search icon

Ελλάδα

Πότε ενεργοποιείται η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου

Για ένα μήνα το σύστημα θα λειτουργεί προαιρετικά – Στόχος η καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης – Σε περίπτωση δήλωσης ψευδών στοιχείων, προβλέπεται πρόστιμο από 2.000 έως 20.000 ευρώ

Την ενεργοποίηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου από την 1η Ιανουαρίου 2021 ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου, με στόχο την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης και την προστασία της ιδιοκτησίας που παρέμενε στον «πάγο» από το 2010.

Για ένα μήνα, δηλαδή έως και την 31η Ιανουαρίου 2021, το νέο σύστημα θα λειτουργεί σε προαιρετική βάση, παράλληλα με την ισχύουσα σήμερα διαδικασία. Το διάστημα προσαρμογής διασφαλίζει την ομαλή μετάβαση για τους μηχανικούς και την αποφυγή παύσης των δικαιοπραξιών.

Από την 1η Φεβρουαρίου, η καταχώρηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου και της Ταυτότητας Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησία θα είναι υποχρεωτική και θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά και χωρίς χρέωση.

«Η ενεργοποίηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου μας εφοδιάζει με ένα εξαιρετικά σημαντικό πολεοδομικό εργαλείο. Μέσα στα επόμενα χρόνια, με απλές και απόλυτα ψηφιακές διαδικασίες, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που ανέπτυξε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, θα συμπληρωθεί το παζλ του κτιριακού αποθέματος της χώρας», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Όπως επισημαίνει ο υφυπουργός, «δημιουργείται έτσι ένα μόνιμο σύστημα παρακολούθησης των κατασκευών, αλλά και των μεταβολών σε υφιστάμενα κτίρια καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής τους, που θα βάλει τέλος στις νέες αυθαιρεσίες και θα θωρακίσει την ιδιοκτησία των πολιτών, αλλά έχει και γενικότερη χρησιμότητα, ως πληροφοριακή υποδομή για όλες τις μορφές χωρικού σχεδιασμού στη χώρα».

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τον κ. Οικονόμου, «η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου θα αναπτύξει συνέργειες και τελικά θα διασυνδεθεί με άλλες πληροφοριακές υποδομές που βρίσκονται σε φάση δημιουργίας, όπως το Κτηματολόγιο και ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης».

Σκοπός της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου είναι η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του κτηρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας και των αδειών τους, καθώς και η παρακολούθηση και ο έλεγχος των μεταβολών τους κατά τη διάρκεια του χρόνου ζωής τους.

Το νέο σύστημα εξασφαλίζει την αποδέσμευση της ταυτότητας του ακινήτου από τον μηχανικό που κάνει την αρχική καταχώρηση. Αποφεύγεται έτσι η ομηρία των ιδιοκτητών που έχει παρατηρηθεί ως σήμερα σε πλήθος διαδικασιών.

Σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΝ, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου θα είναι το τελευταίο βήμα της οριστικής τακτοποίησης των αυθαίρετων κτισμάτων τα οποία έχουν ενταχθεί στους σχετικούς νόμους. Μόνο με την απόκτησή της η τακτοποίηση θα θεωρείται ολοκληρωμένη.

Διαβάστε περισσότερα: protothema.gr

Διαβάστε ακόμη:

Έρχεται νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών το 2021 – Τι προβλέπει

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Ο ρόλος των ξένων πρεσβειών στον διαγωνισμό και οι τέσσερις φρεγάτες

Click inside: Πώς θα λειτουργoύν τα καταστήματα – Τι επιτρέπεται και τι όχι (vid)

Exit mobile version