search icon

Ελλάδα

«Πράσινο φως» σε ένα εμβληματικό «πράσινο» έργο ανάπλασης στην Πάτρα

Εγκρίθηκε το έργο αξιοποίησης και ανάπτυξης του πρώην εργοστασίου χαρτοποιίας Λαδόπουλου

Έπειτα από πολλά χρόνια αδράνειας, «ξεκολλά» επιτέλους το έργο ανάπλασης του ιστορικού βιομηχανικού συγκροτήματος Λαδόπουλου, μετά την σχετική έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ στις 23 Μαΐου 2022. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο πνοής για την περιοχή, συνολικού προϋπολογισμού 65 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ και με την ολοκλήρωσή του αναμένεται να αλλάξει την εικόνα της πόλης της Πάτρας.

Η Χαρτοποιία Λαδόπουλου, για πολλές δεκαετίες, αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της Ελλάδας. Ωστόσο εδώ και 30 χρόνια, οι εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις έχουν εξελιχθεί σε «βαρίδι» για τη νότια πλευρά της πόλης. Την αξιοποίηση και ανάπτυξή του, με την οποία συντάσσεται και ολόκληρη η τοπική κοινωνία της Πάτρας, έχει αναλάβει ως φορέας υλοποίησης η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία έπαιξε κομβικό ρόλο για να προχωρήσει το έργο.

Η ανάπλαση είχε «κολλήσει» για πολλά χρόνια στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Ωστόσο, με τις πρωτοβουλίες  του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριου Φαρμάκη, το έργο τέθηκε πλέον σε τροχιά υλοποίησης. Στόχος, είναι η ολιστική αναδιαμόρφωση του βιομηχανικού συμπλέγματος σε ένα πλήρως σύγχρονο και αναπτυγμένο τοπόσημο το οποίο θα αποτελεί σημείο ενδιαφέροντος τόσο για τους κατοίκους της Πάτρας όσο και για όλη τη Δυτική Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι το μεγάλο αυτό έργο προβλέπει την ανέγερση 5 νέων κτιρίων καθώς και την ανακατασκευή των υφιστάμενων κτηριακών δομών. Συνολικά το μέγεθος του συγκροτήματος ανέρχεται σε 43 στρέμματα, γεγονός που το καθιστά ένα ακίνητο με ιδιαίτερα μεγάλη αξία, το οποίο δύναται να αποτελέσει κέντρο ποικίλων χρήσεων.

Με την ολοκλήρωση του έργου, η Πάτρα, ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, πρόκειται να αποκτήσει ένα υπερσύγχρονο, τεχνολογικά προηγμένο, βιώσιμο και ευρωπαϊκών προδιαγραφών δομικό συγκρότημα, το οποίο θα στεγάσει τις κεντρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και κοινωνικών φορέων της Πάτρας και θα αποτελέσει υπερτοπικό πόλο έλξης πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Το συγκρότημα εκτός του ότι θα ενσωματώνει την μακρά βιομηχανική ιστορία της πόλης, θα συνδέει την παραλιακή περιοχή με τον κεντρικό αστικό ιστό και θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της νότιας πλευράς της πόλης. Παράλληλα, η μελέτη προβλέπει τη διαδικασία φύτευσης δέντρων, καθιστώντας την περιοχή σημαντικό αστικό πνεύμονα πρασίνου. Πέρα από την ανάπλαση, με το εν λόγω έργο επιτυγχάνεται μια σειρά στόχων, όπως η αξιοποίηση του υπάρχοντος κτιριακού δυναμικού, ο εξωστρεφής σχεδιασμός, η εξυπηρέτηση κοινωφελών αναγκών, η εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων, η εφαρμογή της παγκόσμιας τάσης επανάχρησης παλαιών βιομηχανικών μονάδων, η δημιουργία σύγχρονων χώρων για τη στέγαση γραφείων, κατοικιών, εμπορίου, αλλά και η τουριστική αξιοποίηση του ακινήτου.

Η ανάπλαση του βιομηχανικού συγκροτήματος Λαδόπουλου έχει χαρακτηριστεί ως το δεύτερο σημαντικότερο έργο ανάπλασης στην Ελλάδα, μετά από αυτό του Ελληνικού και αποτελεί  ένα μεγάλο success story της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, σημείωσε τα εξής: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και υπερήφανοι για την υλοποίηση του έργου αυτού. Για πρώτη φορά προχωρά η αξιοποίηση ενός ακινήτου της αποβιομηχανοποιημένης περιοχής, η οποία θα αποδώσει έσοδα στην Αυτοδιοίκηση,, και ταυτόχρονα πρόκειται για ένα «πράσινο» έργο που προάγει τη βιωσιμότητα. Με γνώμονα το όφελος της τοπικής κοινωνίας και της οικονομίας, αλλά και τη βελτίωση της ζωής των πολιτών της Πάτρας, δρομολογούμε μία σειρά πρωτοβουλιών με σκοπό την υλοποίηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων, τα οποία θα αναδιαμορφώσουν την εικόνα της Δυτικής Ελλάδας, αποτελώντας ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο για την ευρύτερη περιοχή».

Διαβάστε ακόμα:

Επίδομα ρεύματος: Μετά τις 14 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για τα 600 ευρώ

Πόσα «voucher» θα δικαιούστε για αλλαγή POS, ταμειακών και ηλεκτρονικά τιμολόγια

Θρίλερ σε Περσικό και Κάρυστο: Η απόρρητη αμερικανική έκθεση που «έδεσε» το τάνκερ «Pegas»

Exit mobile version