Υπο κανονικές συνθήκες η συζήτηση της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 θα μονοπωλούταν απο επιχειρήματα για επιστροφή στην κανονικότητα, για την ανάγκη μείωσης των πλεονασμάτων και απο αντεγκλήσεις για την πολιτική παράταξη που έχει μεγαλύτερη ευαισθησία και καλύτερο σχέδιο για την προστασία των αδύναμων.
Οι εξελίξεις, όμως, στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής με την αυξανόμενη και ανεξέλεγκτη προκλητικότητα της Τουρκίας αναγκάζει τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις σε μια ήπια αντιπαράθεση, χαμηλών τόνων.
Απο την μια πλευρά οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν ότι το κυβερνητικό σχέδιο αποσκοπεί στην μεγέθυνση της οικονομίας και άρα στην αύξηση των κρατικών εσόδων με παράλληλη ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, και απο την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζεται ότι η προωθούμενη πολιτική ευνοεί τους λίγους και όχι την μεσαία τάξη.
Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση του προϋπολογισμού ολοκληρώνεται το βράδυ της Τετάρτης με την τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών. Πάντως, οι τοποθετήσεις του πρώτου διημέρου έχουν ως σχεδόν κοινή συνισταμένη την ανάγκη εθνικής συναίνεσης και δυναμικής, διπλωματικής αντίδρασης στις προκλήσεις της Τουρκίας.
Κορυφαία στιγμή άλλωστε κατά το πρώτο διήμερο της συζήτησης του προϋπολογισμού κρίθηκε η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ο οποίος τοποθετήθηκε για το νέο επεισόδιο στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας τονίζοντας ότι «αν απαιτηθεί, παρότι μπορούμε και μόνοι, δεν θα είμαστε μόνοι».
Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για την «πλέον πολύπλοκη κατάσταση των τελευταίων ετών» στο διεθνές περιβάλλον, για «κλιμάκωση της έντασης από τους εξ ανατολών γείτονες» σε πρωτοφανή επίπεδα, την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας, αλλά και την διπλωματικά ισχυροποιούμενη θέση της χώρας.
«Απέναντι στην πολιτική των κανονιοφόρων συνεχίζουμε να προτάσσουμε την πολιτική του διεθνούς δικαίου» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως η Ελλάδα ακολουθεί εξωτερική πολιτική η οποία στηρίζεται στις αρχές καλής γειτονίας, στο σεβασμό διεθνούς δικαίου και δεν ανέχεται προκλητικές ενέργειες, απειλές πολέμου, μονομερείς ενέργειες. «Δεν θα μας παρασύρει η Τουρκία στο επίπεδο του βαλκάνιου καβγατζή» είπε σε άλλο σημείο για να εξηγήσει «εξελίσσεται διπλωματική εκστρατεία για τη στήριξη των συμμάχων και των εταίρων μας», ενώ παράλληλα κάλεσε την Αγκυρα να συνειδητοποιήσει ότι «η παραβατικότητα έχει μόνο ένα αποτέλεσμα, την διεθνή απομόνωση. Ελπίζουμε, αλλά με μειούμενες πιθανότητες, ότι η Τουρκία θα επιλέξει το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Ο υπουργός Εξωτερικών στη συνέχεια, αφού τόνισε ότι στεκόμαστε «με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα απέναντι σε κάθε απειλή», επισήμανε: «Η απραξία και ο στρουθοκαμηλισμός δεν συνιστούν πολιτική. Είναι ο καιρός ανάληψης πολιτικού κόστους. Να κινούμαστε με πνεύμα εθνικής ομοψυχίας». Για να προσθέσει: «Γυρίσαμε την πλάτη στην πατριδοκαπηλία και στον λαϊκισμό, στην ψευδαίσθηση του ανάδελφου έθνους».
