Ολοκληρώθηκαν οι πορείες σε όλη τη χώρα για τα 51 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στις οποίες κυριάρχησαν τα συνθήματα κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ και υπέρ της Παλαιστίνης.
Τουλάχιστον 25.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην πορεία στην Αθήνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ.
Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ άνοιξαν οι σταθμοί «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής».
Η αστυνομία, από τις πρώτες ώρες της πορείας, προχώρησε σε τουλάχιστον 110 προσαγωγές με σκοπό την πρόληψη επεισοδίων. Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ για εξακρίβωση στοιχείων.
Τέσσερις εισαγγελείς επόπτευταν τα μέτρα, ενώ στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής έδιναν ζωντανή εικόνα drones, αλλά και το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ.
Επίσης και στη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιήθηκαν και επεισόδια, αυτή την ώρα έχουν ανοίξει και πάλι οι δρόμοι στο κέντρο.
Μεγάλη προσέλευση
Φοιτητικοί σύλλογοι με κεντρικά συνθήματα «Το Πολυτεχνείο ζει σε αγώνες μας καλεί» και «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», φορείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, η Πλεύση Ελευθερίας, η Νέα Αριστερά, το ΜέΡΑ25, κόμματα κι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν σε Ομόνοια και Πανεπιστήμιο και κατευθύνθηκαν προς την αμερικανική πρεσβεία και στη συνέχεια στην πρεσβεία του Ισραήλ.
Του συλλαλητηρίου προπορευόταν ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 κρατώντας πανό με σύνθημα «Αντίσταση για πάντα στο φασισμό».
Παράλληλα μαζική αντιμπεριαλιστική πορεία με κεντρικά συνθήματα «Το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι Αμερικανοί», «Ούτε γη, ούτε νερό, στους φονιάδες των λαών», «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Ένας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», πραγματοποίησε το ΚΚΕ με κατεύθυνση την ισραηλινή πρεσβεία. Στην πορεία το «παρών», έδωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.
Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι κρατώντας μια μεγάλη παλαιστινιακή σημαία πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης. Στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμετείχε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κ.Ο. Νίκος Παππάς, στο μπλοκ του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής επικεφαλής ήταν ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ συμμετείχε και η πρόεδρος της Πλέυσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το «μπλοκ» της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου. Φοιτητές – μέλη της ΠΑΣΠ που συνόδευαν την ιστορική σημαία έφτασαν λίγο πριν τις 15:30 μπροστά από το Πολυτεχνείο, άνοιξαν την αιματοβαμμένη σημαία φώναξαν συνθήματα όπως «αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε» και συνεχίσαν την πορεία τους προς την αμερικανική πρεσβεία.
51 χρόνια μετά…
Από το πρωί, πλήθος κόσμου τίμησε και φέτος την επέτειο προσερχόμενος στο ιστορικό κτιριακό συγκρότημα στην οδό Πατησίων, για να αφήσει λουλούδια και στεφάνια στο μνημείο της εξέγερσης.
Παρά τη βροχή πολλές οικογένειες με παιδιά, εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων, συλλόγων και της πανεπιστημιακής κοινότητας έδωσαν το «παρών» στις εκδηλώσεις.
Aφού έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης της Επιτροπής Εορτασμού της 17ης Νοέμβρη, κατά την οποία έγινε η ανάκρουση του ύμνου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ενώ πραγματοποιήθηκε και προσκλητήριο των νεκρών.
«Η 17η Νοεμβρίου 1973 υπήρξε κορυφαία στιγμή αντίστασης στη συνταγματική δικτατορία που έπνιγε τη χώρα για επτά ολόκληρα χρόνια. Η θυσία των νέων, των φοιτητών και των πολιτών αποτελεί σύμβολο ενότητας και αντίστασης και παράδειγμα για το πώς μπορούμε ως λαός να υπερασπιστούμε τις αξίες μας», σημείωσε ο αντιπρύτανης διοικητικών υποθέσεων και φοιτητικής μέριμνας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Παναγιώτης Ψαρράκος.
«Η εξέγερση των φοιτητών είναι καταγεγραμμένη στη συνείδηση του λαού μας σαν σύμβολο αγώνα για την ελευθερία, αγώνα ενάντια στο φασισμό και αμφισβήτηση της εξάρτησης της χώρας από τα ξένα συμφέροντα», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών, Βαγγέλης Γκιουγκής.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr