Μέσα σ’ ένα 24ωρο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έζησε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στα χρόνια που κυβερνά την χώρα. Κατά πολλούς, η «πολιτική πυρκαγιά» δεν έχει ακόμα τεθεί υπό έλεγχο, πόσω μάλλον κατασβεστεί. Παρά την παραίτηση Κοτζιά, τη συμφιλίωση Τσίπρα-Καμμένου και την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να αναλάβει και το βαρύ χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών, η ραχοκοκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να πνέει τα μένεα κατά του Πάνου Καμμένου. Πίσω από κλειστές πόρτες, πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη υποστηρίζουν ότι αυτός που έπρεπε να έχει δει την πόρτα της εξόδου είναι ο υπουργός Άμυνας. Μπορεί ο Νίκος Κοτζιάς να μην φημίζεται για τις συμπάθειες του εντός κυβέρνησης, αλλά σίγουρα στην παρούσα φάση φαντάζει πιο ανεκτός από τον Καμμένο. Εξάλλου, δεν αποτελεί μυστικό ότι κάποιοι προτιμουν το άμεσο διαζύγιο με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ακόμα και αν αυτό σημαίνει προσφυγή στις κάλπες. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η αντίστροφη μέτρηση έχει έτσι κι αλλιώς ήδη ξεκινήσει.
Ο Νίκος Κοτζιάς, άλλωστε, δεν θα δεχτεί στωικά τον ρόλο της Ιφιγένειας για τα μάτια του Πάνου Καμμένου. Η αιχμηρή ανακοίνωση του ίσως είναι μόνο η αρχή. Η παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας έχει σημάνει συναγερμό και στα Σκοπιά, με τις κοινοβουλευτικές διεργασίες για την Συμφωνία των Πρεσπών να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Ακόμα και το γεγονός ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει να οδηγήσει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας στην εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών ίσως δεν είναι αρκετό για να διασώσει την συμφωνία. Αναλαμβάνοντας να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να διασφαλίσει την επιτυχή ολοκλήρωση της, ρισκάρει να βρεθεί ενώπιον ενός ακόμα πιθανού ναυαγίου. Στην περίπτωση αυτή, η ήδη λαβωμένη κυβέρνηση θα δεχόταν ένα ακόμα πλήγμα.
«Πολλές φορές πάει η στάμνα στη βρύση, αλλά μία δεν γυρίζει», λέει η λαϊκή παροιμία. Από ό,τι φαίνεται, όμως, ο Νίκος Κοτζιάς δεν τα πάει καλά με τις παροιμίες. Γι’ αυτό και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες κατά τη διάρκεια των τρισήμισυ χρόνων που υπηρετεί ως υπουργός Εξωτερικών έχει υποβάλει τουλάχιστον 8-9 φορές την παραίτησή του. Για την ακρίβεια, υπάρχουν πληροφορίες για ακόμα περισσότερες. Πριν αρχίσει την Τρίτη η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τίποτα δεν προμήνυε αυτά που θα ακολουθούσαν. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε συναντηθεί με τον Πάνο Καμμένο τη Δευτέρα και είχαν συμφωνήσει στην ανανέωση του μορατόριουμ. Η μικροκρίση που είχε προκληθεί τις προηγούμενες ημέρες από τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας στην Ουάσιγκτον έμοιαζε ο να αποτελεί παρελθόν. Όλα φαίνονταν πως ήταν υπό έλεγχο. Είχαν μάλιστα διαμηνύσει και στον Νίκο Κοτζιά να διατηρήσει την ψυχραιμία του, καθώς είχε επέλθει η ειρήνη που θα κρατούσε ζωντανή την κυβέρνηση. «Αυτό είναι το ζητούμενο τώρα Νίκο», ειπώθηκε από στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, όμως, δεν είχαν υπολογίσει την “παράφρονα μεταβλητή”, τον χαρακτήρα του Νίκου Κοτζιά. Μπορεί με εντολή του πρωθυπουργού ο υπουργός Εξωτερικών να είχε παραμείνει σιωπηλός όσο μαινόταν ο θόρυβος για τις δηλώσεις Καμμένου, αλλά την Τρίτη πήγε στο Υπουργικό Συμβούλιο με λυμένο το ζωνάρι και με πρόθεση θεσμικά να βάλει στη θέση του τον υπουργό Άμυνας. Όταν, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε την ομιλία του, ο Νίκος Κοτζιάς πήρε τον λόγο και τα “έριξε” κανονικά στον Πάνο Καμμένο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, δεν του είπε μόνο ότι μπαίνει στα χωράφια του και ότι αναρμοδίως ασκεί εξωτερική πολιτική. Του είπε ακόμα πιο βαριές κουβέντες, ότι βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα και ότι κάνει κακό στη χώρα.
Η προσπάθεια που έγινε να σταματήσουν τον έχοντα πάρει φόρα Νίκο Κοτζιά δεν είχε αποτέλεσμα. Δεν άργησε να πάρει φωτιά και ο εξίσου εκρηκτικός υπουργός Άμυνας. Όχι μόνο υπερασπίστηκε τον εαυτό του, αλλά και αντεπιτέθηκε με σφοδρότητα. Δεν είναι μόνο η αναφορά του για σχέσεις του ενδοκυβερνητικού αντιπάλου του με το σύστημα Σόρος. Έθεσε και θέμα διαχείρισης των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι ο υπουργός τα χρησιμοποιεί για αλλότριους σκοπούς.
Η βολή ήταν καίρια, επειδή εδώ και πολύ καιρό κυκλοφορούν ψίθυροι και εντός του υπουργείου, αλλά και εντός της κυβέρνησης ότι ο Νίκος Κοτζιάς χρησιμοποιεί μυστικά κονδύλια για να χρηματοδοτεί το “Πράττω” και για να στήσει δικό του πολυσχιδή μηχανισμό που απλώνεται από τα Μίντια μέχρι ακόμη και στην παρακολούθηση διπλωματών. Ο Πάνος Καμμενος είχε επαναλάβει κεκλεισμένων των θυρών την κατηγορία ότι τις δραστηριότητες αυτές, μάλιστα, συντονίζει σύμβουλός του Νίκου Κοτζία, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και ο πρόσωπο που βρίσκεται πολύ κοντά του.
Όταν ο υπουργός Εξωτερικών δέχθηκε την αντεπίθεση Καμμένου, ζήτησε από τον πρωθυπουργό πολιτική κάλυψη, αλλά αυτός το απέφυγε επιμελώς. Παρενέβη σαν πυροσβέστης, ζητώντας από τους δύο υπουργούς του να σταματήσουν τις εκατέρωθεν βολές. Όπως είναι λογικό, για τον Αλέξη Τσίπρα το μείζον και καθοριστικό ήταν να διατηρήσει εν ζωή την κυβέρνησή του.
Από τη στιγμή που είχε καταλήξει σε συμφωνία με τον αρχηγό των ΑΝΕΛ, η παρέμβαση Κοτζιά ήταν τορπίλη. Επανέφερε το ενδοκυβερνητικό πρόβλημα και αναζωπύρωσε τη φωτιά που με κόπο είχε τεθεί υπό έλεγχο.
Μπορεί ο πρωθυπουργός να συμφωνεί απολύτως με τον υπουργό Εξωτερικών όσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά από την άλλη πλευρά έχει συνείδηση πως η κυβέρνησή του διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, λόγω της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Κουζιάς έγινε έξαλλος από τη στάση του πρωθυπουργού και τον κατηγόρησε ότι επέλεξε τον λαϊκιστή (εννοώντας τον Πάνο Καμμένο) από τον ίδιο. Φρόντισε, μάλιστα, να μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να διοχετεύσει τη φήμη ότι ενδέχεται να παραιτηθεί.
Άτομα κοντά στον μέχρι πρότινος υπουργό Εξωτερικών αναφέρουν πως η απειλή παραίτησης είχε ως στόχο να υποχρεώσει τον Αλέξη Τσίπρα να διαφοροποιήσει τη στάση του. Το επόμενο πρωί δεν προσηλθε στο υπουργείο, ενώ βρισκόταν με τροες στενους συνεργάτες και φίλους του στο σπίτι του, έχοντας κλειστό το κινητό του. Από εκεί παρακολούθησε την συνεντευξη του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος του έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα λέγοντας πως «όποιος δυσφορεί ας κατέβει από το κυβερνητικό τρένο». Ο Νίκος Κοτζιάς είχε χρησιμοποιήσει πολλακις τη λέξη δυσφορώ την προηγούμενη ημέρα. Δεν άργησε να κλιμακώσει, στέλνοντας την επιστολή παραίτησης, αλλά αυτή τη φορά δεν ήταν όπως οι προηγούμενες. Η στάμνα πήγε στη βρύση, αλλά δεν γύρισε…
ΠΗΓΗ: protothema.gr