search icon

Ελλάδα

Προσλήψεις στα hotspots μεταναστών μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ με αδιαφανείς διαδικασίες

Καμία απάντηση στις καταγγελίες που έκανε πριν από έναν χρόνο το σωματείο εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Σε προσλήψεις χιλιάδων ημετέρων, εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ και απλώς με, ελεγχόμενες, προφανώς, «τριμελείς επιτροπές» του ΚΕΕΛΠΝΟ, προχωρά η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη αυθαίρετα κοινοτικά κονδύλια, που κανονικά προορίζονται για τις δομές υγείας στους προσφυγικούς καταυλισμούς της χώρας.

Σε μία κίνηση, που θυμίζει τις φαυλότητες του παρελθόντος και παραπέμπει σαφώς σε προεκλογικά ρουσφέτια, με σκοπό την εξαγορά, δια της ομηρίας, χιλιάδων ψηφοφόρων, η κυβέρνηση δια του υπουργείου Υγείας, παρακάμπτει κάθε έννοια αξιοκρατίας, προκαλεί ευθέως την Κομισιόν, που διαθέτει τεράστια ποσά για το προσφυγικό, αλλά και υποβαθμίζει πλήρως τις πραγματικές ανάγκες για μία ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, το υπουργείο Υγείας κατευθύνει κατά το δοκούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, σε προσλήψεις ημετέρων με βάση τις εκλογικές επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ και όχι τα απαιτούμενα έργα και δομές που χρειάζονται για την αξιοπρεπή διαβίωση, αλλά και να ορθή κατανομή των προσφύγων.

Μάλιστα, η κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως, για τις τοπικές, αλλά και διεθνείς αντιδράσεις, που έχουν ξεσηκωθεί για τις τραγικές συνθήκες, που επικρατούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και σε καταυλισμούς, όπως στη Μόρια και το Βαθύ της Σάμου, προχωρώντας απτόητη στους εκλογικούς της σχεδιασμούς.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτονται, το ΚΕΕΛΠΝΟ, που είναι ένας από τους κεντρικούς διαχειριστές των κοινοτικών κονδυλίων για το μεταναστευτικό, έχει ήδη εκταμιεύσει περί τα 20 εκατομμύρια ευρώ μέσω του προγράμματος «PHILOS», ενώ αναμένεται να λάβει ακόμη 50 εκατομμύρια ευρώ από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και από τον κρατικό προυπολογισμό. Τα παραπάνω χρήματα όμως αντί να διατεθούν στα hot spot των ανατολικών νησιών του Αιγαίου εκεί που διαπιστώνεται τεράστιο πρόβλημα, θα δοθούν για την πρόσληψη συμβασιούχων κάθε ειδικότητας για 65 τουλάχιστον διαφορετικές δομές κι όχι μόνο των hotspots.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ, που δημοσιεύτηκε στις 6 Σεπτεμβρίου οι προσλήψεις θα διενεργηθούν άμεσα από τριμελείς επιτροπές του ΚΕΕΛΠΝΟ και θα κατοχυρωθούν από το ΔΣ του οργανισμού και όχι από το ΑΣΕΠ. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί δεν προκηρύσσονται οι θέσεις αποκλειστικά για τα hotspots ώστε πραγματικά να λειτουργήσουν μέσα σε αυτά υγειονομικές νησίδες που θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα υποδοχής βάζοντας έτσι τέλος, πρωτίστως, στην ανθρωπιστική κρίση αλλά και στον διεθνή διασυρμό της χώρας μας.

Και ενώ ήδη εδώ και ένα χρόνο υπάρχει καταγγελία από το Σύλλογο Εργαζομένων του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης αλλά και στην Εισαγγελία Διαφθοράς για τη διαχείριση του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Philos» και τα 20 εκατομμύρια ευρώ, που δόθηκαν από την ΕΕ για το μεταναστευτικό, αλλά διατέθηκαν για ρουσφετολογικές προσλήψεις, δημιουργείται η πεποίθηση πως και η νέα επιχορήγηση του ΚΕΕΛΠΝΟ με 50 εκατομμύρια δεν θα διατεθεί για τις πραγματικές ανάγκες του προσφυγικού και των hotspots.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του ΚΕΕΛΠΝΟ οι 1576 επιλεγέντες θα υπογράψουν 18μηνες συμβάσεις με τη δυνατότητα εξάμηνης παράτασης και θα προέρχονται από διάφορες ειδικότητες.

Η διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στα Κέντρα Υποδοχής προσφύγων και τα σοβαρά ερωτήματα, που διατυπώνονται για τον τρόπο που χρησιμοποιεί το ΚΕΕΛΠΝΟ τα κοινοτικά κονδύλια για τους πρόσφυγες, προκαλούν την παρέμβαση της Κομισιόν, καθώς από τις Βρυξέλλες εκφράζονται φόβοι ακόμα και για διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Ήδη από τις 13 Αυγούστου ο Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος έστειλε, έν είδει «κίτρινης κάρτας», επιστολή στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό η οποία κοινοποιήθηκε και στον Έλληνα πρέσβη στις Βρυξέλες κ. Ανδρέα Παπασταύρου.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει για το πρόγραμμα «Philos» του ΚΕΕΛΠΝΟ κενά στην παροχή υπηρεσίας σε διάφορες περιοχές που έμειναν ακάλυπτες παρά τις εκατοντάδες προσλήψεις, ενώ αναφέρει τη διαπίστωση ότι ο σχεδιασμός του προγράμματος πέφτει έξω καθώς δεν τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί με υπαιτιότητα των ελληνικών αρχών οι οποίες προβαίνουν σε λύσεις- μπαλώματα ή «λύσεις γέφυρα» όπως διπλωματικά θέτει τις ευρωπαϊκές ανησυχίες και ενστάσεις, αναφερόμενος στις αυτόματες «ανανεώσεις συμβάσεων» και μάλιστα με χρήματα του Κρατικού προϋπολογισμού.

Ενόψει και της νέας χρηματοδότησης του ΚΕΕΛΠΝΟ για το πρόγραμμα «Phillos II» στα μέσα Οκτωβρίου, ο κ. Αβραμόπουλος ζητά να μάθει το σχεδιασμό των ελληνικών αρχών για τη διόρθωση και μη επανάληψη προηγούμενων λαθών του προγράμματος στο πεδίο των προσλήψεων και επισημαίνει την ανάγκη τήρησης της νομιμότητας.

Πηγή: protothema.gr

Exit mobile version