάβουν υπόψη αυτήν την απόδειξη της κατάστασης COVID-19 των ανθρώπων για να διευκολύνουν τα ταξίδια.
Διαβάστε ακόμη:
Melia Hotels: Οι Ισπανοί που ψηφίζουν ελληνικό τουρισμό
Ανατροπή: Στο 20% η υποχρεωτική τηλεργασία – Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ για τα self test
ΒΟΑΚ: Στα τέλη του 2022 τα πρώτα εργοτάξια του μεγάλου οδικού άξονα ύψους €2 δισ.