Τις προοπτικές που προσφέρουν στην ανάπτυξη της Ελλάδας οι ψηφιακοί νομάδες και τις ευκαιρίες που αναδύονται για τον ελληνικό τουρισμό ανέδειξαν οι ομιλητές του πρώτου συνεδρίου της Marketing Greece, με θέμα «1ο Summit Work From Greece».
Όπως τόνισαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην προσέλκυση επισκεπτών που θα την επιλέξουν για την εργασία τους.
Κικίλιας: Ιδανικός προορισμός η Ελλάδα για Digital Nomads
Από την Πάτρα, όπου βρίσκεται μαζί με την αποστολή του πρωθυπουργού, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε ότι η Ελλάδα στα μάτια ενός Βορειοευρωπαίου αποτελεί ιδανικό προορισμό, είτε για να εργαστεί ως ψηφιακός νομάς, είτε για να ζήσει μετά τη σύνταξη του. Αλλωστε, όπως είπε, είναι δεκάδες και οι αγορές κατοικιών ανά την Ελλάδα από Ευρωπαίους που θέλουν να ζήσουν στην Ελλάδα.
Για τον υπουργό Τουρισμού, η Ελλάδα μπορεί να παντρέψει την παραδοσιακή φιλοξενία με τα σύγχρονα εργαλεία μάρκετινγκ που ευνοούν την ανάδειξη νέων τουριστικών προϊόντων. Μάλιστα ο κ. υπουργός μετέφερε στο ακροατήριο του συνεδρίου την επιθυμία στελεχών μεγάλων διεθνών τουριστικών επιχειρήσεων να εργαστούν στην Ελλάδα, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η χώρα μας με το κλίμα της βοηθάει στην ψυχολογία των εργαζομένων τους.
Πιερρακάκης: Ερχεται η ίδρυση ατομικής επιχείρησης μέσω gov.gr
Πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην ανάπτυξη του νέου αυτού τουριστικού προϊόντος, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μετέφερε πολύ θετικές εξελίξεις που θα διευκολύνουν τους ψηφιακούς νομάδες να έρθουν στην Ελλαδα για την εργασία τους. Όπως είπε, σε λίγες εβδομάδες θα γίνει πράξη η ίδρυση ατομικής επιχείρησης μέσω του gov.gr, κάτι που θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην επιχειρηματικότητα.
Μάλιστα, τις επόμενες εβδομάδες θα μεταφραστούν στα αγγλικά υπηρεσίες που περιλαμβάνει το gov.gr, με το ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ψηφιακούς νομάδες που θα έρθουν στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης δήλωσε ότι κάθε μέρα προστίθεται και μια νέα υπηρεσία στο gov.gr. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2018 οι ψηφιακές συναλλαγές των πολιτών ανέρχονταν σε 9 εκατ. και φέτος έχουμε φτάσει το 1 δισεκατομμύριο.
Βαρβιτσιώτης: Ερχεται η Ιατρική Visa για τον ιατρικό τουρισμό
Στην παρέμβαση του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που αφουγκράστηκε τη νέα τάση, γύρω από τους ψηφιακούς νομάδες, που με ένα λάπτοπ κάνουν την εργασία τους μετακινούμενοι σε όλον τον πλανήτη.
Ήδη, όπως εξήγησε ο κ. υφυπουργός, το υπουργείο Εξωτερικών έχει υιοθετήσει και εκδίδει την Business Visa, την Digital Nomads Visa, τη Students Visa και προχωρά στην έκδοση της Ιατρικής Visa, με στόχο να ενισχυθεί ο ιατρικός τουρισμός, από επισκέπτες που θα έλθουν Ελλάδα για ιατρικούς σκοπούς.
Στο μήνυμά του ο υφυπουργός Εξωτερικών, που δεν παρέστη με φυσική παρουσία στην εκδήλωση, επεσήμανε ότι βρίσκεται στο Κάιρο για την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της Ελλάδας σε εργάτες γης. Έτσι, μέσω της διακρατικής συμφωνίας αναμένονται Αιγύπτιοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, με τον κ. Βαρβιτσιώτη να τονίζει ότι η πρόθεση είναι αυτή συνεργασία να επεκταθεί και στον τουριστικό τομέα.
Σε κάθε περίπτωση, τα προξενεία της Ελλάδας που εκδίδουν Visa για ξένους επισκέπτες κινούνται προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού, με στόχο να καταστούν ψηφιακά εκδοτήρια και κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να εξυπηρετείται με λίγα κλικ.
Mπακογιάννης: Πρωταγωνιστεί η Αθήνα στις ελεύσεις Digital Nomads
Εστιάζοντας στις πόλεις που πρωταγωνιστούν στην προσέλκυση των ψηφιακών νομάδων, η Αθήνα πρωταγωνιστεί, όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, αναφέροντας ότι πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή των εργαζομένων του εξωτερικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αθήνα κινείται με ρυθμούς ρεκόρ, αναφορικά με τις ροές τουριστών, ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί πόλο έλξης επενδύσεων στον τουριστικό κλάδο.
Απαντώντας σε ερώτηση αν φοβάται τον υπερ τουρισμό, ο κ. Μπακογιάννης επεσήμανε ότι επί του παρόντος η Αθήνα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, ωστόσο πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία για το μέλλον. Εξήγησε δε ότι ήδη επεξεργάζεται σχέδιο για τουριστικά λεωφορεία, αλλά και το ωράριο των φορτοεκφορτώσεων στα εμπορικά καταστήματα.
Για τη βραχυχρόνια μίσθωση και τον κορεσμό συγκεκριμένων περιοχών, επανέλαβε ότι η ρύθμιση της αγοράς θα πρέπει να γίνει από τους δήμους. Υπάρχουν περιοχές που δεν σηκώνουν πρόσθετη επιβάρυνση, αλλά και 120 γειτονιές που θα ήθελαν τουρίστες, όπως πρόσθεσε.
Τέλος, μια περιοχή που περιγράφεται ως η πλέον επιθυμητή για τους ψηφιακούς νομάδες είναι η Κρήτη. Μάλιστα, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε ότι ήδη υπάρχει σχετική στρατηγική προβολής του νησιού στο μέτωπο αυτό και πολλοί είναι αυτοί που ζουν και εργάζονται απομακρυσμένα από την Κρήτη.
Διαβάστε ακόμη
Τέλος στην παντοκρατορία του δολαρίου; Τι απαντούν αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων
Ενέργεια: Στο τραπέζι ξανά η κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη
Σδούκου: Ξεκινάει άμεσα το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»