Ψηλά στην ευρωπαϊκή κατάταξη με τις πόλεις όπου είναι πιο εύκολο να βρεί κανείς σπίτι σε λογική τιμή βρίσκεται η ελληνική πρωτεύουσα, όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση της Κομισιόν για την ποιότητα ζωής σε ευρωπαϊκές πόλεις.
Η Αθήνα μάλιστα βρίσκεται στο τοπ 10 των ευρωπαϊκών πόλεων με τα υψηλότερα σκόρ στο ερώτημα αν είναι εύκολο να βρεί κανείς ικανοποιητικό σπίτι σε λογική τιμή, με ποσοστό 64% των κατοίκων της να απαντά θετικά.
Από τις απαντήσεις μάλιστα των Αθηναίων στο συγκεκριμένο ερώτημα προκύπτει ότι αυτό είναι και το δυνατό σημείο της ελληνικής πρωτεύουσας, με πολύ υψηλότερο ποσοστό έναντι άλλων ευρωπαϊκών πόλεων σε σχέση με άλλα ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τη διαφθορά στη δημόσια διοίκηση, την ασφάλεια, τις κλοπές, κ.τ.λ..
Ειδικά όσον αφορά την κατοικία, με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι κάτοικοι των πόλεων στην Νότια Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια είναι αυτοί που δίνουν τις περισσότερες θετικές απαντήσεις στο ερώτημα για την αναζήτηση στέγης σε λογική τιμή σε σύγκριση με τους κατοίκους των πόλεων στη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη.
Στην ουσία, σε όλες οι πόλεις στην νότια περιοχής της Ε.Ε. και τα Δυτικά Βαλκάνια τουλάχιστον 50% των κατοίκων απαντά θετικά όσον αφορά τον αριθμό των διαθέσιμων σπιτιών, την ποιότητα και το κόστος, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές το αντίστοιχο ποσοστό πέφτει στο 35%.
Κατά μέσο όρο στην Ε.Ε.:
- Περί το 38% των κατοίκων αστικών περιοχών είναι ευχαριστημένοι με το κρίσιμο θέμα της στέγασης- η σημασία του οποίου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν, έγινε ακόμη πιο αισθητή κατά τη διάρκεια του lockdown
- Σε 1 στις 4 πόλεις- μεταξύ των οποίων και η Αθήνα- το ποσοστό αυτό είναι πάνω από 50%. Την πρωτιά με 74% θετικές απαντήσεις έχει το Οβιέδο στην Ισπανία, ακολουθούν τα Σκόπια με 73%, άλλες μικρότερες πόλεις σε Φινλανδία, Δανία, Ρουμανία, Ηνωμένο Βασίλειο κ.α..
- Σε 1 στις 5 το ποσοστό είναι κάτω του 20%. Στο τοπ 10 αυτών περιλαμβάνονται οι Γενεύη (5%), Μόναχο, Αμβούργο (από 6%), Στοκχόλμη, Κοπεγχάγη (από 9%), Ελσίνκι, Παρίσι, Αμστερνταμ (από 10%), Ζυρίχη 11% και Λουξεμβούργο 12%.
Σημειωτέον ότι με βάση την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ποιότητα ζωής στις ευρωπαϊκές πόλεις (για την οποία πραγματοποιήθηκαν 58.100 συνεντεύξεις σε 83 πόλεις), οι 9 στους 10 κατοίκους ήταν ικανοποιημένοι με τη διαβίωση στην πόλη τους το 2019. Στην Αθήνα το ποσοστό αυτό πέφτει στο 64%.
Η ελληνική πρωτεύουσα έχει χαμηλά «σκορ» όσον αφορά την ηχορρύπανση με μόλις 33% έναντι του 65% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, τη διαφθορά στη δημόσια διοίκηση με το 23% να διαφωνεί ότι υπάρχει διαφθορά έναντι του 49% που είναι ο μέσος όρος στις πόλεις της υπόλοιπης Ε.Ε. κ.τ.λ..