Επίσης, απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πιέζει την ΕΕ για το θέμα της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία με αφορμή την συμφωνία που υπέγραψε πρόσφατα με την κυβέρνηση της Τρίπολης είπε: «Με ρωτάτε γιατί δεν ζητήσαμε παράταση κυρώσεων. Σας απαντώ ότι είναι θέμα τακτικής. Εμείς δεν έχουμε τοποθετηθεί εναντίον των κυρώσεων και μάλιστα έχουμε συνεργασία για το ζήτημα αυτό με την ΕΕ. Πρέπει να κατανοήσετε ότι η χρονική διάταξη των αντιδράσεων δεν μπορεί να συζητηθεί σε μια ανοικτή συνεδρίαση. Μη μας πιέζετε να απαντήσουμε δημόσια».
Πάντως, το χαμηλών τόνων κλίμα, διαταράχθηκε απο την επιλογή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιώργου Κουμουτσάκου να επιτεθεί στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη με αφορμή πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των Νέων για την προ 20ετίας απόφαση της ΕΕ στο Ελσίνκι που αφορά και τα ελληνοτουρκικά. «Ακούστηκε ως ατόπημα το χθεσινό. Δηλώσεις εθνικής μικροψυχίας. Η χθεσινή ήταν μια μικρή παρένθεση που άνοιξε και έκλεισε αμέσως. Να γίνει νηφάλια και με παρρησία συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους του Ελσίνκι. Θα έχουμε πολλά να πούμε» είπε ο κ. Κουμουτσάκος.
Η παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής. Ο κοινοβουλευτικος εκπροσώπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος σε αυστηρό τόνο είπε: «Εχουν συμπληρωθεί 20 χρόνια απο την απόφαση της ΕΕ την περίφημη του Ελσίνκι. Τα ΝΕΑ έκαναν έρευνα για την απόφαση εκείνη εις την οποία απάντησε ο κ. Σημίτης και μια σειρά απο σοβαρότατους καθηγητές όπως ο Χρ. Ροζάκης, Λιάκουρας, Τσάκωνας κ.α.. Η εφημερίδα είχε πρωτοσέλιδο τίτλο αρκετά αιχμηρό. Ο κ. Σημίτης ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν αυτός ο τίτλος του άρθρου του και ξαφνικά ο κ. Κουμουτσάκος σε συνθήκες που απαιτείται συναίνεση ήρθε εδώ να καταθέσει αιτιάσεις σε μορφή μομφής. Του λέω όσο πιο ευγενικά μπορώ ότι πρέπει να είναι πιο ενημερωμένος για να μιλά και να απευθύνει αυτά που απευθύνει. Όλοι όσοι αρθρογράφησαν έκαναν μια κοινή αναφορά: ότι για την έναρξη ενταξιακών διαδικασιών της Τουρκίας θα έπρεπε να λυθούν τα θέματα με την Ελλάδα. Ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής δέχθηκε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές προϋποθέσεις με την Τουρκία χωρίς να έχουν λυθεί τα θέματα με την Ελλάδα. Θα ήθελα απο τον αναπληρωτή υπουργό να κομψίνει τις εκφράσεις του αν δεν θέλει να ανακαλέσει».
Στην συζήτηση παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός αδειάζοντας εμμέσως τον κ. Κουμουτσάκο καθώς συμφώνησε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για την αναμόχλευση παλιών υποθέσεων. Συμφώνησε δε και με την παρατήρηση του κ. Λοβέρδου ότι ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε σε έναν τίτλο που δεν αντικατοπτρίζει το άρθρο του κ. Σημίτη.
«Κατανοώ ότι ο κ. Λοβέρδος ήρθε καλόπιστα να τοποθετηθεί. Πράγματι, ο τίτλος του άρθρου δεν αντικατοπτρίζει το περιεχόμενό του. Δεν ήσασταν εδώ το πρωί κ. Λοβέρδο που μίλησε ο κ. Δένδιας και τοποθετήθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης . Ο κ. Κουμουτσάκος πρακτικά αυτό που είπε και εκφράζει την παράταξή μας είναι ότι δεν είναι η ώρα να ανοίξουμε ένα ζήτημα που επετειακά καταγράφηκε στην εφημερίδα. Νομίζω σε μια δύσκολη συγκυρία που βρισκόμαστε πρέπει να κατεβάσουμε τους τόνους και να έχουμε αίσθηση της εθνικής ενότητας. Σε αυτό το πλαίσιο ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών αλλά και του κ. Κουμουτσάκου».
Πηγή: protothema.gr