Επιπτώσεις στην κατάταξη των ισχυρότερων διαβατηρίων του κόσμου φαίνεται ότι έχει η εν εξελίξει ρωσο-ουκρανική κρίση, όπως προκύπτει από την αναθεωρημένη λίστα της λονδρέζικης Henley & Partners.  

Από την έναρξη του πολέμου, αρκετές χώρες έχουν αλλάξει τις πολιτικές εισόδου ή έχουν αποσύρει την απαίτηση βίζας για τους κατόχους ουκρανικού διαβατηρίου, κάτι που σημαίνει ότι η Ουκρανία έχει βρεθεί σε θέση – ρεκόρ. 

Την ίδια ώρα, ενόσω η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έχουν αποκλείσει τις ρωσικές αεροπορικές από τον εναέριο χώρο τους, κάποιοι άλλοι προορισμοί έχουν υποβαθμίσει το ρωσικό διαβατήριο στην κατηγορία «σκουπίδια».  Αυτό, σύμφωνα με την ανάλυση της συμβουλευτικής εταιρείας, δεν έχει μέχρι στιγμής δραματικές επιπτώσεις στη θέση της Ρωσία -αν και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί για τους επόμενους μήνες. 

Ως απόρροια των παραπάνω, στο β’ τρίμηνο του 2022, η Ουκρανία φιγουράρει στην 34η θέση, καθώς οι υπήκοοι μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα σε 143 διαφορετικούς προορισμούς. Αντίθετα, η Ρωσία υποχωρεί στην 49η θέση, καθώς οι κάτοχοι ρωσικού διαβατηρίου έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν σε 117 χώρες (χωρίς βίζα).  

Αυτές οι αλλαγές δείχνουν ότι «ο πόλεμος έχει αντίκτυπο στην ελευθερία των κινήσεων» επισημαίνεται στην έκθεση της Henley & Partners, η οποία συλλέγει σχετικά στοιχεία από το 2006.

Όσον αφορά την κορυφή της σχετικής λίστας, παραμένει αμετάβλητη, με τις Ιαπωνία και Σιγκαπούρη να μοιράζονται την 1η θέση, έχοντας τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε 192 διαφορετικούς προορισμούς. Στον αντίποδα, στην τελευταία θέση βρίσκεται το Αφγανιστάν, με τους κατόχους αφγανικού διαβατηρίου να μπορούν να μεταβούν σε μόλις 26 χώρες. 

Όσον αφορά την Ελλάδα, διατηρείται στην 7η θέση, με το ελληνικό διαβατήριο να ανοίγει την πόρτα 185 διαφορετικών χωρών. Στην ίδια θέση κατατάσσονται και οι Αυστραλία, Καναδά, Τσεχία και Μάλτα.

  1. Ιαπωνία, Σιγκαπούρη (192 προορισμοί)
  2. Γερμανία, Νότια Κορέα (190)
  3. Φινλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ισπανία (189)
  4. Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία (188)
  5. Γαλλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο (187)
  6. Βέλγιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, ΗΠΑ (186)
  7. Αυστραλία, Καναδάς, Τσεχία, Ελλάδα, Μάλτα (185)
  8. Ουγγαρία (183)
  9. Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβακία (182)
  10. Εσθονία, Λετονία, Σλοβενία (181)

 

Διαβάστε επίσης:

Τουρισμός: Πάμε για χρονιά – ρεκόρ με +18 δισ. ευρώ έσοδα (πίνακας)

Twitter: Τα «απόνερα» του χρυσού deal με τον Έλον Μασκ – Τα αναπάντητα ερωτήματα (vid + tweets)

Ποιο κρυπτονόμισμα κάνει ράλι 20% μετά το deal για το Twitter